начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Регрес на застраховател

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регрес на застраховател

Мнениеот peturig » 30 Окт 2013, 12:19

2004 г. направих катастрофа. Бях употребил алкохол, а в колата се возеше момиче, което при удара си счупи ръката. От застрахователно дружество са изплатили щетите, но на експертизата са писани неща, които нямат нищо общо с реалността. От тогава застахователното дружество ме съди да върна изплатената сума заедно с лихвите до сега. Това означава, че сумата е увеличена тройно. Моля ви дайте съвет какво да правя.
peturig
Нов потребител

Re: Хора, моля ви давайте съвети! Благодаря!

Мнениеот bludniq_sin » 30 Окт 2013, 12:30

Хм .. от 2004 та чак до сега .. не е ли малко късно за търсене на съвет? Вие явно не сте платил, но защо не сте оспорил заключението в експертизата (и може ли да уточните каква е експертизата - съдебно-медицинска или авто-техническа?) И след като признавате, че сте шофирал "употребил" защо се дърпате от плащане - заради лихвите ли? Мисля ,че е трябвало да платите о време. Предполагам след като вашият застраховател е изплатил обезщетение на момичето, същият ви е изпратил и нотариална покана за плащане на сумата?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: Регрес на застраховател

Мнениеот peturig » 30 Окт 2013, 12:41

В експертизата пише, че момичето е лежало в болница 6 месеца с болки, което не е така, както казах тя беше само със счупена ръка. Сега искам да взема медицински документ от болницата, която е написано, че е била. Все още нищо не намират, но ако намерят и се окаже, че не е лежала в болница или на документът пише, че е била само със счупена ръка какво може да се случи. С това не се ли доказва, че тя е дала фалшива експертиза и делото няма ли да се обърне срещу нея?
peturig
Нов потребител

Мнениеот portokal » 30 Окт 2013, 12:47

Можете да опитате да установите, че болките и страданията и не са били чак толкова извънредно големи, колкото застрахователят твърди, но това, че не е лежала в болница, а просто си е изживяла едно "обикновено" счупване на ръка, не значи непременно, че и се дължи много по-малко обезщетение.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 30 Окт 2013, 13:03

Без да съм лекар предполагам че при определени усложнения може една счупена ръка да доведе доведе до определен престой в болница и до сериозни болки и страдания. Друг е въпросът, че ако в експертизата не са отразени действителните факти тогава имаме и съставяне на документ с невярно съдържание от една страна после имаме и престъпно използване на документ с невярно съдържание, а и вещото лице носи наказателна отговорност за невярно заключение. Мисля, че няма достатъчно информация, за да може някой да ви даде полезен отговор. Кога е заведено делото за регрес срещу вас? Каква е сумата която се претендира? И тн ..
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот peturig » 30 Окт 2013, 13:22

Правени са и двете експертизи, но нямат нищо общо с реалността. Парите за които ме съдят са 30 000 главница без лихви и т.н.
peturig
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 30 Окт 2013, 14:14

Добре де малко глупав въпрос - След като сте причинил ПТП и е имало пострадал значи срещу вас по всяка вероятност е имало наказателно производство или не - все пак счупената ръка е средна телесна повреда и е причинено в пияно състояние на шофьора? В рамките на това производство са изготвени и въпросните 2 експертизи предполагам? Би следвало срешу вас да е внесен обвинителен акт и да е имало съдебен процес или? В рамките на процеса е възможно срешу вас да е бил предявен и гражданския иск? Вие нали след ПТП-то сте уведомил застрахователя (писмено) за събитието? Тъй като подозирам че не е имало граждански иск срещу вас в рамките на наказателния процес, а по-скоро след това (по мое мнение повечето пъти отказват съединяване съдиите щото това тормози процеса) вие вероятно сте привлякъл застрахователя в гражданския процес? И тук според мен идва проблемът - в рамките на наказателния процес няма как да привлечете застрахователя като страна и дори и да е имало граждански иск срещу вас, а и да е нямало е трябвало да оспорите експертизите. Ако сте пропуснал да направите това или ако въпреки оспорването експертизите са уважени не мисля че някой в този форум може да ви помогне (правя уговорката ако не съм пропуснал нещо съществено от своя страна в мнението си) Пак казвам ,че според мен не представяте цялата информация и от там не може да ви се даде коректен отговор .. така си мисля.
П.С моля за извинение ако мнението ми изглежда разхвърляно и хаотично (щото на мен така ми изглежда)
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот peturig » 30 Окт 2013, 21:02

Кажете къде да търсим слаби места за пропуски в системата? Има ли някакъв начин да се намали сумата, която трябва да платя? Всеки отговор ми е от полза!
peturig
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 31 Окт 2013, 10:24

Единственото, което на мен ми идва на ум е да се съглася с мнението на портокал. Не виждам друг начин. Интересно ми е на какво мнение е адвокатът Ви. Или сте направил грешката да не ангажирате такъв?
bludniq_sin
Потребител

Назад към Наказателно право