начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Предварителен договор или ..

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предварителен договор или ..

Мнениеот katrin_j » 22 Апр 2004, 15:30

Здравейте на всички и предварително благодаря на тези, които ще отговорят.
Проблемът е следният: Баща ми и чичо ми са съсобственици на апартамент, които бих желала да придобия. Баща ми ще ми прехвърли неговата част, а с чичо си съм се разбрала да изплатя неговата в срок от 5 години. Въпросът е как точно да се оформи споразумението за изплащане?! Нормалният вариант, доколкото ми е известно е чрез предварителен договор, но аз питам какви са другите варианти и кой е най-подходящ да защити интересите и на двете страни. Съображенията поради, които не ми се иска да е с предварителен дог. са, че разбрах, че нот. такса по окончателния договор е на база данъчна оценка, а последните щели да се вдигат двойно /и след 5 г. тази сума ще е значително по-висока, а аз не разполагам с излишни средства/. Интересува ме дали е възможно да извършим продажбата сега, а чрез Запис на заповед или друг договор м/у нас да уговорим изплащането на сумата?
katrin_j

Re: Предварителен договор или ..

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 15:37

Можете да извършите продажбата сега и в същия нотариален акт (няма нужда от запис на заповед) да уговорите разсрочено плащане.
Койчо от Конаре

Мнениеот гала » 22 Апр 2004, 15:48

da i az sym na syhtoto mnenie . Njama pre4ka i da podpihete Zapis na zapowed , taka vsjaka strana che e max. spokoina. Трябва да наете оба4е , 4е ако сте договорили лихви / годишни / заради разсро4еното плащане ЗЗ ртябва да се преподписва всяка година .

Успех.
гала

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 15:54

Защо им е запис на заповед - и с нотариалния акт чичото може да си извади направо изпълнителен лист, а друго предимство на ЗЗ не виждам.
Койчо от Конаре

Мнениеот 96 » 22 Апр 2004, 16:29

Ако се уговори в нот. акт разсрочването на плащането не следва да се подписва за остатъка от сумата и ЗЗ, защото той е самостоятелно основание за търсене на сумите - все едно имате две задължения - едното по сделката за продажба и второ - по ЗЗ.
96

Мнениеот divaila » 22 Апр 2004, 17:48

Най-добре е нотариалното изповядане на сделката да стане сега, а в нотариалния акт да се впише в какъв срок ще бъде внесен остатъкът от продажната цена. Запис на заповед не е необходим, тъй като чичо Ви би могъл да впише законна ипотека върху неизплатената част от цената на имота и по този начин да гарантира своето вземане за остатъка.
divaila
Нов потребител

Мнениеот katrin_j » 23 Апр 2004, 12:26

Искрено благодаря за съветите на всички, който се отзоваха!
katrin_j

Мнениеот делян » 26 Апр 2004, 11:46

разбира се, можете. Нормалният ред в този случай е да извършите нотариалния акт сега и да придобиете собствеността, но Вашият чичо да впише законна ипотека върху същия имот за сумата, която ще му дължите. Това става с молба до нотаиуса и до Службата по вписване, препис от нотариалния акт и удостоверение по чл. 182 ДПК на новия собственик /в случая Вие/. / вижте чл. 168 ЗЗД, , чл. 167, ал.2 ЗЗД, чл. 182 ДПК. ако нещо не Ви е ясно, пишете.
katrin_j написа:
>
> Здравейте на всички и предварително благодаря на тези, които
> ще отговорят.
> Проблемът е следният: Баща ми и чичо ми са съсобственици на
> апартамент, които бих желала да придобия. Баща ми ще ми
> прехвърли неговата част, а с чичо си съм се разбрала да
> изплатя неговата в срок от 5 години. Въпросът е как точно да
> се оформи споразумението за изплащане?! Нормалният вариант,
> доколкото ми е известно е чрез предварителен договор, но аз
> питам какви са другите варианти и кой е най-подходящ да
> защити интересите и на двете страни. Съображенията поради,
> които не ми се иска да е с предварителен дог. са, че разбрах,
> че нот. такса по окончателния договор е на база данъчна
> оценка, а последните щели да се вдигат двойно /и след 5 г.
> тази сума ще е значително по-висока, а аз не разполагам с
> излишни средства/. Интересува ме дали е възможно да извършим
> продажбата сега, а чрез Запис на заповед или друг договор м/у
> нас да уговорим изплащането на сумата?
делян

Мнениеот zvezdanov » 26 Апр 2004, 22:10

sklj4vate s 4i4o vi dogovor za prodajba na nedvijim imot s ugovorka izpla6taneto da stane na ravni vnoski prez sledva6tite 5 godini. 4i4o vi moje da zapazi sobstvenostta, ako jelae, do izpla6taneto na stojnostta. Ne vijdam smisal ot predvaritelen dogovor, a i v momenta cenata na nedvijimite imoti se poka4va, taka 4e dejstajte barzo.
zvezdanov

Назад към Покупко-продажба