начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Прокоби/клетви - обида ли са?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прокоби/клетви - обида ли са?

Мнениеот teogeo » 11 Окт 2010, 10:09

Здравейте,

моля за малко помощ, за да си сверя часовника. Казус - прокобите/проклятията (неприятни "пожелания" за скорошна/мъчителна смърт, гробове, ковчези, тежки болести, недъзи и прочие спрямо дадено лице и близките му роднини) дали
могат са се считат като обида? Става въпрос за законодателство на друга държава, не България, което все още не е синхронизирано по ЕКПЧ относно обидата/клеветата и нещата са на базата "който си изложи тезата по-добре".
Просто ми трябват здрави логически разсъждения.
Пое мое скромно мнение, прокобите/проклятията би следвало да са обида,
тъй като в минимален размер те причиняват у "жертвата" страх, безпокойство
и поредица от подобни негативни чувства, а подобни "пожелания" са обидни,
цинични (никой здравомислещ и добронамерен човек не желае мъчителна смърт някому, и не би и следвало) и несъвместими с добрите морални ценности в обществото.
Някой да иска да обори или да изложи вижданията си?... Все пак, в спора се ражда истината :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Прокоби/клетви - обида ли са?

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Окт 2010, 10:52

Зависи от това, дали сте кръщаван. За комсомолците прокобите са по-опасни.

Все пак Богородица няма близнаци, не може да се опазят всички - и атеисти и християни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Окт 2010, 11:16

Според мен , според българския закон , по принцип прокобата/клеветата не е съставомерно деяние , в частност не е обида.Обидата цели подронване , унизяване и т.н на човешкото достойнство и чест.
Класическите клетви от типа="Да пукнеш дано" , "Кръв да те скъса" , "Църната чума да те тръшне" и някои от модерните- "Син да ти се роди , зет да ти доведе" :lol: :lol: :lol: не унизяват нито чест , нито достойнство.Не за и заплахи по смисъла на НК.Тоест несъставомерни са.А и правилно , защото в съвременното обещество освен бабките и дядките никои не вярва в такива прокоби , не ги "използва" и поради това не са привлякли вниманието на законодателя. :lol: :lol: Според мен и нашите цигани вече почти не кълнат , въпреки че според разспространеното схващане , циганските проклятия хващат и са много страшни , а и на ходжите също... :lol: :lol: :lol:
Иначе възможно е в едно проклятие да се съдържа както обида така и клевета , например:От такива мекерета като теб света няма нужда , дано гарван да ти изкълве зъркелите"-според мен в първата част обида.
Ти затри мъжа ми , ти го научи да пие и го направи алкохолик , убиции като теб нямат място сред хората , кукувица да ти кукне и жмичка да сте скъса... :lol: :lol: :lol: -клевета, е може и да не е съвсем... :mrgreen: :lol:
Та така!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 11 Окт 2010, 12:41

Е, как така да не унижават честта и достойнството? :D М`чи в много случаи кълнящият цели да предизвика по-скоро унижение, отколкото тръшване от чума. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 11 Окт 2010, 18:00

Изображение
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 11 Окт 2010, 18:14

georgiev_sfbg написа:Изображение

Дошъл си за нещо сухо?
:roll:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 11 Окт 2010, 18:56

teogeo написа:
georgiev_sfbg написа:Изображение

Дошъл си за нещо сухо?
:roll:

Ти, нали не беше юрист бе, г-н Гео Тео?! ...Трай и не се обаждай! :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот voltron » 11 Окт 2010, 22:30

Икономическата криза постави обществото в една перманентна душевна криза. Клетвите не са нито обида нито дори обществено опасни. В белите държави си имат психолози, ние си имаме клетви.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот teogeo » 11 Окт 2010, 22:44

Г-да, от Вас със сигурност няма да стане добри криминалисти / психолози / шахматисти :)
Това в рамките на шегата.
Georgiev_sfbg, а от теб и чеп за зеле не става.
Това съвсем сериозно.

Поне един да беше прочел в поста ми, че не става въпрос за "нашето" законодателство, просто ми трябваха разсъждения out-of-the-box...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот voltron » 11 Окт 2010, 23:12

Аз прочетох - видя ми се малоумно, но пак си написах мнението :D .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 11 Окт 2010, 23:32

teogeo написа:Г-да, от Вас със сигурност няма да стане добри криминалисти / психолози / шахматисти :)
Това съвсем сериозно.

Поне един да беше прочел в поста ми, че не става въпрос за "нашето" законодателство, просто ми трябваха разсъждения out-of-the-box...

...Τρέξτε γρήγορα μακριά!
Изображение
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 12 Окт 2010, 15:04

teogeo написа:Г-да, от Вас със сигурност няма да стане добри криминалисти / психолози / шахматисти :)
Това съвсем сериозно.

teogeo, ако все още са търсени разсъждения out-of-the-box ( и въпросът е актуален), напиши поне каква е религията(те) в държавата там... (надявам се да е държава поне :) ) А най-добре - коя е държавата.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Наказателно право