начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

право на преминаване

Казуси за недвижими имоти

право на преминаване

Мнениеот panzerfaust » 08 Сеп 2005, 22:59

Собственик съм на жилище - 2 стаи и санитарен възел на 1вия етаж в кооперация, надстроена над стара къща. Входната врата на жилището се намира откъм страната на вътрешен двор, който не е моя собственост. В двора се влиза от обща външна врата. В посока улицата жилището ми няма врата, а само прозорец.
Има ли основание собственикът на двора да има някакви претенции към мен за преминаването през двора, за да вляза вкъщи? Или е длъжен да ми предостави това право?
panzerfaust

Мнениеот scribtor » 08 Сеп 2005, 23:04

Нямаш място за притеснение. Щом единственият достъп до жилището ти е през задния двор - собственост на трето лице, собственикът му е длъжен да ти осигури право да преминаваш до жилището си, при това напълно безвъзмездно.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот panzerfaust » 08 Сеп 2005, 23:12

Мерси за бързия отговор.
И аз мисля така, особено след като прочетох чл.64 от Закона за собствеността (ако не греша).
Но... възможно ли е например собственика на двора да поиска да си направя врата откъм улицата, чисто технически това естествено може да се направи, само дето ще трябва да се направят стълби на тротоара:)
Или просто да започне да сменя бравите на дворната врата и да отказва да ми даде ключ - какво трябва да предприема тогава?
panzerfaust

Мнениеот scribtor » 08 Сеп 2005, 23:22

Не може да те задължи да направиш прозореца на врата. Това категорично.
Ако пък смени патрона на вратата - това е самоуправство и с една жалба до Прокуратурата , ще се отстрани проблема бързо. Ако ли пък го смени повторно - вече носи и наказателна отговорност.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси