начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Дело за обявяване на предварителен в окончателен договор

Казуси за недвижими имоти

Дело за обявяване на предварителен в окончателен договор

Мнениеот калинка » 08 Сеп 2005, 21:01

Този месец имам дата за такова дело, като аз съм купувач. Бих искала да знам ако не се яви продавача, който е редовно призован, какво ще стане с делото?
Абсолютно ли са необходими свидетели? Ако на капарото са били само продавач и купувач, как ще се разберат?
Благодаря предварително!
калинка

договор по чл.19 ЗЗД

Мнениеот нели » 08 Сеп 2005, 22:08

Принципно текста на предварителния договор съдържа всички задължителни реквизити на окончателния, така че при обявяването му в окончателен съдът в диспозитива на решението ще потвърди съдържанието на предварителното съглашение и от момента на влизането му в сила, а именно след изтичане на законово определени срокове,ще се счита за окончателен договор.Това е в случай на прехвърлителна сделка с недвижим имот, при която изискуемата от закона форма е писмена за предварителния договор, поради формата на нотариален акт за окончателния договор.Не бихте имали проблем при наличието на приложен към исковата молба предварителен договор, а и той задължително трябва да се приложи.В самия предварителен договор би трябвало да е посочен размера на капарото,което сте дали като не са нужни свидетели в съда за да доказвате този факт.Той е клауза от това съглашение и правните изводи на съда са въз основа на писмени и гласни доказателства.Във Вашия случай като доказателство за твърденията Ви ще бъде съдържанието на предварителното съглашение и положените подписи на страните удостоверяват верността и намерението за сключване на окончателен договор на по-късен етап при посочените уговорки.
нели

Re: договор по чл.19 ЗЗД

Мнениеот калинка » 09 Сеп 2005, 01:02

нели написа:Принципно текста на предварителния договор съдържа всички задължителни реквизити на окончателния, ............

Mного Ви благодаря!
калинка

Назад към Имотни казуси