начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

LI6ENA LI SAM OT NASLEDSTVO?

Казуси за недвижими имоти

LI6ENA LI SAM OT NASLEDSTVO?

Мнениеот gost » 31 Юли 2005, 02:07

Na 45 god.sym.Roditelite mi sa razvedeni ot 40 god.Ba6ta mi po4ina predi 6 mes.Az imam sestra ot pyrvia mu brak,a toi ima dvama sina ot vtori brak,na edinia ot koito e prehvarlil apartamenta si.Neznam kakva e sdelkata-dali pokupko-prodajba,dali darenie.Interesuva me moga li da ia atakuvam i v dvata slu4aia,i imam li zapazena 4ast ako e pokupko-prodajba?Kak moga da razbera po kakyv na4in e ot4ujden imota?Predi niakolko godini ba6ta mi zakupuva i drugo jili6te,no iavno ne e uspial i ot nego da me li6i.Tyi kato e zakupeno po vreme na vtoria mu brak,kakva 4ast imame az i sestra mi?
gost

Мнениеот Гост » 31 Юли 2005, 12:16

1.Ако има преживял съпруг след смъртта на баща ви : вие със сестра ви, братята ви и съпругата се ползвате със запазена част от по 1/6 от наследството или вие със сестра ви се ползвате от 1/3 от наследствената маса.
2. Ако няма преживяла съпруга, то четерите деца се ползват общо от запазена част, равна на 2/3 от наследствената маса, като делът на всяко дете в случая е равен или вие със сестра ви отново имате запазена част от общо 1/3 част от наследството.
3. За да установите дали с направено дарение е накърнена вашата запазена част, трябва да се изчисли стойността на цялата наследствена маса и стойността на дарения имот.
4. Ако действителни има накърняване на запазената част на наследниците, може да предявите иск за възстановяване на вашата запазена част в случай на дарение ( но не и на договор за покупко-продажба). Искът за намаляване на дарствените разпореждания е ограничен със срок - общата 5-годишна давност, която започва да тече от момента на откриване на наследството. Във вашия случай може да предявите иска и в делбено производство.
5. Имате възможност и да предявите иск за обявяване на сключен договор за покупко - продажба за симулативен и прикриващ дарение, като ако съдът прецени, че сделката е симулативна, ще приложи правилата относно прикритата и тогава ще може да предявите иск за възстановяване на запазената ви част.
Гост

Мнениеот gost » 31 Юли 2005, 15:34

Anonymous написа:1.Ако има преживял съпруг след смъртта на баща ви : вие със сестра ви, братята ви и съпругата се ползвате със запазена част от по 1/6 от наследството или вие със сестра ви се ползвате от 1/3 от наследствената маса.
2. Ако няма преживяла съпруга, то четерите деца се ползват общо от запазена част, равна на 2/3 от наследствената маса, като делът на всяко дете в случая е равен или вие със сестра ви отново имате запазена част от общо 1/3 част от наследството.
3. За да установите дали с направено дарение е накърнена вашата запазена част, трябва да се изчисли стойността на цялата наследствена маса и стойността на дарения имот.
4. Ако действителни има накърняване на запазената част на наследниците, може да предявите иск за възстановяване на вашата запазена част в случай на дарение ( но не и на договор за покупко-продажба). Искът за намаляване на дарствените разпореждания е ограничен със срок - общата 5-годишна давност, която започва да тече от момента на откриване на наследството. Във вашия случай може да предявите иска и в делбено производство.
5. Имате възможност и да предявите иск за обявяване на сключен договор за покупко - продажба за симулативен и прикриващ дарение, като ако съдът прецени, че сделката е симулативна, ще приложи правилата относно прикритата и тогава ще може да предявите иск за възстановяване на запазената ви част.
Mnogo vi blagodaria za iz4erpatelnata informacia :)
gost

Мнениеот burborana » 01 Авг 2005, 10:41

Bih vi posuvetvala predi da sledvate suveta na kolegata, da proverite v Slujbata po vpisvaniq po kakuv nachin e ot chujden mota. Towa stawa kato po imeto na vashiq bashta( chrez EGNto mu) napravite komputurna spravka. Na neq shte izlqzat vsichki sdelki koito e skluchil. Kato namerite na neq imota, koito vi interesuva, pod nego ima nomer na tom i t.n. chrez tazi informacia shte mojete da vidite notarialniq akt, s koito e prehvurlen...

ako e darenie dobre, no ako e pokupko- prodajba nqma kakvo da napravite. Za zapazena chast mogat da se atakuvat samo dareniq, zaveshtaniq, zaveti...
burborana

Назад към Имотни казуси