- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли опасност да ме осъдят ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Има ли опасност да ме осъдят ?
Значи аз съм пълнолетен на 18 г. , а приятелката ми е на 14 г. Правихме секс с нея, а тя беше девствена. Не съм я карал насила всичко беше по взаимно съгласие. Могат ли родителите й да ме осъдят за това ако разберат. Ако отговорът е да каква присъда евентуално мога да получа. Защото разбраха нещо и ни забраниха да се срещаме и заплашват да ме съдят.
- predator_varna
- Младши потребител
Re: Има ли опасност да ме осъдят ?
Ако е навършила 14 год. не могат да те съдят , освен ако ненадейно , приятелката реши , че сексът не е бил по взаимно съгласие..
- REVOLUTION
- Активен потребител
Няма да реши такова нещо. В това съм сигурен
- predator_varna
- Младши потребител
predator_varna написа:Значи аз съм пълнолетен на 18 г. , а приятелката ми е на 14 г. Правихме секс с нея, а тя беше девствена. Не съм я карал насила всичко беше по взаимно съгласие. Могат ли родителите й да ме осъдят за това ако разберат. Ако отговорът е да каква присъда евентуално мога да получа. Защото разбраха нещо и ни забраниха да се срещаме и заплашват да ме съдят.
НК - Чл. 151.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:НК - Чл. 151.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
И какво общо има чл.151. (3) от НК с гореописания случай?
Някъде момчето да казва, че приятелката му е невменяема?
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
georgiev_sfbg написа:nikiboy написа:georgiev_sfbg написа:НК - Чл. 151.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
...No comments!
Ако ми кажеш и случай когато момиче от ромски произход е родило на 13г и бащата на детето е осъден ,ще ти повярвам
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
toni_sf написа:Ако ми кажеш и случай когато момиче от ромски произход е родило на 13г и бащата на детето е осъден ,ще ти повярвам
НК - Чл. 158. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на чл. 149-151 и 153 деецът не се наказва или наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.
П.П. Мога "да ти кажа" множество "случаи" - на ромски свадби.
Последна промяна georgiev_sfbg на 23 Сеп 2010, 12:35, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
nikiboy написа:georgiev_sfbg написа:НК - Чл. 151.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
Определението за невменяемост, се съдържа в нормата на Чл.33, ал.(1) от НК!
...И още нещо, г-н "юристе", ...тъй като, не разполагам със свободно време в излишък, ще ти дам част от една лекцийка, да си я прочетеш - за домашно. Може пък и да ти е от полза. Ако ли не - тук, все пак, не сме на училище!
...Още от общото определение за субект на престъплението следва, че българският НК отдава самостоятелно значение на белега, свързан с възрастта на дееца, т.е. на особеностите, свързани с възрастта по чл. 32 .
1. НП режим на малолетни лица.
Тази категория включва лица, ненавършили 14 години. Според чл. 32 (1) те са поначало наказателно неотговорни. НК необоримо презюмира, че тяхното физиологично развитие не предполага (не допуска) въздействие спрямо тази категория лица чрез мерките на НП. Поради това, ако малолетно лице осъществи общественоопасно деяние, което е обективно съставомерно с оглед една или друга разпоредба на НК, то спрямо него се предприемат възпитателни мерки по специалния Закон за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, а не се прибягва до наказателна отговорност.
2. НП режим на непълнолетни лица.
2.1. Обща характеристика.Този режим е с повече особености. Според чл. 31 (2) непълнолетните лица могат да носят НО според израза на закона, ако са способни, могли са да разбират значението и свойството на извършеното и да ръководят постъпките си. В случая законът използва критерий, идентичен с този, който се обозначава като психологически или юридически по смисъла на чл. 33 (1). Тук не става дума за преценяване на вменяемостта на дееца. До такова неразбиране свойството и значението на извършеното и невъзможност за ръководене на постъпките при непълнолетните може да се стигне не само поради причините, обхванати в т.н. медицински критерий по чл. 33 (1), не поради някакво психическо заболяване, а поради недостатъчно психофизическо развитие на непълнолетния, т.е. на друго самостоятелно основание може да се стигне до същия извод, че лицето не е могло да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.
2.2. Първа група въпроси, свързани с преценката, дали непълнолетният може да понесе наказателна отговорност. Като се акцентира върху самостоятелния характер на това основание по чл.31 (2) става ясно, защо при тази преценка във всеки конкретен случай се решават 2 самостоятелни въпроса: 1) вменяемост на непълнолетния; 2) като е вменяем, могъл ли е да разбира значението и свойството на извършеното деяние и да ръководи постъпките си от гл.т. на неговото психофизическо развитие.Съдът следва изрично да се занимае и с двата въпроса изрично, щом става дума за осъществяване на НО спрямо непълнолетен. Поради това ако се постанови осъдителна присъда, винаги се включва изразът "…като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното деяние и да ръководи постъпките си…". Това е заключителният елемент на диспозитива на осъдителната присъда спрямо непълнолетни лица.
Какво става ако съдът установи, че непълнолетният, макар и вменяем, поради особеностите на неговото развитие, не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си според това разбиране. За тези случаи законът постулира възможност за съда да прецени, дали се налага осъществяване на възпитателни мерки по специален закон или не....
...За разлика от пълнолетните обаче, за които това се презюмира, за непълнолетните се презюмира обратното, а именно, че не биха могли да разбират свойството или значението на деянието или да ръководи постъпките си. Наред с това, докато при пълнолетните въпросната презумция за способността да разбират свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си може да бъде изключена само от невменяемостта, то при непълнолетните въпросната презумция може да бъде изключена и от индивидуално недостигане на възрастта за психическа и социална зрелост.
От всичко гореизложено следва, че непълнолетния може по две причини да не е в състояние да разбира своиството и значението на своето деяние или да ръководи постъпките си. Тези причини за неспособността му са две и по – точно възрастова незрялост или душевна болест, обосноваваща невменяемост. Докато пълнолетният може да не е в състояние да разбира свойството и значението на своето, деяние, или да ръководи постъпките си единствено заради втората причина- невменяемостта.
Възможното наличие на тези две причини при непълнолетните налага изричната проверка за способността им да разбират свойството и значението на своите деяния и да ръководят постъпките си. Тези две обстоятелства налагат да се провери, дали ще бъде оборена съществуващата за целта презумция, но в обратен ред, че непълнолетният поначало няма способнпстта да разбира свойството и значението на своите деяние и да ръковди постъпките си.
Тази презумция обаче далеч не изчерпва привилегиите на непълнолетните спрямо пълнолетните дейци. ...
...Айде, бягай да зубриш!
Последна промяна georgiev_sfbg на 23 Сеп 2010, 12:29, променена общо 1 път
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Да де, да де...
Е, та... в крайна сметка, къде точно е връзката между дискутираната ситуация и щедро цитирания от Вас законов текст ? Че нещо и аз не можах да разбера ?
P.S. Къде в НК - какво пише, бихме съумели да бъдем наясно всички и без чужда помощ.
Надявам се.
Е, та... в крайна сметка, къде точно е връзката между дискутираната ситуация и щедро цитирания от Вас законов текст ? Че нещо и аз не можах да разбера ?
P.S. Къде в НК - какво пише, бихме съумели да бъдем наясно всички и без чужда помощ.
Надявам се.
- capt_dreyfus
- Младши потребител
capt_dreyfus написа:Да де, да де...
Надявам се.
...Тук, не сме на училище! ...Това, все пак, е юридически форум, а за любителите на Правото - като теб - има Юридически факултети към Висшите учебни заведения!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
capt_dreyfus написа:ок.
Виждам, че ти е весело. И на г-н "predator_varna", вероятно, също му е весело.
...Надявам се и г-н "юриста - "nikiboy", да си е прочел домашното (по-горе)!
За това, ще се опитам, да обясня на Вас - "всезнаещите", с по-ПРОСТИ думи, какво може да последва от тук нататък - в неговия случай.
(Съвсем на кратко, тъй като нямам излишно свободно време, да се занимавам с подрастващи!)
1во/ Чл.151, ал.(3) от НК, не визира случаи на невменяемост!!!
2ро/ Хипотетично , ако приятелката му, забременее, от което остане "изненадана", защото си е мислела, че децата - ги носи "щъркела", нашето момче, хипотетично - може да се окаже обвиняем по горепосочения състав от НК, освен ако не последва брак между тях двамата (виж Чл.158-НК). (...И в допълнение, ама съвсем хипотетично , родителите на момичето, ще изиграят съществена роля - за развитието на събитията по случая!)
...Сега, по-весело ли стана?!
Последна промяна georgiev_sfbg на 23 Сеп 2010, 13:26, променена общо 1 път
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:1. Чл.153, ал.(3) от НК, не визира случаи на невменяемост!!!
2. Хипотетично , ако...
Не визира разбира се. Не и в тесния терминологичен смисъл. Най-малкото защото "Невменяемост"-та е качество на ИЗВЪРШИТЕЛЯ да дадено противоправно деяние, НЕ НА ПОСТРАДАЛИЯ от деянието. На пострадалия няма каква вина да му се "вменява", за да кажем в строг смисъл, че е "вменяем" или "не-вменяем". Все пак трогнат съм от начина по-който желаете да ме ограмотите.
Nikiboy очевидно използва термина в по-широк контекст, предполагам за да избегне многословието, в което се опитвате да ме принудите на свой ред да изпадна. Но ще се въздържа.
И не ми е весело, а тъжно. Но освен това ми е и смешно. Щом настоявате да знаете, по-конкретно, смешни са ми Вашите постове. И да, все още ми е смешно.
Последна промяна capt_dreyfus на 23 Сеп 2010, 13:29, променена общо 1 път
- capt_dreyfus
- Младши потребител
capt_dreyfus написа:ок.
Виждам, че ти е весело. И на г-н "predator_varna", вероятно, също му е весело.
...Съмнявам се, че и г-н "юриста" - "nikiboy", си е прочел домашното (по-горе)!
За това, ще се опитам, да обясня на Вас - "всезнаещите", с по-ПРОСТИ думи, какво може да последва от тук нататък - в неговия случай.
(Съвсем на кратко, тъй като нямам излишно свободно време, да се занимавам с подрастващи!)
nikiboy написа:georgiev_sfbg написа:НК - Чл. 151.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството ИЛИ значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
1во/ Чл.151, ал.(3) от НК, не визира случаи на невменяемост!!!
Има се предвид психофизическото израстване и развитие на непълнолетния - възрастова зрялост! Не става въпрос за душевна болест, обосноваваща невменяемост!
И още нещо - за разлика от пълнолетните, за които това се презюмира, за непълнолетните се презюмира обратното, а именно, че не биха могли да разбират свойството или значението на извършеното и да ръководят посктъпките си! При непълнолетните въпросната презумция може да бъде изключена и от индивидуално недостигане на възрастта за психическа и социална зрелост. Презумцията е, че непълнолетният, поначало няма способността да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си! ...АНАДЪМУ?!
2ро/ Хипотетично , ако приятелката му, забременее, от което остане "изненадана", защото си е мислела, че децата - ги носи "щъркела", нашето момче, хипотетично - може да се окаже обвиняем по горепосочения състав от НК, освен ако не последва брак между тях двамата (виж Чл.158-НК). (...И в допълнение, ама съвсем хипотетично , родителите на момичето, ще изиграят съществена роля - за развитието на събитията по случая!)
/Има и други варианти - хипотетично! /
Последна промяна georgiev_sfbg на 23 Сеп 2010, 14:14, променена общо 10 пъти
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
capt_dreyfus написа:Да.
...Това, може само да ме радва!
...Възможно е, да ни поканят и на свадба.
..."Юнаци"!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Първо продължавам да се чудя с цитирането ти 5-6 пъти на едно и също мнение, може би си гледал някой адвокатски филм и се припознавяш с актьора - за актьорство те признавам, ама не превръщай форума в комедиен сериал.
Сега, аз урока си го получих, ама ти вземи си научи твоя, защото думата СВАТБА се пише с Т, а не с Д. Веднъж - неволна грешка, във второ мнение след време - вече "рецидив"
И пак се чудя какво общо имат "циганските булки на 13 години" и "чл.151 ал.3 от НК" с гореописания въпрос.
Ти ще откажеш сериозните юристи, които пишат тук изобщо да четат, а какво говорим да коментират.
Тъй като обичаш да пишеш дълги постове, то и аз ти отговарям с такъв ( е верно, не като теб 3-4 поредни, ама и в един става )
Е, поне си признаваш, че все още се занимаваш с лекцийки
Успешен семестър Георгиев!
Сега, аз урока си го получих, ама ти вземи си научи твоя, защото думата СВАТБА се пише с Т, а не с Д. Веднъж - неволна грешка, във второ мнение след време - вече "рецидив"
georgiev_sfbg написа:toni_sf написа:Ако ми кажеш и случай когато момиче от ромски произход е родило на 13г и бащата на детето е осъден ,ще ти повярвам
НК - Чл. 158. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на чл. 149-151 и 153 деецът не се наказва или наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.
П.П. Мога "да ти кажа" множество "случаи" - на ромски свадби.
georgiev_sfbg написа:capt_dreyfus написа:Да.
..."Юнаци"!
И пак се чудя какво общо имат "циганските булки на 13 години" и "чл.151 ал.3 от НК" с гореописания въпрос.
Ти ще откажеш сериозните юристи, които пишат тук изобщо да четат, а какво говорим да коментират.
Тъй като обичаш да пишеш дълги постове, то и аз ти отговарям с такъв ( е верно, не като теб 3-4 поредни, ама и в един става )
georgiev_sfbg написа:И още нещо, г-н "юристе", ...тъй като, не разполагам със свободно време в излишък, ще ти дам част от една лекцийка, да си я прочетеш - за домашно.
Е, поне си признаваш, че все още се занимаваш с лекцийки
Успешен семестър Георгиев!
- nikiboy
- Потребител
georgiev_sfbg написа:capt_dreyfus написа:Да.
..."Юнаци"!
сваТба или свадба? Или СВАДА ???
-
teogeo - Активен потребител
по-скоро има предвид, че и другото момче е на около 20 години ..
- marek972
- Потребител
georgiev_sfbg написа:marek972 написа:по-скоро има предвид, че и другото момче е на около 20 години ..
...Не става въпрос, само за това. ...Двата поста (двете форумни теми), са от един и същ инициатор и са публикувани във времеви интервал от около 11 часа.
Ха, верно бе !!
Сега поне знаем защо е ял боя, и когато в съдебното заседание другия каже, че причината е секс с малолетна ...ще се тропа на сватба, май ?
- marek972
- Потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|