начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Разваляне на дарение???

Казуси за недвижими имоти

Разваляне на дарение???

Мнениеот Боби » 20 Май 2005, 12:34

Здравейте,
Имам следния въпрос. Майка ми притежаваше парцел наследен от нейната майка. Преди около 10 год.чрез дарение го прехвърли на сестра ми с устната уговорка, че когато го даде на фирма за строеж на блок ще ми бъде даден един апартамент. Сега всичко това е факт, но аз не получих такъв. Майка ми иска да развали дарението /което е чисто/, а аз питам - възможно ли е това? Или поне да получи част от него?
Боби

Re: Разваляне на дарение???

Мнениеот nik//// » 20 Май 2005, 13:21

здр, много трудно е това което искате.поне според мен!случайте в който може да се развали дарение са изчерпателно изброени.мнението ми е ,че имате следните изходи: 1. майка Ви заявява, че няма средства да се издържа и желае развалене на дарението-много трудно е стане.2.майка Ви когато почине /за жалост все ще се случи/,Вие завеждате дело ,че вие е нарушена запазената част.аз за друг изход-относително постижим, не се сещам! и изхода от тези дела е неясен, не се знае какво ще реши съда.успех!
nik////

Мнениеот Отговор » 20 Май 2005, 16:21

227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.

Това са хипотезите. Във всички случаи ще стане много трудно...
Отговор

Мнениеот stavrev » 21 Май 2005, 00:34

Щом е бил наследствен парцелът майката сигурно е дарила на сестрата своята идеална част.Така ли е?

Освен разваляне на дарението,както беше написано по-горе,в конкретния случай има и друг вариант:
Налице е симулативна сделка по чл.17 от ЗЗД-зад дарението се прикрива договор в полза на трето лице.Трябва да се докаже тази симулация ,за да се приложат правилата по прикритата сделка. Но това може да стане само с някакви писменни доказателства за уговорката,тъй като е нужно нотариална форма за прикритата сделка ..Ако няма такива-сори,нищо няма да стане.
stavrev
Потребител

Назад към Имотни казуси