начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

имам нужда от съвет

Казуси за недвижими имоти

имам нужда от съвет

Мнениеот iop » 17 Дек 2005, 10:20

ПРЕД ПОДПИСВАНЕ СМЕ НА НАТОРИАЛЕН АКТ ЗА ПРОДАЖБА НА
АПАРТАМЕНТ В ГРУБ СТРОЕЖ,НО РАЗБРАХМЕ,ЧЕ ПАРЦЕЛА -УПИ,ВЪРХУ КОЙТО Е ПОСТРОЕНА СГРАДАТА Е ИПОТЕКИРАН.
МОЛЯ,ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ КАКВО ДА ПРАВЯ.
АПАРТАМЕНТИТЕ СЕ ПРОДАВАТ ОТ СОБСТВЕНИКА НА ПАРЦЕЛА - АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО,КОЕТО Е ИНВЕСТИТОР И СТРОИТЕЛ.
В ТОЗИ ПАРЦЕЛ ИМА ДВЕ СГРАДИ,КОИТО СЕ ВОДЯТ НА ЕДИН И СЪЩ АДРЕС. ОТ СПРАВКАТА ЗА ТЕЖЕСТИ ИЗЛЕЗЕ ОЩЕ,ЧЕ Е ИПОТЕКИРАН И ПЪРВИ ЕТАЖ ,А ВТОРИ Е ПРОДАДЕН КАТО ОФИСИ. ОТ КЪДЕ ДА РАЗБЕРА В КОЯ ОТ ДВЕТЕ СГРАДИ СА ПРОДАДЕНИТЕ ОФИСИ. МОЯ АПАРТАМЕНТ СЪЩО Е НА ВТОРИ ЕТАЖ,НО В НОВОСТРОЯЩАТА СЕ СГРАДА.
АПАРТАМЕНТА КУПУВАМ ЗАЕДНО СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ - % ОТ ОБЩИТЕ ЧАСТИ И ТОЛКОВА ОТ ПРАВОТО НА СТРОЕЖ ВЪРХУ МЯСТОТО.
АКО ПИТАТЕ - ДА,НАЕЛ СЪМ АДВОКАТ И С НЕГО ЩЕ БЪДА НА ИЗПОВЯДВАНЕ НА СДЕЛКАТА,НО ИСКАМ ДА ЗНАМ И ВАШЕТО СТАНОВИЩЕ.
ПИШЕТЕ ,МОЛЯ!
iop

Мнениеот Гост » 17 Дек 2005, 23:22

Ако сте наели адвокат, той трябва да Ви направи коректно справката в съответната служба вписвания при РС и от нея ще разберете дали е ипотекиран и Вашият апартамент. Ако сградта е новопостроена и за нея няма правни сделки, в Служба вписвания няма да има информация за сградата, тъй като информацията за съществуването на такава сграда постъпва с въвеждането на правна сделка или служебно от кадастъра с издаването на Разрешение за ползване( Удостоверение за въвеждане в есплоатация), което в случая няма тъй като тя е на гбруб строеж и още не е въведена в Служба кадастър. Ипотеката вържу терена преминава върху новостроящата се сграда върху него само ако изрично е включена в ипотеката клаузата на чл.92 от ЗС ( приращението) или е конкретизирано правото на строеж (или като ограничено вещно право или като правомощие в правото на собственост). Когато се отпуска от Банка инвестиционен кредит на дружество да строи сграда, от която ще се продавт апартаменти, както е в случая, Банката винаги се съобразява с това и ипотекира терена, съществуващата сграда или самостоятелно обособени обекти от нея, но не и новостроящата се сграда като цялост, освен ако не включи възможността за частично заличаване на ипотеката по отношение на правото на строеж на конкретни обекти с определен материален интерес.
Присъствието на адвокат на продажбата не е гаранция за Вас, а по-скоро преди това той - адвокатът, който сте наел трябва да е проучил информацията от продовача и от Служба вписвания така, че да Ви създаде ясно усещане за сиурност в продажбата. Това е Ваше право - Вие му плащате!
Гост

Мнениеот iop » 18 Дек 2005, 15:25

Сърдечно благодаря за отговора!Ще се съобразя със съвета Ви!!!
iop

Назад към Имотни казуси