начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

продажба на двор

Казуси за недвижими имоти

продажба на двор

Мнениеот иван » 19 Сеп 2005, 18:11

Собственик съм на един етаж от къща с двор. Съгласно решение на
съда за делба притежавам освен етажа и 1/2 ид.част от таванските помещения и 55% от общите части. Съсобственикът ми преди 3 месеца
е продал своя етаж от жил.сграда и" 1/2 ид.част от таванските помещения и съответните идеални части от общите части на сградата и
правото на строеж върху терена."/така е записано в новия. нот.акт/
Означава ли това, че е продал и двора и как да се разбира каква
част от общите части е продадена 50% -1/2 или 45%, колкото притежава.
Моля Ви за съвет. За тази продажба разбрах случайно, а също и за това, че продавачът се е снабдил с нот.акт с-но чл.483 ал.3 без да е владял имота. Собственикът преди това е бил формален.
Благодаря Ви предварително.
иван

Re: продажба на двор

Мнениеот Гост » 19 Сеп 2005, 18:18

иван написа:Собственик съм на един етаж от къща с двор. Съгласно решение на
съда за делба притежавам освен етажа и 1/2 ид.част от таванските помещения и 55% от общите части. Съсобственикът ми преди 3 месеца
е продал своя етаж от жил.сграда и" 1/2 ид.част от таванските помещения и съответните идеални части от общите части на сградата и
правото на строеж върху терена."/така е записано в новия. нот.акт/
Означава ли това, че е продал и двора и как да се разбира каква
част от общите части е продадена 50% -1/2 или 45%, колкото притежава.
Моля Ви за съвет. За тази продажба разбрах случайно, а също и за това, че продавачът се е снабдил с нот.акт с-но чл.483 ал.3 без да е владял имота. С този нот.акт тойе станал собственик точно на това, което е продал.Предишният собственик е бил формален.
Благодаря Ви предварително.
Гост

Мнениеот Гост » 20 Сеп 2005, 16:57

Заедно с прехвърлянето собствеността на сграда се прехвърля или правото на строеж /съотв. идеална част от правото на строеж/, или правото на собственост /или идеална част от същото/ върху земята. Двете е невъзможно.
Относно общите части- съсобственика Ви може да е продал и 200 % от тях, то си е за купувача, стига да имате титул за собственост. Евентуално - някакви разправии за ползването.

Закон за собствеността , чл. 40,ал.1: " Дяловете на отделните собственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. По-късни изменения в отделните помещения не се отразяват върху размера на дяловете."

Съобразно тази разпоредба се определят "съответните" за всеки обособен обект идеални части от общите части на сградата
Гост

Мнениеот Гост » 20 Сеп 2005, 17:13

ако може и един пример ще е чудесно :lol:
Гост

Мнениеот Гост » 21 Сеп 2005, 16:40

Anonymous написа:ако може и един пример ще е чудесно :lol:

Интересува ме продаден ли е двора по-точно обща част ли е
Гост

Мнениеот Гост » 21 Сеп 2005, 16:59

да ,дворът е обща част във вашия случей
Гост

Мнениеот Иван » 21 Сеп 2005, 17:05

Колега!
Вие май не сте съвсем колега? Ако си кажете честно, вероятността някой да ви се разсърди намалява драстично... По начина на формулиране на въпросите ви, и по факта, че продължавате да копаете в същата посока след толкова що-годе добре аргументирани и насочващи отговори ме кара да мисля, че най-вероятно сте или студент, който не е учил все още търговско право, или счетоводител, или най-общо икономист, който се напъва с "регистрация на фирми" /сложих го в кавичките, защото всъщност такова животно нема :) /.
Ако сте забелязал, всички се опитват да ви обяснят, че не е възможно вливане и преобразуване на ЕТ в ООД, защото ПО СЪЩЕСТВО самата им правно организационна форма е различна! Няма да си правя труда да коментирам повече, защото вие, драги, не си правите труда да се напънете, да почетете що е ЕТ, що е ООД, и защо, аджеба, ТЗ урежда преобразуване на ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА!!!!! , а не на ЕТ!
Иван

Назад към Имотни казуси