начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

когато се прехвърля...

Казуси за недвижими имоти

когато се прехвърля...

Мнениеот hopeland » 08 Авг 2004, 11:57

Когато се прехвърля право на надстрояване и пристрояване на 3-то лице, трябва ли и съсобствениците на имота да си учредят взаимно помежду си правото на надстрояване и пристрояване???
hopeland

Re: когато се прехвърля...

Мнениеот донна2 » 08 Авг 2004, 20:21

В случая съсобствениците не трябва да си учредяват взаимно право на надстрояване /пристрояване,тъй като те няма да пристрояват /надстрояват ,а третото лице , за надсрояване /пристрояване на сграда в режим ня ЕС виж чл.183 ал.2 от ЗУТ
донна2

Мнениеот hopeland » 09 Авг 2004, 09:56

Донна,благодаря! А това,че се прехвърля и недвижимият имот /сградата, която се надстроява и част от парцела/рно под условие след като 3-тото лице приемател на учреденото право изпълни задължениеот си да надстрои има ли някакво значение за валидността на учредяването
hopeland

Мнениеот донна2 » 09 Авг 2004, 10:13

я си оправете питането много го объркано стана веднъж ще учредявате право на надстрояване и пристрояване втори път прехвърляте и недвижимия имот който ще надстроявате на кого го прехвърляте
донна2

Мнениеот hopeland » 09 Авг 2004, 10:35

Собственици на парцел + сграда ми учредяват право да я надстроя и пристроя, като заедно с това ми прехвърлят цялата сграда заедно с иделна част от парцела срещу задължението ми да надстроя за тях сградата.
hopeland

Мнениеот донна2 » 09 Авг 2004, 11:33

първо имате договор за продажба след изповядване на сделката имота е ВАШ ,ще надстроявате спокойно никой не си учредява сам на себеси право на надстрояване , второ вместо цена вие ще им построите жилища ,което предполагам е включено в НА ,ами добре като ги построите с този НА и разрешението за ползване при нотариуса да им изготви НА

защо е било това чудо първо ви учредяват надстояването и после ви прехвърлят имота безмислено е и това всичкото в един НА ли е
донна2

Мнениеот hopeland » 09 Авг 2004, 11:44

Нямаме договор за продажба, а договор за прехвърляне собствеността не срещу цена, а срещу построяване на етаж,т.е. обекти надстроени в сградата. Как да се оформи в нотариален акт тази сделка, така ,че взаимните права и задължения да са максимално гарантирани. Аз мисля, че първо трябва да ми се учреди право на надстрояв, а после в допълнителна точка от договора се прехвърля и имота .
hopeland

Мнениеот донна2 » 09 Авг 2004, 12:23

е то не е врат ама шия договорите относно недвижими имоти се скл. във формата на НА , от написаното разбирам ,че сте оформили сделката ,сега пишете как да я оформя ......,вие колега ли сте
донна2

Мнениеот hopeland » 09 Авг 2004, 14:38

Донна, имах предвид клаузите по договора. За това, че този договор ще се състави като нотариален акт не споря. Става въпрос, че прехвърлителите имат 2 задължения- да учредят право на надстрояв и да прехвърлят недвижимия имот, а приемателят - едно - да надстрои и предаде надстроеният етаж.
hopeland

Мнениеот донна2 » 09 Авг 2004, 15:01

е след като ще го прехвърлят и той ще стане собственост на "приемателя " за какво ще му учредяват надстрояване
донна2

Мнениеот iliev » 09 Авг 2004, 15:46

След като те си запазват идеална част от парцела трябва да се учреди правона надстрояване независимо, че сградата е изцяло негова ,ми се струва, така е и според чл.183 ЗУТ. Или има и други мнения?!?!
iliev

Мнениеот донна2 » 09 Авг 2004, 16:29

горе са написали ,че се прехвърля и идеална част от парцела
донна2

Назад към Имотни казуси