начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Наследяване на земеделска земя!

Казуси за недвижими имоти

Наследяване на земеделска земя!

Мнениеот annabella1 » 09 Дек 2013, 16:02

Здравейте!

Имаме възстановена земеделска земя-25дка. на името на прадядо ми Д.К.М.-починал 1987г.Той има един син т.е моят дядо-П.Д.М.-починал 1998год.От брака си с баба ми, има син и дъщеря.Баба ми е жива.Моля да ми кажете кой каква част наследява.Земята в кооперацията се води на прадядо ми Д.К.М.
Предварително благодаря!
annabella1
Нов потребител

Re: Наследяване на земеделска земя!

Мнениеот emita2323 » 10 Дек 2013, 21:54

Тоя въпрос е по-скоро математически отколкото юридически. Може да поискате делба.
Децата на починалия наследяват по равни части.Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
Децата и преживелия съпруг получават 1/3 равни части при случай, че имат 2 деца, при 3 деца - 1/4 и т.н нататък се смята. Оттук нататък можеш да си изчислиш самия дял. Но имай предвид, че земеделска земя не може да се раздели на по-малко от 3дка като самостоятелна нива.
emita2323
Младши потребител

Re: Наследяване на земеделска земя!

Мнениеот minov_nz » 12 Яну 2014, 20:32

Имаме възстановена земеделска земя-25дка. на името на прадядо ми Д.К.М.-починал 1987г.Той има един син т.е моят дядо-П.Д.М.-починал 1998год.От брака си с баба ми, има син и дъщеря.Баба ми е жива.Моля да ми кажете кой каква част наследява.Земята в кооперацията се води на прадядо ми Д.К.М.

Дядо ви П.Д.М като единствен син е наследодателят и след като той е починал наследяват съответно съпругата му вашата баба наследява 8.33 декара, сина им наследява 8.33 дка. и дъщеря им наследява 8.33 дка. Това че земята е в кооперацията няма отношение към наследяването и делбата.
minov_nz
Младши потребител

Назад към Имотни казуси