начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

преписване на част от имот

Казуси за недвижими имоти

преписване на част от имот

Мнениеот ivan4oo » 23 Сеп 2013, 19:38

Здравейте искам да ви попитам при тези условия какво може да се направи.
Имота на името на дядо, които е починал и от там баба, майка ми и вуйчо ми получават наследствен дял като баба ми има най-голям дял. Баба живе с нас от повече от 10 години с нас, а вуйчо си живее на имота. И сега може ли баба да препише нейният дял на мама и при какви условия това е възможно. Също така ако тази част от имота е вече на мама, може ли дъ бъде ползвана без разрешение от човека които живее в апатамента, които е вуйчо ми. И има ли начин как вуйчо да не е съгласен или да не спазва с това преписване.

Благодаря на всички за отговорите!
ivan4oo
Нов потребител

Re: преписване на част от имот

Мнениеот borovinka » 24 Сеп 2013, 10:25

Само на дядо ви ли е бил апартамента преди неговата смърт или е бил общ на баба ви и дядо ви? От значение е за определяне на дяловете. Кога е починал дядото?

1. Ако е бил лично имущество на дядото, след неговата смърт наследниците получават по 1/3 част от целия апартамент, но споменавате, че бабата има по-голям дял, затова предполагам, че хипотезата е тази в т. 2:

2. Ако апартаментът е бил съпружеска имуществена общност (СИО) между баба ви и дядо ви, а не лично и само на дядо ви, четете по-надолу:
При всички положения, вуйчо ви има свой собствен дял от имота и има условия, при които не може да бъде изваден от ползването му (ако му е единствено жилище за него и семейството му?)
Както описвате нещата, апартаментът е бил СИО на баба ви и дядо ви (всеки има по 1/2). Дядото е починал (кога - защото е важно), негоавата 1/2 се разделя на броя на наследниците му - в случая 3-ма, което ще рече, че всеки получава по 1/6 част. Майка ви има 1/6, вуйчо ви има 1/6, а баба ви има нейната 1/2 + 1/6 от дядото т.е. 4/6.
Тези 4/6 баба ви може да продаде на майка ви. Може и да ги дари срещу издръжка и гледане. При завещание в полза на майка ви, трябва да се гледа дали е спазена запазената част на вуйчо ви, която ще е дял от тези 4/6.

Колкото до ползването на имота, ще се получи съсобственост с вуйчото и той също ще има право да ползва целия имот. Най-добре е да се разберете как ще става ползването и евентуално да изкупите неговата 1/6 ид. част.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Имотни казуси