начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

наследство и възстановяване на земеделска земя

Казуси за недвижими имоти

Re: наследство и възстановяване на земеделска земя

Мнениеот 8873 » 29 Апр 2004, 15:22

Може ли такова съдебно решение да бъде отменено по реда на чл. 231 б. е) от ГПК - все си мисля, че записването кой внася имота в ТКЗС не установява правото му на собственост. Нито прадядото е оставил завещание, нито приживе се е разпоредил по някъкъв начин с имотите си.
8873

Мнениеот 8873 » 29 Апр 2004, 15:32

Лошото е, че в резултат на това, че късно разбрахме за решението, се провали сделка за продажбата на това място. Естествено, господинът може да също да продаде и върви се оправяй тогава. Неговият акт за собственост за момента е бетон - издаден въз основа на съдебно решение.
8873

Мнениеот donna » 29 Апр 2004, 15:37

по мое мнение може , да си призная до този момент не съм срещала такова нещо
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Апр 2004, 15:41

питам се малко звучи нелогично какво би станало ако другите наследници и те заведат иск в съда
donna
Старши потребител

Мнениеот 8873 » 29 Апр 2004, 15:51

Всички са на мнение, че т.н. справедливост трябва да възтържествува. Така че всички наследници по решение на п.к. ще са ищци по една и съща ИМ. Въпроса е дали ще успеем да оборим в новия процес вписването по ямлячен регистър със стария нот. акт. Защото именно това е основният мотив на съда за това решение.
8873

Мнениеот donna » 29 Апр 2004, 15:51

другия интересен факт какво би станало ако другите наследници си извадят НА въз основа на решението на поземлената комисия
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Апр 2004, 16:00

мисля че ще успеете защото не е важно кой е внесъл земите /кой какво е внасял някога в ТКЗС е пълен хаос/, а на кого са тия земи , все пак мисля че ще е добре да се извади и едно съдебно удостоверение от службата по вписванията че за тоя имот от момента на вписване на стария НА няма никакви разпоредетелни сделки , както и завещания
donna
Старши потребител

Мнениеот 8873 » 30 Апр 2004, 12:44

Даже си мисля - след като решението на п.к. не е обжалвано, влязло е в сила - нали имаше такава разпоредба - че замества НА. Т. е. легитимира те като собственик, независимо от констативката. В случая той ще се окаже - по - стар по време и по-силен по право?! Дали е така? И друг въпрос - знаеш ли някъква практика, върху която да поразсъждавам. Все пак работя в друга област и ще ми отнеме доста време да се ровя.
8873

Мнениеот donna » 30 Апр 2004, 12:49

ще потърся ,но няма да стане веднага ,ще се обадя
donna
Старши потребител

Мнениеот 8873 » 30 Апр 2004, 15:33

Благодаря - оказаната помощ и до момента беше безценна.
8873

Мнениеот donna2 » 01 Май 2004, 00:03

върху решението на поземлената камисия може да се издаде НА , но за действието на самото решение дали е конститутивно или декларативно има различни становища , примерно според решение №1/7.10.1997г.на ОСГК ,решенията на ПК по чл.14 ал.1имат конститутивно действие , но не всички са на това мнение ,примерно виж Българско нотариално право -Бешков , томІІ стр.81/82,той смята че конститутивно действие имат само решението по чл.20 от ЗСПЗМ изпращам ти една статия на имейла ,открих я в нета ,но не мога да я постна тук че нещо компютъра ми не ще да я прехвърли нещо му стана
donna2
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси