начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Въпрос

Казуси за недвижими имоти

Въпрос

Мнениеот Въпросителна » 04 Авг 2005, 12:20

Много моля за помощ. Притежавам личен апартамент, който искам да даря на майка си. Трябва ли ми съгласие от съпруга ми, при положение, че ще дарявам, а няма да продавам?
Въпросителна

въпрос

Мнениеот гостенка » 04 Авг 2005, 12:51

Ако сте се сдобили с апартамента по време на брака, освен ако не е дарение лично на Вас, то той е семейно имущество и ще трябва съгласие на съпруга Ви. Ако е придобит от Вас преди брака- не се изисква съгласие на съпруга.
гостенка

Въпрос

Мнениеот Въпросителна » 04 Авг 2005, 13:23

Дарен ми е от родителите по време на брака. Сега им го "връщам".
Въпросителна

Мнениеот Гост » 04 Авг 2005, 16:17

Отговорът на Вашия въпрос е в чл.23 от СК.
Тъй като имотът е Ваша лична собственост /дарение/, с него може да се разпореждате еднолично само ако той НЕ представлява семейното Ви жилище.
В доказателство на това нотариусите изискват нотариално заверена декларация, а при невъзможност се доказва с копие от лични карти на съпрузите, от които да е видно, че постоянният им адрес не е този, на който се намира недвижимия имот. Но: нотариуси много, мнения също. Говорете с нотариус, при когото мислите да изповядате сделката.
evgo
Гост

Мнениеот Гост » 04 Авг 2005, 16:58

Ако апартамента представлява семейно жилище /т.е. вие живеете там/, ще трябва да получите съгласието на съпруга си
Гост

Назад към Имотни казуси