начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Питане относно свидетелство за съдимост

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане относно свидетелство за съдимост

Мнениеот qwoter » 23 Мар 2011, 12:16

Здравейте!
Въпросът ми е следният:през 2008 бях осъден за извършване на умишлено престъпление от общ характер на 6 месеца пробация,която изтече на 05.12.2008г.
Ако подам към днешна дата молба за свидетелство за съдимост,ще излезе ли не осъждан или ще излезе с присъдата и съответно осъждан?
Знам,че за реабилитация по право е необходимо да изминат три години от изтичане на присъдата,но по чл.88а трябва да изтечат само две!
Аз не съм с правно образование и само общата култура не ми позволява да си разтълкувам противоречието в закона и затова Ви моля за малко компетентна помощ.
Благодаря предварително на всеки,който реши да ме осветли по въпроса.
qwoter
Младши потребител

Re: Питане относно свидетелство за съдимост

Мнениеот Гост. » 23 Мар 2011, 15:13

qwoter написа:Знам,че за реабилитация по право е необходимо да изминат три години от изтичане на присъдата,но по чл.88а трябва да изтечат само две!

:roll: Това не разбирам от къде произлиза, но и вие си знаете.

Реабилитация по право ще настъпи в тригодишен срок след срока на изтърпяване на мерките за контрол и въздействие без лишаване от свобода.
Евентуално.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот qwoter » 23 Мар 2011, 19:29

Произлиза от чл.88а,който визира сроковете заложени в чл.82 ал.1 т.5,но е твърде възможно аз да го тълкувам тенденциозно :wink:
qwoter
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Мар 2011, 23:48

Според чл. 88а от НК Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ. В случая препращането е към чл. 82, ал.1, т. 5 от НК, т.е. пълна реабилитация по право при наложено наказание пробация ще настъпи две години след изтърпяване на наказанието. Срокът за непълна реабилитация по чл. 86, ал.1, т.2 от НК е по-дълг - 3 години от датата на изтърпяване на наказанието. Лично аз бих заложила на по-благоприятния за осъдения срок за настъпване на пълна реабилитация по право по чл. 88а, вр. чл. 82, ал.1, т.5 от НК. Това обаче е при условие че няма предишни осъджания. Ако има такива са възможни други изводи.
iva_sh
Потребител

Мнениеот qwoter » 24 Мар 2011, 01:00

Вашият отговор ме радва.
Бъдете здрав/а/ и щастлив/а/.
Утре отивам да пусна молба за свидетелство за съдимост и евентуално в началото на другата седмица ще пиша,какво е положението.

п.с.Съден съм само веднъж и осъждан респективно,нямам други провинения,които са стигали до съд :wink:
qwoter
Младши потребител

Мнениеот qwoter » 31 Мар 2011, 21:44

Уви,свидетелството ми излиза с присъдата!
Защо,при положение че по чл.88а,съществуват обстоятелствата за реабилитация?
Как мога да се срещна с районен съдия?
Какъв е редът за да ми отразят реабилитацията в бюлетина за съдимост?
Не виждам смисъл да пускам молба за съдебна реабилитация при положение,че би трябвало да съм реабилитиран по право.
Много добре знам,че по чл.86,ал.1 са ми необходими три години за реабилитация,но също така много добре знам,че по чл.88а са ми необходими две.
Всеки Ваш съвет е ценен за мен!
qwoter
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 01 Апр 2011, 20:17

iva_sh
Потребител

Мнениеот qwoter » 01 Апр 2011, 21:59

Много голям срок от молба до дело!
Свидетелството ми е необходимо за ловно оръжие,където няма закон или указ осъждането да се отразява след реабилитация.
Значи трябва да пусна молба в административният съд,така ли?

Предварително се извинявам за следващият си въпрос,но няма ли начин нещо да се придвижат нещата по-бързичко?
Все пак в случаят съм потърпевш и след,като съдебната система явно има пропуски,не виждам защо да не пробвам.
В смисъл добра идея ли е да търся връзка с районен съдия,който да отрази реабилитацията ми по-бързо и съвсем законосъобразно,вместо да чакам с месеци?
qwoter
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 02 Апр 2011, 13:10

може да се опита с молба до районния съд, доколкото не са зачетени правилата за пълна реабилитация по право. Не съм сигурна дали ще свърши работа.Впрочем различните съдилища различно решават конкуренцията на срокове за реабилитация по право при наказанието пробация. Едновременно с това пуснете жалба пред Административен съд без да плащате такса - съдът ще ви даде срок за отстраняване на недостатъци. През това време РС може и да се произнесе. Ако не - плащайте държавна такса и водете дело пред АС. Вярно ще мине време, но май няма друг начин. Успех! Иначе отказът по чл. 58 от ЗОБВВПИ е сигурен.
iva_sh
Потребител

Мнениеот iva_sh » 02 Апр 2011, 13:17

iva_sh
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Апр 2011, 13:23

Аз съм "за" молба до РС ( АС ще я стави без уважение, мисля)- ако РС не уважи, то от ОС обикновено отхвърлят молбата, като неоснователна, но " за пълнота".... :wink:

№…, 29.10.2009г.; гр.Добрич

В ИМЕТО НА НАРОДА

Добричкият окръжен съд, наказателно отделение

На шести октомври две хиляди и девета година

В публично заседание в следния състав:

Председател Енчо Енчев

Членове: Деница Петрова

Весела Гълъбова
Секретар А.Н.

Прокурор Ангел А.

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова в.ч.н.д. № 371 по описа за 2009 година, за да се произнесе съобрази следното:

С определение от ****. по ч.н.д.№****. Каварненският районен съд е реабилитирал В.А.И. по отношение на присъда по н.о.х.д.-споразумение №****на РС-Каварна, по което му е било наложено наказание глоба в размер на 150 лв., платена на 01.04.2008г. и е отхвърлил молбата за реабилитация по отношение на присъда №****. по н.о.х.д.№****. на РС-Каварна, по което му е било наложено наказание пробация, изтърпяно на 07.06.2007г.

Срещу определението в частта в която е отхвърлена молбата за реабилитация е подадена жалба от В.И.. В жалбата се сочи, че в случая е приложим чл.88а ал.1 и следва да се постанови реабилитация по това осъждане.

Представителят на Добричка окръжна прокуратура счита жалбата за основателна, тъй като са налице предпоставките за постановяване на реабилитация.

Добричкият Окръжен съд като прецени събраните доказателства и обжалваното определение, намери следното:

За да откаже реабилитация по втората присъда Каварненския районен съд е приел, че не е изтекъл срокът по чл.87 ал.1 от НК от изтърпяване на наказанието пробация по второто осъждане.

. Осъдения В. И. е осъждан както следва:

1. С присъда по н.о.х.д.№****. на КРС, влязла в сила на 14.04.2003г. за извършено на 22./23.02.2003г. престъпление по чл.197 т.3 от НК му е наложено наказание „глоба” в размер на 150 лв. Глобата е платена от подсъдимия на 01.04.2008г.

2. С присъда по н.о.х.д.№****. на КРС, влязла в сила на 02.11.2006г. за извършено на 15.07.2006г. престъпление по чл.343б ал.1 от НК му е наложено наказание „пробация” с пробационни мерки задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. От приложеното удостоверение е видно, че това наказание е изтърпяно на 07.06.2007г.

Определението на районният съд е влязло в сила в частта на постановената реабилитация по първата присъда, тъй като в тази част не е обжалвано и протестирано. Следва да се посочи, че констатирайки, че е настъпила реабилитация по право по тази присъда, съдът е процедирал неправилно реабилитирайки по съдебен ред осъдения. При настъпила реабилитация по право липсва правен интерес за постановяването на съдебна реабилитация.

По отношение на втората присъда важи същото. Относно тази присъда на основание чл.88а ал.1 вр . чл.82 ал.1 т.5 от НК също е настъпила реабилитация по право с изтичане на предвидения давностен срок по чл.82 ал.1 т.5 от НК.При настъпила реабилитация по право не е налице правен интерес от търсенето на съдебна такава, поради което молбата за реабилитация относно това осъждане следва да се остави без разглеждане и в тази част производството се прекрати. Още повече, че в случая съгласно чл.88а ал.1 вр . чл.82 ал.1 т.5 от НК е необходимо да е изтекъл двегодишен срок от изтърпяване на наказанието пробация, който е изтекъл на 08.06.2009г., т.е. настъпила е реабилитация по чл.88а ал.1 от НК, докато необходимо условие за съдебна реабилитация ,както правилно е посочил районният съд е изтичане на тригодишен срок от изтърпяване на наложеното с присъдата наказание .Закона не прави разлика във вида на наказанието и в този смисъл възражението на защитата за приложението на чл.87 ал.3 от НК е неоснователно, доколкото тази разпоредба касае наложено друго наказание ,наред с наказание лишаване от свобода.

При това положение молбата е следвало да се остави без разглеждане и производството по делото –прекрати, но тъй като определението е влязло в сила в едната си част- относно постановената реабилитация по първата присъда, то окръжният съд има правомощието да се произнесе само в обжалваната част. В обжалваната част определението следва да бъде отменено, молбата на молителя В.А.И. –оставена без разглеждане и производството в тази част –прекратено, предвид липсата на правен интерес с оглед настъпилата реабилитация по право съгл. чл.88а ал.1 от НК. За прецизност следва да се посочи, че настъпилата реабилитация по право на осн.чл.88 а ал.1 от НК по втората присъда следва да намери отражение в бюлетина за съдимост на молителя.

Водим от горното Добричкият окръжен съд

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ определение от ****. по ч.н.д.№****. на Каварненският районен съд в обжалваната част – в частта в която е отхвърлена молбата за реабилитация по отношение на присъда №****. по н.о.х.д.№****. на РС-Каварна, като вместо това ПОСТАНОВЯВА

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молбата на В.А.И. за съдебна реабилитация по присъда №****. по н.о.х.д.№****. на РС-Каварна и ПРЕКРАТЯВА производството по ч.н.д.№****. на КРС в тази част.

Решението не подлежи на обжалване и протест.

Да, колегата го е посочила.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sava » 02 Апр 2011, 16:47

Става и с по-голяма патардия в служба съдимост, но в общи линии колегите са прави.Само да напомня , че служебно издаваното свидетелство за съдимост ВИНАГИ съдържа предишните ти осъждания , та ако ще и 10 пъти да си реабилитиран , което автоматично ти затваря вратите за някой служби.
sava
Потребител

Мнениеот qwoter » 03 Апр 2011, 02:18

Ще задам въпрос в прав текст:Възможно ли е съдия да ми отрази реабилитацията и следовотелно да получа заветното свителство НЕ ОСЪЖДАН без да се занимавам с дела и т.н.?
Договарям се със съдия и той си знае работата.Грубо звучи,ама нещо не ми се чака.
Има ли правомощията съдия,без заведено дело да ми отрази законосъобразно реабилитацията в бюлетина и аз да съм доволен?
qwoter
Младши потребител

Ще задам въпрос в прав текст:Възможно ли е съдия да ми отрази реабилитацията и следовотелно да получа заветното свителство НЕ ОСЪЖДАН без да се занимавам с дела и т.н.?
Договарям се със съдия и той си знае работата.Грубо звучи,ама нещо не ми се чака.
Има ли правомощията съдия,без заведено дело да ми отрази законосъобразно реабилитацията в бюлетина и аз да съм доволен?
qwoter
Младши потребител

qwoter
Младши потребител

qwoter
Младши потребител

qwoter
Младши потребител

qwoter
Младши потребител

qwoter
Младши потребител

Мнениеот qwoter » 05 Апр 2011, 07:52

Съжалявам за седемте поредни,еднакви поста.
Моля,модератор да ги изтрие!

И последна молба към Вас:дайте ми съвет,как да напиша молба до председател на районен съд за отразяване на реабилитация в бюлетина за съдимост?
В смисъл,дали да я напиша в свободен стил или има образец...и ако е в свободен стил,моля за помощ,как да я подредя и формулирам?
qwoter
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право