начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

иван

Казуси за недвижими имоти

иван

Мнениеот земеделски имот » 30 Дек 2005, 00:00

Имам нужда от съвет. Наскоро закупихземеделски имот лозе от собственика. Но се появиха след това наследници които твърдят че съм закупил само лозето но не и земята. Моля посъветвай те ме какво да направя, т.к те казват, че ще успорват след смърта на продавача.
В нотариалния акт пише:
Продавач Х продава на У следният земеделски имот: лозе, находящо се в гр. З с площ 816 кв.м, 4-та категория, съставляващ имот Н 953...... по плана на новообразуваните имоти, при граници.............. Който имот е придобитпо реда на параграф 4к ал.7 от ПЗР на ЗСМЗЗ и чл.28 ал.1 от ППЗЦПЗЗ вр. с пар. 4ка ал.1 ведно с построената в него сграда на един етаж с 32 кв.м за сума....
Не знам дали наистина съм се прецакал и съм купил само няколко главини лози. Моля посъветвай те ме.
земеделски имот

Мнениеот maycheto » 30 Дек 2005, 00:17

Не се притеснявайте, ако в нотариалния акт имота е описан именно по този начин, няма проблем. Лозето като главини не се продава с нотариален акт, така се прехвърля недвижим имот. А наследниците да си гледат работата.
maycheto

Мнениеот cleo » 30 Дек 2005, 09:47

не сте закупили земеделска земя/имот/, а имот, находящ се в селищно образувание.
вероятно сте го закупили от бившия ползовател, който е имал законно построена сграда и е продобил правото да закупи прилежащия имот по реда на пар.4а от ПЗР на ЗСПЗЗ.
в последствие е бил изготвен план по 4к - план на новобразуваните имоти и вие сте закупили имота по скица, издадена към заповед за придобиване право на собственост /евентуално може и по предходен нот. акт/ от този бивш ползовател и впоследствие сосбтвеник. Претенциите спрямо Вас вероятно са от наследниците на бившия собственик по пар.4б, които обаче също вероятно имат установително решение от ОЗСГ и то не им дава право да им бъде възстановена земята, някога притажавана от техния наследодател, в реални
граници, защото не се възстановява правото на собственост на граждани върху застроени земеделски земи, върху които е предоставено право на ползване съгласно актовете, посочени в пар 4. от ПЗР на ЗСПЗЗ /за справка прочетете пар. 4б/
Аватар
cleo
Потребител

Назад към Имотни казуси