начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Kонстативен нот. акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Kонстативен нот. акт

Мнениеот law_master » 20 Окт 2008, 20:21

Здравейте колеги,

искам да Ви помоля за съвет относно издаването на нот. акт въз основа на обст. проверка по чл. 483 ГПК. До сега съм събрал доста такива - документи за плащане на данъци, сдкици на парцела и т.н. Мога да докажа владението през последните 30г. Има само едно нещо което не ми е съвсем ясно - понеже чрез давностното владение собствеността се придобива първично, чиста от всякакви ВП,
необходимо ли е да търся дали имота принадлежи някому, тъй като според мен не би трябвало да е така. И още нещо - какво се има предвид с термина ,,пустеещи земи''.

Благодаря Ви! :D
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Kонстативен нот. акт

Мнениеот Standbay » 20 Окт 2008, 20:37

Провери дали имотът не е актуван като държавна или общинска собственост.
Едно че публичната не може да се придобива по давност - тези пустеещи земи да не се окажат общинско пасище. И второ в момента все още има мораторим за придобиване по давност на държавни и общински имоти частна собственост - ЗС
(ОБН. - ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.06.2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 113 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2007 Г.)
§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2008 г.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Standbay » 20 Окт 2008, 20:54

Тъй като не мога да си променя мнението да допълня
Подава се една Молба-декларация до нотариуса - има готови бланки и в Апис и в Сиела, на гърба е Удостоверение, което се попълва от службата "Общинска собственост", службата "Държавни имоти" към областната администрация и от Данъчната служба. И се посочват свидетелите.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот law_master » 22 Окт 2008, 20:58

Благодаря Ви колега Stand by. Точно това ми беше нужно да си доизясня, как ако не е актуван като общински/д-вен ще го удостоверя пред нотариуса.

Поздрави и лека вечер!
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба