начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Как се изкарва нотариален акт и необходим ли е?

Казуси за недвижими имоти

Как се изкарва нотариален акт и необходим ли е?

Мнениеот Дарина » 12 Май 2004, 18:24

Имам съдебно решение, с което ми е уважено правото като наследник да искам възстановяване правото на собственост. Имам протокол от поземлената комисия, с който се признава и определя за възстановяване правото на собственост върху земята, имам и още един протокол от поземлената комисия за въвод във владение на имота. Мога ли на базата на тези документи да изкарам нотариален акт и необходим ли е той, или някой от тези документи го замества? Благодая ви
Дарина

Re: Как се изкарва нотариален акт и необходим ли е?

Мнениеот Martin Popov » 12 Май 2004, 19:39

s tezi dokumenti moge da izvadite konstativen not. akt, pri vseki notarius. Ina4e notarialen akt ne vi e neobhodim na vsiaka cena, s tezi dokumenti moge da udostoverite pravoto si na sobstvenost ako e neobhodimo. No vapreki vsichko vi savetvam da si izvadite not akt
Martin Popov

Мнениеот YANAS » 12 Май 2004, 19:49

Notarialen akt Vi e neobhodim pri sdelki s vazstanovenata zemia. Toj moje da bade izgotven vedno s dokumentaciata za samata sdelka. Taka 4e ne e problem, 4e v momenta niamate takav.
YANAS

Мнениеот Justus® » 13 Май 2004, 01:08

Задължително и освободено от такси допреди 2–3 години беше да се снабдите с Констативен нот.акт.След това бяха направени изменения в ЗСПЗЗ и Решението на поземлената комисия,след като се впише(като КНА),играе ролята на такъв.
Така,че не е задължително да си вадите такъв,но мое мнение си е ,е все пак е по–добре,а и от чисто юридическа гл.точка,тези изменения според мен не са издържани и съвсем не допринасят за правната сигурност и стабилността на доктрината.
Justus®

Мнениеот Иван » 13 Май 2004, 15:20

Всъщност съдебното решение не е единствения документ с който се легитимирате като собственик. Ако искате да извършите сделка с имота, пред нотариуса ще трябва да представите и документ за собственост на наследодателя ви. Това се отнася за всяка инстанция, в която искате да се легитимирате като собственик.
Ето защо във ваша полза ще бъде да се снабдите с нотариален акт. Разбира се не е необходимо, защото имате документи, но тях ще трябва да представяте винаги в комплект, и винаги ще трябва този ,пред който ги представяте, да проследява собствеността-от наследодателя към вас плюс съдебното решение.
Иван

Назад към Имотни казуси