Здравейте,
Искам да попитам възможно ли е да се направи справка за досие в МВР или следствието?
Възможно ли е да се достъпят материалите по следствие, което е приключило с присъда(условна )?
Ако да - то каква е процедурата и каква информация се предоставя? Пълното досие или някаква частична информация?
Благодаря предварително
- Дата и час: 26 Ное 2024, 13:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Справка за досие в МВР или следствието
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Справка за досие в МВР или следствието
moqt.email написа:Здравейте,
Искам да попитам възможно ли е да се направи справка за досие в МВР или следствието?
Възможно ли е да се достъпят материалите по следствие, което е приключило с присъда(условна )?
Ако да - то каква е процедурата и каква информация се предоставя? Пълното досие или някаква частична информация?
Благодаря предварително
1. Зависи какво влагате в термина досие. Принципно и от двете места бихте могли да се сдобиете с удостоверение, което отразява данните към настоящия момент- имате или нямате образувани срещу вас досъдебни производства.
2. За предоставяне/ преписи, копия не съм сигурна/ на доказателства по приключило НОХД...Аз, обикновено се снабдявам с копие на цялото ДП, но при висящ процес и обемиста фактология- пести ми време. Постфактум не ми се е налагало, въпреки че има изключение, но не и цяло дело при влязла в сила присъда!
Ако някой от колегите има знания и иска да сподели- ще го стори. Ако ли не- питайте в архива на съда постановил присъдата.
Процедурата- молба до председателя на съда, в която излагате това си искане, ведно с приложено доказателство за платена такса.
moqt.email написа:здравейте,
искам да ви попитам освен свидетелството за съдимост, дали има някакъв друг начин за справка за наказателните дела, които са се водили срещу даден човек?
В свидетелството за съдимост пише "неосъждан", но знам, че има налице изтекла условна присъда от преди 10 години.
Ще кандидатствам за виза за САЩ и се чудя дали да им казвам за този случай... дали могат да правят подобни справки из нашите архиви?
предварително благодаря за помощта
Предвид тези факти ако ви се пази делото ще си е малка изненада, но сте длъжен да опитате.
Успех.
- Гост.
- Старши потребител
Поли Ви е написала всичко.Ще се повтарям.
Искате да разберете какви документални следи има за Вас в системите, за да проверите пръв, като Ви проверяват " службите" при кандидатстване за визи какво нелицеприятно могат да разберат /стимулиращо ги да откажат виза/?
Можете да се проверите пръв и сам донякъде - да си извадите удостоверение за висящи следствени дела, досъдебни производства/ от Нацсл.служба, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура/.
Можете да поискате достъп до отнасящите се до Вас лични данни в информац.фондове на МВР.Ако ще внасяте корекции- ще се молите такава да се внесе- в базата данни на МВР/ полицейската регистрация - може да имате, може да нямате , може данните да не са пълни- това са преди повече от 10 г/, Ви трябва правна помощ за този интензивен и дълбоко смислен обмен на кореспонденция.Нещото "заличаване на полицейска регистрация" - "снемане" е законовия термин, е за граждански цели.Грубо казано, МВР не може да се позовава при отказите си за разни неща / например разрешително за оръжие/ на данните в масивите си.Не значи, че информацията изчезва, предполагам.Променя Ви се статуса.Освен това личните Ви данни, съхранявани за целите на противодействие с престъпността могат да се предоставят на чуждестранни полицейски органи по силата на международен договор.
Щом става въпрос за наказателно дело, което е приключило с влязла в сила присъда, самото дело се намира в архива на първоинстанционния съд.За целта трябва да си знаете номера на делото.Ако не си го знаете - годината на образуване и по азбучника- си го намирате по Вашите три имена.Не ми се рови сега, по мой спомен нак.дела се пазят 10 г. след влизане в силата, ако присъдата не е изпълнена- до изтичане изпълнит.давност за наказанието.Ако имате късмет, делото Ви се пази, пускате молба, че искате запознаване и копия и пишете от какво искате копия / преписи, не се таксува.
Ако всичко това Ви се вижда твърде сложно, търсите колега, който да Ви помогне.
Ако делото не се пази, стои само бюлетина за съдимост, който възпроизвежда диспозитива на присъдата.За служебни цели - МВР, прокуратура, съд...- независимо от реабилитацията Ви, той си остава и е достъпен на същите служби.
Ще рече, че отговор с с висока степен на категоричност - не, няма да разберат сами / службите на САЩ при проверката за виза/, няма да получите отникъде.Можете само да се самонавиете в по-интензивна степен да си признаете или не.Но съмнението ще Ви остане
Просто някои решения човек трябва да си ги вземе сам.
Искате да разберете какви документални следи има за Вас в системите, за да проверите пръв, като Ви проверяват " службите" при кандидатстване за визи какво нелицеприятно могат да разберат /стимулиращо ги да откажат виза/?
Можете да се проверите пръв и сам донякъде - да си извадите удостоверение за висящи следствени дела, досъдебни производства/ от Нацсл.служба, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура/.
Можете да поискате достъп до отнасящите се до Вас лични данни в информац.фондове на МВР.Ако ще внасяте корекции- ще се молите такава да се внесе- в базата данни на МВР/ полицейската регистрация - може да имате, може да нямате , може данните да не са пълни- това са преди повече от 10 г/, Ви трябва правна помощ за този интензивен и дълбоко смислен обмен на кореспонденция.Нещото "заличаване на полицейска регистрация" - "снемане" е законовия термин, е за граждански цели.Грубо казано, МВР не може да се позовава при отказите си за разни неща / например разрешително за оръжие/ на данните в масивите си.Не значи, че информацията изчезва, предполагам.Променя Ви се статуса.Освен това личните Ви данни, съхранявани за целите на противодействие с престъпността могат да се предоставят на чуждестранни полицейски органи по силата на международен договор.
Щом става въпрос за наказателно дело, което е приключило с влязла в сила присъда, самото дело се намира в архива на първоинстанционния съд.За целта трябва да си знаете номера на делото.Ако не си го знаете - годината на образуване и по азбучника- си го намирате по Вашите три имена.Не ми се рови сега, по мой спомен нак.дела се пазят 10 г. след влизане в силата, ако присъдата не е изпълнена- до изтичане изпълнит.давност за наказанието.Ако имате късмет, делото Ви се пази, пускате молба, че искате запознаване и копия и пишете от какво искате копия / преписи, не се таксува.
Ако всичко това Ви се вижда твърде сложно, търсите колега, който да Ви помогне.
Ако делото не се пази, стои само бюлетина за съдимост, който възпроизвежда диспозитива на присъдата.За служебни цели - МВР, прокуратура, съд...- независимо от реабилитацията Ви, той си остава и е достъпен на същите служби.
Ще рече, че отговор с с висока степен на категоричност - не, няма да разберат сами / службите на САЩ при проверката за виза/, няма да получите отникъде.Можете само да се самонавиете в по-интензивна степен да си признаете или не.Но съмнението ще Ви остане
Просто някои решения човек трябва да си ги вземе сам.
- kpavlova
- Активен потребител
Колега Павлова, абсолютно съгласна съм изцяло с написаното от Вас - за таксите- чл.5к си е кристално ясен, не се таксуват, но напоследък забелязвам една порочна тенденция , която ме озадачава, но изход има.. .
- Гост.
- Старши потребител
Ами тука при нас не че се таксува - просто взимам делото и си го снимам аз- т.е. сама си правя копията.В РС си снимам нещата и за преписи , ако са повече.Явно се таксува, по друг начин
- kpavlova
- Активен потребител
kpavlova написа:Ами тука при нас не че се таксува - просто взимам делото и си го снимам аз- т.е. сама си правя копията.В РС си снимам нещата и за преписи , ако са повече.Явно се таксува, по друг начин
Имам съмнения, че това на moqt.email няма да му разрешат. Което потвърждава написаното от Вас- да си потърси адвокат.
Ако ли се пази делото!
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ви за изчерпателната информация. Определено някои неща не са в моята компетенция, а и чисто физически няма да мога да ги направя, така че определено ще имам нужда от услугите на ваш колега.
Целта ми беше да се запозная с процедурата, възможни неща, които мога да направя от моя страна.
Поздрави и много благодарности!
Целта ми беше да се запозная с процедурата, възможни неща, които мога да направя от моя страна.
Поздрави и много благодарности!
- moqt.email
- Нов потребител
Re: Справка за досие в МВР или следствието
Здравейте,искам да попитам ако някой може да ми отговори разбирасе.За колко години наказателно проиэводсво,замразено дело губи давност?бях чел че след 10 години,но това така ли е?Благодаря ви предварително!
- eric-26
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|