Определено е в обществен интерес.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1128958
|
|
"Заради банковата тайна не знаем, че по сметката се превежда заплата или помощи и в момента, в който я запорираме, увреждаме длъжника, без да искаме", каза Дичев.
rts написа:Съгласна съм с Поли, но не съвсем.
Би могло да се направи промяна, съобразно която Банките да бъдат длъжни да дават информация, ако приходите по някоя банкова сметка са само от социално подпомагане, съответно - да се предотврати запора на такава б.с/ка, защото това са несеквестируеми средства, за съществуване на ръба на биологичното оцеляване.
за да бъдат защитени социално слабите
Сега единственият начин длъжникът да ползва парите, които му гарантират минимален жизнен стандарт, е да представи на частния съдия-изпълнител, който ги е запорирал, удостоверение от работодателя или от НОИ, че по блокираната сметка му превеждат заплатата, пенсията или социалните помощи. Тогава той ще вдигне запора частично или изцяло.
насочването на изпълнението върху средства, които са несеквестируеми по закон
трябва да е наясно, че вече от години няма "съдия- изпълнител", а те са просто съдебни изпълнители. Последното е реакция на държавата, и законодателя, като израз на оттегляне ( пълна липса) на делегирано доверие.да падне за частните съдия-изпълнители
ОК, приемам доводите ти, Поли, особено тези за пуБличността, която неминуемо би довела и до злоупотреби. Все пак, има поле и за спорове доколко би се улеснило и ускорило изпълнителното производство. Надявам се, по темата да изкажат мнение и колеги ЧСИ, за да видим каква е и тяхната гледна точка.poli_g написа:Трябва да ти кажа, макар да е излишно за мен, но се налага, че съм чела статията неведнъж. Фактът, че някой някъде си казал нещо си не ми отнема правото да помисля и да изразя мнение.
А, че няма да се улесни принудителното изпълнение с "падането на банковата тайна" на мен поне е ясно.
И, за прецизност, че ме дразни- авторът на статията или посоченият за такъв на думитетрябва да е наясно, че вече от години няма "съдия- изпълнител", а те са просто съдебни изпълнители. Последното е реакция на държавата, и законодателя, като израз на оттегляне ( пълна липса) на делегирано доверие.да падне за частните съдия-изпълнители
Наде, вече лично към теб- банковата тайна падне ли за частните, питай се защо държавните не реват по тоя въпрос. Задай си и въпроса, какво печелят частните от това? И какъв неограничен кръг от хора всякакви( от служители, през В, Д, магистрати, адвокати, деловодители, и всякакви други докоснали се до кориците на делото) ще имат достъп до "падналата" тайна. То, пък и к`ва тайна ще е това.
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта