начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Моля за съвет във връзка с делба на наследствен имот

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет във връзка с делба на наследствен имот

Мнениеот Колева » 01 Авг 2005, 16:42

Случаят ми е следния:Имах сключен втори брак от който нямам деца.Мъжът ми почина и сега негови наследници сме аз и майка му.Мъжът ми има лично негова къща с двор в която живеехме двамата докато почина.Знам, че тъй кото бракът ни е продължил по-малко от 10г. Аз и майка му притежава ме по 1/2 от къщата и двора.
1.Въпросът е,че и аз и тя искаме тази къща и не можем доброволно да се разберем кой да наплати на другия.Искам да разбера,ако заведа иск за съдебна делба имам ли шанс аз да поискам първа на мен да се предостави кщата и да наплатя на майка му дела й?Казаха ми,че не трябва да притежавам друго жилище,а аз притежавам 2/3 от друго жилище в което живее синът ми от първия ми брак със семейството си.Ако не се ползвам с предимство и всяка една от нас иска къщата на кого ще я предостави съда?
2.Мъжът ми има изтеглени два кредита на негово име които сега само аз изплащам.След като майка му претендира за своя дял от наследството тя не е ли длъжна да плаща половината от вноските за кредита.
Колева

Мнениеот Гост » 01 Авг 2005, 16:54

1. Не пишете дали майка му има друг недвижим имот. Уточнете, за да се прецени ситуацията.
Вие имате предимство с това, че сте живели в наследствения имот, но изискването е да нямате друг жилищен имот, за да получите имота.
2. Наследството представлява съвкупност от права и задължения - тоест права сте, че майка му е също длъжник по кредитите.
Гост

уточнение

Мнениеот Колева » 01 Авг 2005, 19:42

1.До колкото зная майка му няма жилище на нейно име.Тя живее в къщата на другия си син.Ако всяка от нас иска да й се предостави къщата на кого ще я даде съдът?
2.И как мога да задължа майка му да плаща половината от вноските за кредита?
Колева

Назад към Имотни казуси