Здравейте,
съпругът ми е американски гражданин. Имаме сключен брак, но на територията на Америка. След 1 седмица пристига в България,но само за да 14 дни и след това планът беше да се върне в Америка. Планът се промени и решихме, че искаме той да остане в България, даже и работа си намери вече. Обаче се сблъскваме с проблема,че съпругът ми трябва да има Д виза преди да дойде в България, т.е. трябва да кандидатства за визата от Америка, но понеже няма време (тъй като след 1 седмица пристига) разбрах,че може да кандидатства за виза във всяко Българско Посолство, няма значение къде. Обадих се в посолството ни в Румъния и те ми обясниха,че е възможно съпругът ми да кандидатства за виза там,но трябва първо да легализираме бракът в България (за което разбрах,че на удостоверението за брак трябва да има апостил и трябва разбира се да е преведен на български) и също така да напишем и-мейл до Министерството на Външните Работи в свободен текст с молбата да се направи изключение и той да кандидатства за Д виза в трета страна (Румъния).
Въпросът ми е какви документи са нужни за да се кандидатства за Д виза при условие,че кандидатстваме на основание брак и след колко време ще му бъде издадена визата?
Благодаря предварително за помощта!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 02:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кандидатстване на Д виза от американски гражданин
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кандидатстване на Д виза от американски гражданин
Здравейте,
първо съпругът ви може да влезе в България с туристическа виза и да уредите нещата по легализация на брака ви, т.е. да се снабдите с българско удостоверение за граждански брак.
второ - едва след това може да отиде до Румъния или Гърция за да подаде документи за виза Д и след получаването й да кандидатства за продължително пребиваване. основния документ е този за брака. има и редица изисквания за доходи, жилище, застраховки и тн.
срока за издаване на визата е около месец, като важно условие когато вече се кандидатства за пребиваване е да е влязъл с нея на територията на страна.
Имайте предвид, че подаването на документите за виза не значи автоматично разрешаването й. Службите правят проверка всичко зависи от резултата й.
първо съпругът ви може да влезе в България с туристическа виза и да уредите нещата по легализация на брака ви, т.е. да се снабдите с българско удостоверение за граждански брак.
второ - едва след това може да отиде до Румъния или Гърция за да подаде документи за виза Д и след получаването й да кандидатства за продължително пребиваване. основния документ е този за брака. има и редица изисквания за доходи, жилище, застраховки и тн.
срока за издаване на визата е около месец, като важно условие когато вече се кандидатства за пребиваване е да е влязъл с нея на територията на страна.
Имайте предвид, че подаването на документите за виза не значи автоматично разрешаването й. Службите правят проверка всичко зависи от резултата й.
- kmonev
- Потребител
Re: Кандидатстване на Д виза от американски гражданин
Гърция или Румъния...ама друг път
Съгласно нашето законодателство за виза "Д" се кандидатства по местоживеене. Така че американския гражданин по default трябва да кандидатства от САЩ. Външно министерство понякога правят изключения с Румъния, ама...понякога , а последните 2 месеца клони към нула.
Така че това "отивате до Румъния".... би било по-правилно "отивате ако успеете да се уредите" И колкото и нелогично да звучи (за нашите ширини), там не става с пари, а според кефа на няколко служители.
Съгласно нашето законодателство за виза "Д" се кандидатства по местоживеене. Така че американския гражданин по default трябва да кандидатства от САЩ. Външно министерство понякога правят изключения с Румъния, ама...понякога , а последните 2 месеца клони към нула.
Така че това "отивате до Румъния".... би било по-правилно "отивате ако успеете да се уредите" И колкото и нелогично да звучи (за нашите ширини), там не става с пари, а според кефа на няколко служители.
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|