начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Разрешение на строеж извънрегулация

Казуси за недвижими имоти

Разрешение на строеж извънрегулация

Мнениеот roditel » 01 Дек 2005, 17:20

Имам имот на границата с регулирани. Имам ток,вода и полумасивна постройка от 15 кв.м. по едно постановление / мисля,че беше № 30/
от 1982г. За къщето плащах глоба едно време. Мога ли да построя още една стая или да надградя ? Общината / "Витоша" / казват че не, тъй като съм извън регулация, но съседите строят и пет пари не дават. Казват че тези забрани вече отпаднали ! Верно ли е !?

Моля дайте ми съвет
roditel
Нов потребител

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 14:49

Сложно е за обяснения. Най-добре си намери архитект да ти уреди нещата. Има възможности да се строи и извън регулация.
Гост

Мнениеот Инот » 02 Дек 2005, 15:06

С публикуването на ЗУТ и влизането му в сила от 31.03.2001г., както и със ЗИД на ЗУТ (ДВ, бр.65/2003г.) условията за изграждане на строежи извън регулация се измениха. Съгласно чл.58 от ЗУТ, в неурегулирани малки населени места и в части от тях, застрояване се допуска въз основа на скица-копие от кадастрална карта (кадастрален план) или ситуационна скица, съставена от проектанта, които трябва да съдържат и данни за наличните сгради и съоръжения в съседните имоти.
Извън границите на урбанизираните територии застрояване се допуска при спазване изискванията на ОУП на общината, ако такъв е разработен и въз основа на ПУП (след промяна на предназначението на земята), съгласно ЗОЗЗ (стария и отменен чл.108, ал.1, т.2 от ППЗТСУ). В ал.2 на чл.59 от ЗУТ се посочва, че без промяна на предназначението на земята, застрояването в ПИ се допускат само строежи, чиито функции са съвместими с предназначението на имотите, при спазване на действащата нормативна уредба и въз основа на ПУП, или скица, издадена от гл. архитект (чл.12, ал.3 от ЗУТ). Препращането е към чл.8, т.2 (в земеделски земи), чл.8, т.3 (горски територии) и чл.8, т.4 (в защитени територии). Всички те са извън урбанизираните територии на населените места и/или отделни урегулирани имоти извън тях – за жилищни, вилни, спортни, обществено обслужващи, производствени, складови и развлекателни функции, за паркове и градини, транспорт, техническа инфраструктура, за специални обекти и други:
а) В земеделски земи ще се приложи Наредба №2 за застрояване в земеделски земи, когато обектите са съвместими с основното предназначение на земята – получаването на животинска или растителна продукция (ДВ, бр.48/99г.);
б) Ако предвидените обекти не са съвместими с предназначението на земеделските земи – първо се провеждат процедури по изменение на предназначението им, съгласно ЗОЗЗ и ППЗОЗЗ;
в) За други територии – съгласно нормите и реда за застрояването на такива територии (охраняеми, нарушени, свлачищни и др. територии).
Инот

За архитекта

Мнениеот roditel » 05 Дек 2005, 14:33

[quote="Anonymous"]Сложно е за обяснения. Най-добре си намери архитект да ти уреди нещата. Има възможности да се строи и извън регулация.[/quote]

Може ли да ми препоръчате някой,който е минал по този "път"
roditel
Нов потребител

За архитекта

Мнениеот roditel » 05 Дек 2005, 14:33

[quote="Anonymous"]Сложно е за обяснения. Най-добре си намери архитект да ти уреди нещата. Има възможности да се строи и извън регулация.[/quote]

Може ли да ми препоръчате някой,който е минал по този "път"
roditel
Нов потребител

Мнениеот Гост » 07 Дек 2005, 11:10

Примерно арх. Петър Диков

ул. "Дамян Груев" N5, ап.1,2
София, България
Телефон / Факс
тел./факс:+359 2 952 32 10
тел.:+359 2 952 30 90
тел.:+359 2 952 30 91
Гост