начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

предварителен договор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предварителен договор

Мнениеот Ася » 27 Апр 2004, 16:59

Здравейте,
имам сключен предварителен договор за продажба на жилище, в който е уговорен краен срок за сключване на окончателния договор. Времето минава и срокът изтича, а купувачът не предприема нищо. Да му изпратя ли нотариална покана с определяне на дата и час при нотариус, за да имам доказателство, че аз съм изправната страна или е достатъчен факта, че сделката не е оформена пред нотариус в определения в предварителния договор срок?
Ако не изпратя нотариална покана и жилището все още не е продадено на трето лице след изтичане на срока, посочен в договора, какъв шанс имам при евентуален иск на купувача за обявяване на предварителния договор за окончателен?
Ася

Re: предварителен договор

Мнениеот Любопитна колежка » 27 Апр 2004, 17:02

"Какъв шанс имам при евентуален иск" - ти какво искаш, да продадеш имота или да не го продадеш?
Ако поиска сключване на оконч. договор, трябва да предложи и изпълнение (цената).
Любопитна колежка

Мнениеот Ася » 27 Апр 2004, 17:16

вече не искам да го продам, това мотаене ми струва пари, цените на имотите растат, колко да чакам
Ася

Мнениеот яstavrev » 27 Апр 2004, 21:57

Ако не е уговорено нищо в договора,той трябва да се развали по реда на чл.87 от ЗЗД. Най-добре е с нот.покана.
яstavrev

Мнениеот nikifor » 27 Апр 2004, 23:38

Ако в предварителният договор има коректно зададен срок, не би ли трябвало предварителния договор да се счита за развален. В случая срокът определен в предварителния договор е прекратителен, без каквито и да е действия, другата страна е в забава.

Моето скромно мнение
nikifor

Мнениеот яstavrev » 28 Апр 2004, 20:51

Тогава длъжникът е само в забава-чл.84,но договорът не се прекратява от това
яstavrev

Мнениеот boba-1 » 28 Апр 2004, 21:05

най-добре е да изчакаш да изтече срока и ако в този срок не сключете окончателния договор/нот.акт/ то тогава другата страна ще ти дължи уговорената неустойка в договора а ти няма пречка и сега да продадеш имота на трето лице въпреки сключения предв. договор щом нямя вписана искова молба за обявяване на предв. договор за окончателен но в този случа й ти ще дължиш уговорената неустойка затова те съветвам да прецениш кое е по-изгодно за тебе
boba-1

Мнениеот купувач » 29 Апр 2004, 09:55

какви действия очаквате от купувача преди изтичане на срока? Ако искате публикувйте частта от договора с клаузите при неизпълнение от страна на купувача за по точен отговор.
купувач

Назад към Покупко-продажба