начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Продаден ми имота

Казуси за недвижими имоти

Продаден ми имота

Мнениеот Ужилен » 19 Май 2005, 11:57

Нотариус Х изповядва сделка в която наред със съседния парцел е продаден и моя като "идентичен" с първия. Вярно моят със заповед на общината е образуван преди 7 г. от първия, праводателите ми не са били собственици, имам нот.акт, във владение съм несмущавано от никой, мога да се позова на изтекла кратка придобивна давност която не е прекъсвана. Не това е обаче важното. Не искам да водя дело, но имам основание да считам, че нот.акт с който е продаден и моя парцел е издаден при съществени закононарушения.
1. В пълномощното /продавача се представлява от пълномощник/ моят парцел не е упоменат.
2. Няма данъчна оценка за моя парцел, а само за другия.
3. ТСУ с един и същ номер са издали две скици по ЗРП, в първата моят не фигурира, във втората да и тя е приложена към акта. Интересното е че след това поисках скица за моя и ми я издадоха на мое име, та що за регистри за собственици се водят там, след като ту един ту друг получава скица, явно всеки.
4. Площта вписана в акта не отговаря на действителната.
Аз разполагам с иск по чл.431 ал.2, въпросът е обаче мога ли да сезирам прокуратурата на основание чл.431 ал.3 ГПК и да се иска отмяна на акта на изброените основания ?
Ужилен

Re: Продаден ми имота

Мнениеот Иван » 19 Май 2005, 15:28

Мисля нямате основание да сезирате прокуратурата. Престъпление не е извършено. Отмяната на акта е възможна, трябва да водите дело. Очевидно е станала грешка. Ако все пак има някакъв умисъл от страна на страните и нотариуса, купувача не е станал собственик, защото не е придобил от собственик. Друго щеше да е, ако са фалшифицирали подписа ви. Предложете на нотариуса и страните да изготвят нотариален акт за поправка на нотариален акт, от което имат интерес както те/най-вече/, така и вие. Ако откажат, ще трябва да водите дело но ще ви заплатят всички разноски.
Иван

Назад към Имотни казуси