Имам следните въпроси и ще см много благодарна ако някой ми даде компетентен отговор, благодаря предварително:
Трябва да си подам годишна данъчна декларация по чл.41 от Закона за облагане доходите на физически лица , тъйкато имам едно дете до 18 години и трябва да ми върнат част от данъка , но съм направила дарение на моята баба инвалид , което е 10 % от годишният ми доход , та въпросите са ми следните:
1.Мога ли да подам една и съща декларация по чл.41 и за двете неща?
2.Колко процента данък ми връщат върху сумата от дарението?
3.И аз сама ли си преизчислявам данъка и за двете , махам го от общият ми данък за да получа сумата която трябва да ми върнат , говоря и за дарението и за детето?Благодаря.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
данъчна декларация по чл.41 от закона за облагане доходите
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: данъчна декларация по чл.41 от закона за облагане доходи
една декларация ще следва да подадете и за двете неща,а в самата декларация ,като е попълните ще получите сумата,която следва да ви се възстанови.
- markovska
- Нов потребител
Благодаря за отговора , но имате ли представа как да си изчисля данък , който трябва да ми бъде върнат върху сумата от дарението.
- jliachi
- Младши потребител
1.markovska правилно Ви пише,че се подава една декларация и за двете.
2.Семейното подоходно облагане се ползва от единият родител,като вторият подава декларация,че няма да го ползва.
3.Сумата от 180 лв- за едно дете,както и сумата представляваща дарение се приспада от облагаемия годишен доход и си изчислявате колко данък дължите за годината по таблицата, която е приложена в декларацията. А каква сума ще Ви върнат от НАП ? Извадете от платения вече годишен данък новото Ви изчисление -разликата е за Вас .
2.Семейното подоходно облагане се ползва от единият родител,като вторият подава декларация,че няма да го ползва.
3.Сумата от 180 лв- за едно дете,както и сумата представляваща дарение се приспада от облагаемия годишен доход и си изчислявате колко данък дължите за годината по таблицата, която е приложена в декларацията. А каква сума ще Ви върнат от НАП ? Извадете от платения вече годишен данък новото Ви изчисление -разликата е за Вас .
- kombi
- Нов потребител
Сумата, която се приспада от облагаемия доход за едно дете (2006г.) е 360лв. В самата данъчна декларация е описано подробно как да бъде попълнена. По-удачно е родителят, който има по-високи доходи да я попълни. Ако прецените, Вие подайте декларация, за да ползвате данъчни облекчения за дарение, а пък бащата - да се възползва от семейното подоходно облагане .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Извинявам се за грешката /180 лв/-не знам от къде я измислих В срок от два месеца се подава декларацията по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ , като се прилага и копие от договоре за дарение, и копие от решение на ТЕЛК.
- kombi
- Нов потребител
поправчица
kombi написа:Извинявам се за грешката /180 лв/-не знам от къде я измислих В срок от два месеца се подава декларацията по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ , като се прилага и копие от договоре за дарение, и копие от решение на ТЕЛК.
Инвалидите са освободени от данък дарение, а оттам и от подаване на декларация по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ
- fey_01
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|