начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Нищожност на привидна покупко-продажба вместо ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нищожност на привидна покупко-продажба вместо ипотека

Мнениеот Тони » 09 Сеп 2004, 10:58

Колеги, някой водил ли е дела срещу лихвари. Случаят е класически - взет заем и вместо ипотека се оформя покупко-продажба с нотариален акт, като същевременно се сключва предварителен договор, с който лихварят се задължава да продаде обратно имота срещу заплащане на определени месечни вноски. Хората са съдебно отстранени вече.
Търся някой, който се е занимавал с такива случаи . Хората си плащат, но на местно ниво никой адвокат не иска да се заеме с тях.
Тони

Re: Нищожност на привидна покупко-продажба вместо ипотека

Мнениеот Иван » 09 Сеп 2004, 11:38

Не виждам как може да се докаже нищожност на основание привидност с оглед ограниченията за доказване по 133 и 134 ГПК. Конструкцията е изпипана, отработена, и при липса на обратно писмо-непробиваема.
Иван

Мнениеот донна2 » 09 Сеп 2004, 11:48

"сключва предварителен договор който лихварят се задължава да продаде обратно имота срещу заплащане на определени месечни вноски" Съгласно чл.209 от ЗЗД обаче продажба с уговолка за изкупуване е недействителна -така че имаме един нищожен предварителен договор ,но дали той не може да "изиграе ролята "на обратно писмо .
Не съм се занимавала с такъв случай просто расъждавам.
донна2

Мнениеот 1234 » 09 Сеп 2004, 12:02

донна2 като каква работиш винаги даваш перфектни отговори
адвокат ли си
любопитен
много си начетена
1234

Мнениеот seti » 09 Сеп 2004, 20:37

Водила съм такова дело, спечелено в трите инстанции! Имам и висящо дело -сходен казус.
Има много практика по въпроса, това е само част:
Р 887/02.11.2001 г. по гр.д. № 311/2001 г. ІІ г.о. ВКС; Р № 606/12.07.2000 г. по гр.д.№ 23/2000 г. ІІ г.о. Бюл. ВКС бр.4/2000 г.; Р. № 746/28.09.2001 г. по гр.д.№ 129/2001 г. ІІ г.о. Бюл. ВКС бр.8/2001 г. ;Списание "Собственост и право " бр.2/2002 г.
Виж. Чл.152 и чл.209 от ЗЗД
seti
Нов потребител

Мнениеот Тони » 10 Сеп 2004, 11:11

Колега, ако бихте се заели със случая, моля дайте координати. Аз лично не се наемам, не защото го смятам за абсолютно безнадежден, а защото градът ни е малък и се касае за влиятелни хора, а аз съм адвокат отскоро... Говорих и с други колеги и всички са на мнение, че е най-добре да се обърнат към адвокат от друг град.
Тони

Мнениеот ippon » 11 Сеп 2004, 21:02

Единствения шанс е да се докаже ,че е налице престъпление от общ характер.Практически това е почти невъзможно,поради негодността на прокурорския и следствен апарат да изпълняват функциите си съгласно законовит
е изисквания.
ippon
Потребител

Мнениеот nikito » 21 Сеп 2004, 01:01

Това е типична фидуциарна зделка която е недействителна.
nikito

Мнениеот nikito » 21 Сеп 2004, 01:10

Не разбрах само хората дали са изплатили вноските, защото това също има значение за движението на казуса - осъществен ли е състав на престъпление. Също така е важно каква е сумата която са получили от лихваря. Равностойна ли е на имота или е значително по-малка.
nikito

Мнениеот младежа » 21 Сеп 2004, 08:39

Браво на Донна и Seti .............., има наистина много НОВО създадена съдебна практика, която бие по тиквите на заложните къщи и не виждам нищо трудно в казуса, ако се стъпи на основание издадените съдебни решения.
Друг е въпросът ,че лично НЕ съм склонен да споделя такива решения ,които според , мен са "intuito persone".
младежа

Мнениеот gega » 21 Сеп 2004, 08:51

грешиш, момко - изписва се intuitu personae
gega

Мнениеот младежа » 21 Сеп 2004, 09:05

Винаги съм смятал, че си " НАБОР " с дигестите:)))
младежа

Мнениеот Тони » 21 Сеп 2004, 09:57

Сумата, която са получили, дори с лихвите е много по-ниска от стойността на имота. Плащали са си редовно, но това не е целият казус. Имотът е продаден на 3 лице и са извадени със съдия изпълнител. На теория е ясно - но на практика в съда е въпрос на доказване. Ако някой му се занимава да даде координати и ще му ги пратя. Пак повтарям - платежоспособни са.
Тони

Мнениеот Иван » 24 Сеп 2004, 15:25

Като се замислих, виждам някаква пролука в схемата. Условията са:
1.Да не е сключен договор за заем между лихваря и страната-продавач.
2.При плащане на вноските заемателят да е получавал писмени удостоверения за внесените суми/разписки/, които да бъдат доказателства по чл.134 ал.2 ГПК-"изходящи от другата страна писмени доказателства".

Все пак, дори и да се установи привидност, следва да се има предвид чл.17 ал.2 ЗЗД. Доколкото разбирам, имота е бил продаден на трети лица, които по презумпция са добросъвестни, и то преди предявяване на иска за установяване на привидността /нищожността/. Ето защо ще можете да претендирате от лихваря пазарната стойност на имота.
Иван

Назад към Покупко-продажба