начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

данъчна декларация по чл.41 от закона за облагане доходите

Дискусии и предложения по проекти за закони

данъчна декларация по чл.41 от закона за облагане доходите

Мнениеот jliachi » 27 Фев 2007, 11:26

Имам следните въпроси и ще см много благодарна ако някой ми даде компетентен отговор, благодаря предварително:
Трябва да си подам годишна данъчна декларация по чл.41 от Закона за облагане доходите на физически лица , тъйкато имам едно дете до 18 години и трябва да ми върнат част от данъка , но съм направила дарение на моята баба инвалид , което е 10 % от годишният ми доход , та въпросите са ми следните:
1.Мога ли да подам една и съща декларация по чл.41 и за двете неща?
2.Колко процента данък ми връщат върху сумата от дарението?
3.И аз сама ли си преизчислявам данъка и за двете , махам го от общият ми данък за да получа сумата която трябва да ми върнат , говоря и за дарението и за детето?Благодаря.
jliachi
Младши потребител

Re: данъчна декларация по чл.41 от закона за облагане доходи

Мнениеот markovska » 27 Фев 2007, 11:52

една декларация ще следва да подадете и за двете неща,а в самата декларация ,като е попълните ще получите сумата,която следва да ви се възстанови. :D
markovska
Нов потребител

Мнениеот jliachi » 27 Фев 2007, 16:27

Благодаря за отговора , но имате ли представа как да си изчисля данък , който трябва да ми бъде върнат върху сумата от дарението.
jliachi
Младши потребител

Мнениеот kombi » 27 Фев 2007, 20:10

1.markovska правилно Ви пише,че се подава една декларация и за двете.
2.Семейното подоходно облагане се ползва от единият родител,като вторият подава декларация,че няма да го ползва.
3.Сумата от 180 лв- за едно дете,както и сумата представляваща дарение се приспада от облагаемия годишен доход и си изчислявате колко данък дължите за годината по таблицата, която е приложена в декларацията. А каква сума ще Ви върнат от НАП ? Извадете от платения вече годишен данък новото Ви изчисление -разликата е за Вас .
kombi
Нов потребител

Мнениеот marter » 02 Мар 2007, 09:24

Сумата, която се приспада от облагаемия доход за едно дете (2006г.) е 360лв. :shock: В самата данъчна декларация е описано подробно как да бъде попълнена. По-удачно е родителят, който има по-високи доходи :wink: да я попълни. Ако прецените, Вие подайте декларация, за да ползвате данъчни облекчения за дарение, а пък бащата - да се възползва от семейното подоходно облагане :roll: .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот marsidi » 05 Мар 2007, 17:13

И аз да попитам: а трябва ли надарения да подаде декларация по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ :?:
marsidi
Потребител

Мнениеот kombi » 05 Мар 2007, 18:08

Извинявам се за грешката /180 лв/-не знам от къде я измислих :!: :?: В срок от два месеца се подава декларацията по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ , като се прилага и копие от договоре за дарение, и копие от решение на ТЕЛК.
kombi
Нов потребител

поправчица

Мнениеот fey_01 » 05 Мар 2007, 20:57

kombi написа:Извинявам се за грешката /180 лв/-не знам от къде я измислих :!: :?: В срок от два месеца се подава декларацията по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ , като се прилага и копие от договоре за дарение, и копие от решение на ТЕЛК.

Инвалидите са освободени от данък дарение, а оттам и от подаване на декларация по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ :lol:
fey_01
Младши потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти