начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Молба към Модератора

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба към Модератора

Мнениеот lazar_petrov » 24 Сеп 2005, 13:35

Модератор на Лекс.БГ,

Имам молба, ОГРОМНА МОЛБА КЪМ ВАС,

И тя е:

Има ли някакъв начин да бъдат изолирани хората, които пишат на латиница? Да НЕ <!> ме извиняват, но това е БЪЛГАРСКИ ФОРУМ, И ТО - ПРАВЕН ФОРУМ! Все още не ми е известно официалният език в България да е сменен. За справка - чл.3 КРБ - "Официалният език в републиката е българският". И когато се пише на СПОМЕНАТИЯ ВЕЧЕ ЕЗИК, да се опитате <всички Вие, които пишете тук>, да го правите възможно най-грамото и правилно - граматически, лексикално и т.н.

Благодаря предварително!

Забележка: Кирилизатор може да се изтегли от много места - това, за хората, които ще започнат да се оправдават
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот lazar_petrov » 24 Сеп 2005, 13:36

*грамотНо
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот галина » 24 Сеп 2005, 15:59

Присъединявам се към молбата ти!Все пак това е БГ форум!
галина

Мнениеот обективен » 24 Сеп 2005, 17:16

Предлагам на всички четящи и пишещи тук да прояват нетърпимост към предлаганите цинизми,както и към писането на латиница.Смятам,че не е нужно модератора да бъде молен,а той сам следва да направи необходимото.Едва в противен случай ще считаме и него за циник и безродник.
обективен

Мнениеот Latinec » 24 Сеп 2005, 17:59

kakuv e problema da se pishe na latinica. Tova e diskriminacija. I bez tova sled 10 gindini vsicki ste pishem na latinica. SVIKVAITE :D :D :D
Latinec

Мнениеот българин » 24 Сеп 2005, 19:25

Проблема е,че именно по адрес на такивана такъв като теб един от големите българи е възкликнал:"О,неразумни и уроде,поради что се срамуваш да се наречеш българин"!А иначе в исторически план,не един и двама дупедавци са считали,че България,българското и езика ни ще се затрият.
българин

Мнениеот gega » 24 Сеп 2005, 21:26

Латинец май ще излезе прав, след като тези, които се тупат в гърдите, че са голЯми патриоти пишат следното: "...един от големите българи е възкликнал:"О,неразумни и уроде,поради что се срамуваш да се наречеш българин"!" Първо, попрочети учебника за четвърти клас и ще разбереш, че Паисий Хилендарски (и да знаеш, че Хиляндарският манастир не е български, а сръбски) не е писал таквиз глупотевици, каквито му ги приписваш, защото той не би хулил по такъв низък начин своят народ - та, той не е възкликнал "О, неразумни и уроде!", а "О, неразумниЙ Юроде!", сиреч "неразумен народе!" Не виждам за какви УРОДИ е имал предвид Паисий, за разлика може би от някои неразумний случайний посетители на този форум. Единственото вярно нещо, което незнайният "българин" ( правилно изписал се с МАЛКА буква) е написал, се състои в определението за Паисий Хиляндарски - "един от големите българи"!
gega
Потребител

Мнениеот Гост » 24 Сеп 2005, 21:32

А за това какво ще кажете: "Изберете потребителско си име в lex.bg на Latinica"
Гост

Мнениеот историк » 24 Сеп 2005, 21:42

Учебника от 4-ти клас отпреди 40 години ли имаш предвид?Там така пишеше.Всъщност казал е точно "уроде",т.е.уроди.Ако не вярваш
консултирай се с някой студент по история.
историк

Мнениеот gega » 24 Сеп 2005, 22:01

Не зная за "историка", но аз съм кандидатствал с история в СУ и на приемният изпит по история получих Отличен 5,63 през 1994 г. при тема за национално освободителните борби през Възраждането за духовна независимост. И не ми трябва да "питам" студенти по история, след като мога да чета и разбирам това, което с "очите съм прочел"! Не ми се влиза в дидактика тази вечер по тема, която няма нищо общо с правото, оставям я най-благородно на вази, неразумний:)))))
gega
Потребител

Izpolvaneto na latinicata ne oznachava smjana na balgarskia

Мнениеот Posetitel » 24 Сеп 2005, 22:18

Predi izkustveno da se "samonavivate": otgovorete si na vaprossa - ot koga izpolzvaneto na druga azbuka v izgradenia izcjalo na latinicata internet e smjana na ezika? Tova e vapros na udobstvo i praktichnost i ne e pricipen!
Posetitel

Мнениеот Mi-Lena » 24 Сеп 2005, 22:43

Темата за кирилицата/латиницата се въвежда в този форум за N-ти път, макар и от различни хора. Родната кирилица няма да спечели и този път. Жалко.
Въпрос на възпитание е в български форум да използваш българската азбука. Възпитанието или го имаш или го нямаш. Ако сам не разбираш, че натрапването на латиницата в български сайт е невъзпитано - няма как да ти се обясни.
Моето противопоставяне на латиницата се изразява в това, че не чета и не отговарям на постинги, които не са на кирилица. Ако темата е на латиница - въобще не я отварям. Вярно е, че не е кой знае какво, но все от някъде трябва да се започне.
Mi-Lena

Мнениеот Гост » 10 Окт 2005, 22:06

Mi-Lena написа:Темата за кирилицата/латиницата се въвежда в този форум за N-ти път, макар и от различни хора. Родната кирилица няма да спечели и този път. Жалко.
Въпрос на възпитание е в български форум да използваш българската азбука. Възпитанието или го имаш или го нямаш. Ако сам не разбираш, че натрапването на латиницата в български сайт е невъзпитано - няма как да ти се обясни.
Моето противопоставяне на латиницата се изразява в това, че не чета и не отговарям на постинги, които не са на кирилица. Ако темата е на латиница - въобще не я отварям. Вярно е, че не е кой знае какво, но все от някъде трябва да се започне.

Mi-Lena..!?!?

zashto li mi se stryva, che tvoito ime sashto e na latinica..ili ne dovijdam :D :D :D
seriozno: po princip sashto sam da se pishe na BG, no pisha togava kogato sam na slyjebnia komputar, a v interneta do doma mi prosto niama kirilizacia...makar che ne vednaj sam se "repchil" na sobstvenika :twisted:
..taka, che povredata ne e vav vashia televizor.. :lol:
Гост

Мнениеот БЪЛГАРИН » 10 Окт 2005, 22:10

Не дрънкайте простоти. Трябва да се пише на бъграски само. Който иска да пише на латиница да си влезе в чуждестранни страници. Що за тъпня??? Идиоти...............и прочее..............
БЪЛГАРИН

Мнениеот stavrev » 10 Окт 2005, 23:23

Mi-Lena написа:Моето противопоставяне на латиницата се изразява в това, че не чета и не отговарям на постинги, които не са на кирилица. Ако темата е на латиница - въобще не я отварям. Вярно е, че не е кой знае какво, но все от някъде трябва да се започне.

Аз също.Най-малкото неуважително е да се пише на български с латински букви, особено след като има толкова много конвертори в нета.
Обаче нищо не пречи и в този форум да се сложи един.Още когато направиха новия дизайн на форума предложих,но май модераторите нямат желание да възприемат това.
stavrev
Потребител

Мнениеот Latinec » 11 Окт 2005, 10:21

kakuv vi e problema???ne smjatam ce kato pises na latinica si po-malko bulgarin. Srbite danebi da sa se zagubili kato narod kato pisat i na kirilica i na latinica. Pri tjah vseki si pise kakto mu e udobno i njamat problemi s takiva bezmisleni diskusii
Latinec

Мнениеот stavrev » 11 Окт 2005, 21:12

Изключително слабо ме интересуват как пишат сърбите.Ние сме българи и си имаме език и азбука,които са основен гарант за запазване на нацията. Ако това за теб е безмислено продължавай с шльоковицата.Твоя си работа. .
stavrev
Потребител

Мнениеот Garabet » 12 Окт 2005, 08:00

Abe stavrev,

gledam che nacionalistche padash malko, puk i istoria triabva da si chel - barem za surbite ne znaesh li che po-golemi nacionalisti ot tiah niama! Ta te sreshtu Hitler zastanaha sam-sami i mriaha kato muhi pred nemskata mashina, na Kosovo pole Kniaz Lazar da ne e bil bulgarski kniaz (Bulgarskite Shishman i Stracimir sa polzvali turski naemnici v mejduosobnite boeve pomejdu si); ubiha Franc Ferdinand i zapochnaha purvata svetovna pak poradi nacionalisticheski interesi, Tito napravi velika Jugoslavia pak ot lud nacionalizum, a Miloshevich skara Surbia s Evropa, USA i NATO ednovremenno tochno za da poddurja srubskia nacionalizum. Na vsichko otgore surbite ni napadnaha prez 1885g. tochno s cel da ugolemiavat teritoriata si i da praviat velika surbia.
E, shtom surbite mogat da polzvat latinicata naravno s kirilicata, zashto i az da ne moga? Puk i tova e svoboden forum, ako ne shtesh ne otgovariai, ne cheti latinskite izkazvania...
Tozi forum da ne ti e durjaven vestnik ili BNT, che da triabva da pishem na kirilica? Vse pak ne pisha na turski, nali taka? Vij, turskia shte mi doide malko nanagorno dori i na globalist kato men :)

naposleduk samo po nejuridicheski temi se otplesvam da mu se neznae.
Garabet

Мнениеот Latinec » 12 Окт 2005, 09:24

evala Garabed, dobre mu go kaza. napulno poddurzam tvoeto izkazvane.
A po povod sljokavicata, za sazalenie ne pija i ne haresvam. A ako Stavrev si mislish ce kirilicata ni krepi kato nacionalnost, napravo te suzaljavam prijatelju. No Garabed ti go kaza naj-dobre.
A sas zdrave
Latinec

Мнениеот stavrev » 12 Окт 2005, 22:31

Garabet написа:Abe stavrev,

gledam che nacionalistche padash malko, puk i istoria triabva da si chel - barem za surbite ne znaesh li che po-golemi nacionalisti ot tiah niama! Ta te sreshtu Hitler zastanaha sam-sami i mriaha kato muhi pred nemskata mashina, na Kosovo pole Kniaz Lazar da ne e bil bulgarski kniaz (Bulgarskite Shishman i Stracimir sa polzvali turski naemnici v mejduosobnite boeve pomejdu si); ubiha Franc Ferdinand i zapochnaha purvata svetovna pak poradi nacionalisticheski interesi, Tito napravi velika Jugoslavia pak ot lud nacionalizum, a Miloshevich skara Surbia s Evropa, USA i NATO ednovremenno tochno za da poddurja srubskia nacionalizum. Na vsichko otgore surbite ni napadnaha prez 1885g. tochno s cel da ugolemiavat teritoriata si i da praviat velika surbia.
E, shtom surbite mogat da polzvat latinicata naravno s kirilicata, zashto i az da ne moga? Puk i tova e svoboden forum, ako ne shtesh ne otgovariai, ne cheti latinskite izkazvania...
Tozi forum da ne ti e durjaven vestnik ili BNT, che da triabva da pishem na kirilica? Vse pak ne pisha na turski, nali taka? Vij, turskia shte mi doide malko nanagorno dori i na globalist kato men :)

naposleduk samo po nejuridicheski temi se otplesvam da mu se neznae.

Не знам с каква цел беше въведението ти относно сърбите в началото. Хем били гадни националисти,хем пишели на каквата си поискали азбука. Аз пък ти написах ,че слабо ме интересуват ,ако ще и санскритски йероглифи да използват.Между другото Молошивич има много малко общо с национализма,така че не правилно да го споменаваш в тази връзка,но това няма голямо значение.
Разбира се можеш да си пишеш както си поискаш.И това ти го написах. Но тъй като не представлява никаква трудност да използваш конвертор и да проявиш малко уважение към азбуката ни/към збуката на твоя народ/, не мисля че трябва да ти се кефя за това твое поведение.
Лично аз от теб нищо не искам,а от модераторите.Но явно и те прояват твоя великодушен глобализъм и не им пука каква азбука се използва във форума.Слава Богу не всичките са такива,все още.

До Гарабед:Не само кирилицата ни запазва като българи,а и езикът.Чети внимателно.
stavrev
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии