начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Да заведа ли дело?

Казуси за недвижими имоти

Да заведа ли дело?

Мнениеот Гуга » 16 Май 2005, 21:14

Много моля за коментарите Ви!Чл.63 от ЗС отнася ли се и за сгради в режим на етажна собственост?Може ли да се прехвърли отдавна построено и завършено жилище,находящо се в сграда етажна собственост, без идеални части от земята,а само с отстъпено право на строеж.(Земята е собственост на друго лице,притежаващо също жилище в същатата сграда,което лице преди години е учредило въпросното правото на строеж).Предварително благодаря!
П.П.Извинявам се .че питам 2-ри път едно и също нещо,но ми е много важно,а адвокат ме съветва да заведа дело с иск да ми бъде продадена идеална част от земята на основание чл.40 от ЗС.Дали съм в правото си и има ли правно основание да бъде удовлетворен искът ми?Ще бъда много благодарна да чуя Вашите мнения.
Гуга

Re: Да заведа ли дело?

Мнениеот mutsa » 18 Май 2005, 17:54

Съвсем спокойно продавайте жилището с правото на строеж върху земята. Не можете да принудите собственика да ви продаде ид.ч. от правото на собственост ако той не желае, а и не ви е необходимо.
mutsa
Потребител

Мнениеот scribtor » 18 Май 2005, 19:32

Споделям казаното от mutsa. Продайте/купете си обекта/апартамента/ със съответните идеални части от правото на строеж . А ако вече сте го купили, както разбирам от написаното от Вас, няма какво повече да правите.
Колкото до адвокатът Ви - съветът му е подвеждащ - такова дело не може да се спечели! Щом собственика навремето е учредил право на строеж за построяването на сградата, в която е апартамента и си е запазил правото на собственост върху земята - никой не може да му отнеме правото на собственост. Ако нямаше учредено право на строеж - е друга работа, но при Вас има, така че иска, за който Ви е споменал колегата не е приложим за Вас.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Гуга » 19 Май 2005, 19:53

Сърдечно благодаря за мненията.Искам да уточня,че прочитайки внимателно как съм задала въпроса,забелязах че съм допуснала неточност.Моето жилище е надстроено върху вече съществуваща сграда етажна собственост .Това променя ли нещо?
Гуга

Мнениеот eli58 » 20 Май 2005, 16:26

Съседите ни по вилно място са построили без наше знание и съгласие от двете ни страни ограда, която отнема част от нашето място около 10-15 м2 . Може ли да се жали човек някъде за корекция и има ли смисъл да се водят дела за разрушаване на построената ограда или е безнадеждно?Гуга написа:
eli58
Нов потребител

Мнениеот Иван » 21 Май 2005, 10:51

Ако сте надстроила, то на Вас вероятно Ви е било учредено право на надстрояване. Тогава вие си минавате в режима на етажната собственост. Иска по чл.40 касае случаите на етажна собственост/в частност/, когато земята е съсобсвена на етажните собственици. Следователно вас не ви касае, тъй като собствеността върху земята принадлежи само на един от етажните собственици.
И още нещо-не разбирам за какво право на строеж и идеални части от него говорят колегите, при положение, че то се е трансформирало в право на собственост върху отделните обекти в етажната собственост и в съсобственост върху общите части?
Така че колегата ви е дал неправилен съвет, според мен. Буквалното тълкуване на чл.40 ал.2 наистина ви дава право, но логическото му тълкуване с оглед чл.63 какъвто е вашия случай сочи на обратния извод.
Иван

Мнениеот Гуга » 22 Май 2005, 18:57

Иван,благодаря Ви много за мнението.Ще си позволя да изложа по-подробно случая,надявайки се отново да чуя мнението Ви(а и на Ваши колеги )ако имате желание и възможност да ми отговорите.Сградата в която закупих жилище е била едноетажна ,състояща се от две жилища с отделни входове,които жилища са в режим на етажна собственост(и в двата стари нотариални акта и на двамата собственици от 1958г пише"Продажбата става по правилата за етажната собственост от ЗС".).Земята е обща на собствениците на двете жилища.Впоследствие двамата собственици на двете жилища учредили право на надстрояване на синовете си(през 1983г.) и всеки един от синовете надстроил над жилището на родителите си свое си жилище.Така сега в сградата има общо 4 жилища,разпределени в два отделни входа.Синът на едното семейство починал и родителите му го наследили.В нотариалния акт за собственост придобита по наследство(от 1997г.)пише,че стават собственици на :надстройка-2-ри етаж ,състоящ се от.........,заедно с отстъпеното право на строеж върху съществуващата част на жилищната сграда собственост на молителите и която жилищна сграда е застроена върху дворно място ,представляващо имот номер.....от кв......по плана на гр......съгласно скица.......и има граници...............Никъде в този документ не се споменава нищо за етажна собственост и общи части.
През 1998 г. това семейство продава жилището и в новия нотариален акт пише:"......продават собственият си недвижим имот ,а именно:надстройка-2-ри етаж,заедно със съответните идеални части от общите части на сградата и отстъпеното право на строеж върху съществуващата част на жилищната сграда собственост на продавачите и която жилищна сграда е застроена върху............(нататък е същото като акта от 1997г.,само се упоменава и каква е площта на дворното място)Отново никъде не се споменава за етажна собственост.
Аз закупих въпросното жилище през 2003 г.Според моя нотариален акт съм закупила:"апартамент/надстройка / на 2-ри жилищен етаж от масивна жилищна сграда,намиращ се........,който ап.е със застроена площ............ и се състои от..............,при граници ...........,както и 1/2 идеални части от избено помещение,както и 1/2 идеални части от таванско помещение,заедно със съответните идеални части от общите части на сградата по реда на етажната собственост и от отстъпеното право на строеж в/у съществуващата част на жилищната сграда,която е застроена в/у дворно място................"-нататък е същото като в предишните нот. актове.
Извинявам се ,че се получи толкова дълго и се надявам да имате търпение да го изчетете.Променя ли се в този случай нещо?Мога ли да претендирам за земя и дали не е станала грешка и недоглеждане някъде по нотариалните актове,която сега е в мой ущърб?Благодаря предварително за евентуалните мнения.
Гуга

Мнениеот Иван » 23 Май 2005, 09:34

И в трите нотариални акта е записана формулата "заедно с отстъпеното право на строеж върху съществуващата част на жилищната сграда собственост на молителите /продавачите/. Приема се, че трансформацията на правото на строеж в право на собственост върху сградата е частична, доколкото то остава да съществува в латентно състояние-запазва правата на суперфициаря при погиване на сградата да я построи отново. Така че и без да е включена в нотариалния акт/което в случая е направено за пълнота и прецизност/, тази формула има своето действие-правото на строеж е акцесорно на правото на собственост на сградата до съществуването й.
Придобиването на надстроения етаж от собствениците на земята не променя режима на общите части, в т.ч. и на земята. Те са придобили по наследство едно право, което има самостоятелно съществуване именно отделно от земята. НО при продажбата в двата акта е записано "заедно със съответните идеални части от общите части на сградата". Приема се в съдебната практика, че общите части на сградата при етажна собственост включват и земята. Това се отнася , забележете, дори в случаите на т.нар. хоризонтална етажна собственост-когато в дворното място има няколко отделни постройки, собственост на различни лица. На още по-голямо основание това важи в чистия случай на етажна собственост по чл.40 ЗС.Така че адвоката ви е дал правилен съвет. Разбира се не се знае как съда ще изтълкува двата нотариални акта-може да приеме, че волята на продавачите е била да ви прехвърлят само правото на собственост върху надстроената част . Мисля все пак, че тази вероятност е твърде малка, с оглед на изложеното по-горе.
Иван

Мнениеот sss » 23 Май 2005, 10:12

важно е когато е учредено правото на надстрояване, дали изрично е посочено че върху земята се учредява право на строеж, в противен случай всяка надстроена част на сграда, която представлява обект, върху който може да има самостоятелно право, то притежателят на това право, автоматично по силата на закона, придобива и собственост от съответните общи части, вкл. и земята.
Колкото до т. нар. хоризонтална етажна собственост, в смисъл отделни постройки в общ съсобствен имот, то нашето право не познава такава, и този смисъл е и практиката на ВС
sss

Мнениеот Иван » 23 Май 2005, 13:22

Моите уважения SSS, но именно практиката на ВС е тази, която "познава" хоризонталната етажна собственост. Сега не ми се цитират решения, вкл. постановления, но вярвайте, така е. Наистина закона не я урежда, но явно е съществувала в предходната нормативна уредба, и толкова е възприета като нещо нормално, справедливо и правилно, че не съществува съмнение за нея точно в съдебната практика, а също и в нотариалната-дори на изпита за нотариуси през 1998г е била приложена.
Иван

Назад към Имотни казуси