начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наследство , откази ,реституция

Казуси за недвижими имоти

Наследство , откази ,реституция

Мнениеот olin » 23 Юли 2004, 19:57

Колеги ако искате дайте мнение казуса е следния .

Видно от удостоверение на Районния съд става ясно , че единия от наследниците "Б", се е отказал да приеме наследството оставено от родителите си наследодатели -"А".Това става през 1990г. През 1992г. с Решение на Общината е реституиран имот на наследниците на "А" , въпроса е тук може ли да има отказ от нещо което реално не е съществувало към момента на вписването на отказа. Считам , че не може да има отказ от нещо което не е съществувало , но тук има и реституционни закони. Правилно ли е да приема позицията ,че нито "Б" нито неговите наследници "Г","Д" и т.н. имат право да получават дял от наслествената маса на "А". Аз считам ,че това е така , но каква и е практиката?Ако искате посочете решения на ВКС в тази посока.
olin

Re: Наследство , откази ,реституция

Мнениеот shveda » 23 Юли 2004, 21:43

Р. 207/08.06.96 г. по гр.д. № 70/96 г. I ГО. Ако отказът е направен след одържавяването на имотите, то той няма отношение към възстановените след това одърж. имоти.
shveda
Потребител

Мнениеот лунатик » 23 Юли 2004, 22:51

Съгласен. Без да съм то чел това решение, вътрешното ми чувство казва: Да.
лунатик

Мнениеот olin » 26 Юли 2004, 19:17

Да прочетох 91 а от ЗН и решения доста смятям наистина ,че спрямо новооткрито наследство отказа няма действие така,че внука ще дели по едно втора идеална част от имота с леля си колкото и да не се иска на нея. това наистина е новооткрито наследтво ,в момента когато ме запитаха също отговорих ,че не можеш да се откажеш от нещо което не съществува най-малкото било то бъдещ иск или ново открито наследство ,така че отказа е направен преди наследството преди да бъде открито и няма касателство към него.
olin

Мнениеот рери » 28 Юли 2004, 11:04

така е, но откадът от наследство трябва да е ивършен след одържавяванети и преди възстановяването на имота. ЗСПЗЗ влиза в сила 1991 година ако не ме лъже паметта, а ЗВСОНИ - 92г, ЗВСОНИ по ЗТСУ,ЗПИНМ също 92г. Във въшия случай отказът е направен 1990 год. така че няма действие за реституираните имоти
рери

Мнениеот olin » 29 Юли 2004, 09:19

За жалост на клиента не му се иска да е така и пита и разпитва допълнително и други колеги в това число и нотариуси ,за да му се осъществи желанието и да купи имот от единия наследни само.
olin

Мнениеот shveda » 29 Юли 2004, 12:43

То почти всички клиенти са такива недоверчиви, не им се плащат адвокатски хонорари и все им се струва, че няма начин да не може да стане това, което искат. Това не трябва да те притеснява. С времето се свиква.
shveda
Потребител

Мнениеот рери » 02 Авг 2004, 09:25

ужасни са. когато честно и откровенно им кажеш че нещо няма да стане и няма смисъл да му взимаш парите, за нещо което е обречено, веднага те изкарват некомпетентен и хукват при друг адвокат, който безскруполно им взима парите, за нещо което никога няма да се осъществи, но накрая са спокойни. Това е като бабите дето ходят на лекар, ако не им предпише доктора хапче, значи е некадърен. Ами като са такива, вземайте им парите колеги. При мен са идвали баби, който са платили по 100 лева за да им напише адвокат жалба, която се явява просрочена с няколко години
рери

Назад към Имотни казуси