начало

Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Имам ли право на запазена част от жилище?

Казуси за недвижими имоти

Имам ли право на запазена част от жилище?

Мнениеот penka_zaharieva » 28 Мар 2016, 17:34

Казус:
Майка, един месец преди да почине през 2004г. със завещание при нотариус, подарява на баща ми нейната 1/2 ид.част от апартамент. През 2010г. татко /все още е жив/ чрез покупко-продажба - като запазва правото си на ползване/ продава целия апартамент на брат ми.
Въпросът ми е: След смъртта на баща ми/нека е жив и здрав за сега/, мога ли да осъдя брат ми за запазена част от апартамента или не?
Предварително благодаря!
penka_zaharieva
Нов потребител

Re: Имам ли право на запазена част от жилище?

Мнениеот borovinka » 11 Апр 2016, 17:59

Не. Баща ви се разпрежда с имота си приживе и възмездно (с покупко-продажба).

Същото е както и ако го беше продал на съвсем случаен човек, а не на брат ви - пак нямаше да имате право на "запазена част", защото запазени части се появяват само при откриване на наследство. Ако и когато това наследство се открие, този апартамент няма да е част от него, защото баща ви се е разпоредил с него приживе.

Явно роднините ви искат да нямате нищо общо с този имот.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот penka_zaharieva » 14 Юни 2016, 19:30

[quote="borovinka"]Не. Баща ви се разпрежда с имота си приживе и възмездно (с покупко-продажба).

Същото е както и ако го беше продал на съвсем случаен човек, а не на брат ви - пак нямаше да имате право на "запазена част", защото запазени части се появяват само при откриване на наследство. Ако и когато това наследство се открие, този апартамент няма да е част от него, защото баща ви се е разпоредил с него приживе.

Явно роднините ви искат да нямате нищо общо с този имот.

Въпросът ми беше относно това: дали майка ми/преди да почине/ чрез дарението на нейната 1/2 част на баща ми при нотариус не е нарушила правата ми. А това, че баща ми като цялостен наследник след това има право да го продаде на брат ми ми е напълно ясно.
penka_zaharieva
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 15 Юни 2016, 16:42

Изяснете първо на какво основание майка ви е прехвърлила своята част от апартамента на баща ви - завещание ли е, както твърдите в първия си пост, или дарение? Двете неща са различни, респективно и пътищата ви за защита са различни.
А и времето не работи във ваша полза, дори и да се окаже, че имате право на иск.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 15 Юни 2016, 23:32

penka_zaharieva написа:Въпросът ми беше относно това: дали майка ми/преди да почине/ чрез дарението на нейната 1/2 част на баща ми при нотариус не е нарушила правата ми.

Ако това е единственият имот в наследствената маса, категорично да, но при тези обстоятелства:
penka_zaharieva написа:Майка, един месец преди да почине през 2004г. със завещание при нотариус, подарява на баща ми нейната 1/2 ид.част от апартамент.

следва да затворите тихо тази страница, защото от съда няма да получите удовлетворение. Изтекъл е твърде дълъг срок( повече от 5 години от смъртта и, които са фатални за вашия иск) и на този етап само ще се конфронтирате излишно с кръвната линия. Оставете ги със заблудата, че сте зачела волята на майка си.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси