начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

продажба на имот?

Казуси за недвижими имоти

продажба на имот?

Мнениеот питащ » 13 Окт 2005, 15:59

Моля, за професионална информация относно: Претежаваме дворно място 500 кв.м. с натурален акт . Другата 500 кв.м. са собственост на брата на съпругът ми.В действителност са 2-ма братя и ве4е всеки от нас има построена къща в мястото си.Сега единият от тях се развежда и иска да продаде къщата си. Какво изисква закона в слу4ея? Може ли другия брат да се облагодетелствува от ситуацията и закупи имота на по-ниски цени? Има ли параграф 4рез който само той да бъде 1-ви претендент за къщата и земята?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
питащ

Мнениеот hariman » 13 Окт 2005, 22:43

Ако съм разбрал правилно всеки от братята има свое самостоятелно място от по 500кв.м и всеки е построил във своето място, то в такъв случай, когато единият прродава своето място другият няма никакво предимство да го изкупи първи, още по-малко и на по-ниска цена. Дори да става дума за съсобствен имот този който продава сам определя цжената на която да продаде.
hariman
Потребител

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 02:46

Цжената е ве4е ясна ,въдицата е яко зака4ена , ами нещо ме съмнява ,4е имаше процедура ако имота е общ и всеки от тях може да има от парцела и преди да продаде трябва да предложи първо на другия.
питащ

Мнениеот dexter » 14 Окт 2005, 09:17

"Претежаваме дворно място 500 кв.м. с натурален акт." - Може би искате да кажете, че имате Нотариален акт само за тези 500 кв.м.? Нотариален акт, но за какво? За покупко-продажба (че сте го купили), Договор за доброволна делба (това също е нотариален акт) или някакъв Констативен нотариален акт...? Само това няма да ви е достатъчно за продажбата. Какви документи имате само за вашата част от парцела и само за вашата къща? Къщата с изрядни документи ли е строена или е т.нар. незаконно строителство? Процедурата, от която се опасявате е в случай, че тепърва започвате делба с брата. Това така ли е? Може би вече сте се разделили или процедурата е започната и недовършена? Ако имате два отделни поземлени имота няма никакво значение до вас брат ли е или баджанак...
dexter
Младши потребител

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:49

Нотуреалният е само за 500 кв.м. срещу гледане на родителите.Къщата е напълно законна и строена след полу4аване на натуреалният акт, но в момента единият родител не е жив, а другият е завел дело за разваляне на нат.акт и си иска земята обратно.Целта е ясна- трябва да се отстрани по някъкъв на4ин бившата съпруга.Имота се намира във вилна зона.Нещо, което ме съмнява е 4е целта е отново -продажба на възможно най-ниска цена за да се елеменира съпругата.Благодаря на отговарещия.
питащ

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:51

Нотуреалният е само за 500 кв.м. срещу гледане на родителите.Къщата е напълно законна и строена след полу4аване на натуреалният акт, но в момента единият родител не е жив, а другият е завел дело за разваляне на нат.акт и си иска земята обратно.Целта е ясна- трябва да се отстрани по някъкъв на4ин бившата съпруга.Имота се намира във вилна зона.Нещо, което ме съмнява е 4е целта е отново -продажба на възможно най-ниска цена за да се елеменира съпругата.Благодаря на отговарещия.
питащ

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:52

питащ

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:53

питащ

Мнениеот dexter » 15 Окт 2005, 08:51

Като го пусна 15 пъти този пост да му беше поправила правописните грешки :(

Договора за издръжка и гледане е възмездна сделка и следователно, ако гледащия е женен, имота става съпружеска имуществена общност (СИО) т.е., по 1/2 идеална част за всеки съпруг. Какво значи "само за 500 кв.м."? Няма значение колко са квадратите, а дали са оформени като отделен урегулиран поземлен имот (УПИ, парцел). Как са описани в договора за издръжка и гледане? Като отделен парцел със собствен номер или като някаква идеална част от цялото? Ако къщата е строена по време на брака, тя е СИО. Щом е законна, какви документи имате за нея? Виза, разрешение за строеж...? От тези документи ще се види кога е строена и съответно дали е СИО. Това е, което аз знам. Който има опит в дела за разваляне на Договор за гледане и делби да пише :Р
dexter
Младши потребител

Мнениеот питащ » 15 Окт 2005, 18:00

Благодаря и се извинявам за правописните грешки,дано не допусна сега.Зна4и в натуриалният акт е вписано: 1/2 идеална 4аст от 1 дка полски имот.Дано не прекалих, но бих искала да зная какво предвижда закона ? Кащата има вси4ки изискващи се от закона документи .Незнам защо,но и сега написаното из4езна ,изпращам отново.БЛАГОДАРЯ!
питащ

Мнениеот dexter » 16 Окт 2005, 14:56

Щом в НОТАРИАЛНИЯ акт е записано "идеална част", зна4и имаш проблем :( За да се продаде твоята част трябва имота да се раздели. Т.е. трябва ти делба с брата - доброволна или съдебна. Има възможност и да се продаде идеална част, но никой не иска да купи идеална част, а иска реален имот. Ако къщата има всички документи, това не може да бъде полски имот. Прегледай документите за къщата: там какво е записано за парцела върху който е построена? Може би в процеса на издаване на тези документи братята са разделили парцела и със сигурност са го вкарали в регулация (и той вече не е полски). Измежду тези документи трябва да има и скица. В скицата как са изобразени имотите? Разделени ли са със синя линия? Имат ли римски номера всеки отделно? Ако имат отделни номера и граница делбата ще е по-лесна, а може и вече да са я извършили и ти да успееш самостоятелно да си извадиш Констативен нотариален акт за това.
dexter
Младши потребител

Мнениеот питащ » 16 Окт 2005, 18:32

ДЕХТЕР- БЛАГОДАРЯ МНОГО!!!
питащ

Назад към Имотни казуси