начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

казус с агенция и собственик

Казуси за недвижими имоти

казус с агенция и собственик

Мнениеот Вишева » 05 Апр 2004, 19:05

Бих искала да помоля за мнение и къвет по следния казус. Търся да закупя имот и сключих договор с агенция за недвижими имоти. Тя ме води на оглед на различни имоти. В същото време проверявам и оглеждам имоти обявени директно от собствениците. При оглед на имот, за който влязох във връзка директно със собственик се оказа, че съм била на оглед и с агенцията. В случай, че закупя този имот дължа ли комисионна към агенцията и мога ли да бъда подведена под наказателна отговорност ако сделка бъде сключена директно със собственика.
Вишева

Re: казус с агенция и собственик

Мнениеот 14 » 05 Апр 2004, 19:41

Вие не носите наказателна отговорност ,ако закупите имота директно от собственика му ,защото отношенията между вас и агенцията са уредени чрез договор ,вероятно писмен.Обикновено в този договор са уредени случаите ,когато клиентът-купувач или продавач се откаже от услугите на агенцията и действа без нейното посредничество.От гледна точка на общите правила ,касаещи договора за поръчка ,какъвто сте сключили с агенцията ,последната има право да иска уговореното в договора възнаграждение дори и ако вие директно закупите имота от собственика.Отделен е въпросът по какъв начин агенцията би реализирала вземането си спрямо вас ,но предполагам ,че има практика в тая насока .Ако някой колега работи за такава агенция или има представа ,моля да сподели опита си.
14

Мнениеот galka198 » 05 Апр 2004, 21:33

По принцип това се уговаря в договора, който сключвате със съответната агенция. Дължат се неустойки, в случай, че ви хванат. Но по принцип агенциите не се занимават с дреболии. Особено в настоящия момент, когато и без друго са засипани от работа и печелят достатъчно. Едва ли някой ще тръгне да се занимава с вас. А ако огледът е бил извършван отдавна, почти не съществува тази опасност. Дерзайте!
galka198
Нов потребител

Мнениеот Слави Котаров » 06 Апр 2004, 08:26

Не носите наказателна отговорност за товаь, че сте закупили имота без посредничеството на агенцията. В договора, който сте сключили с агенцията, вероятно съществува клауза, че сте длъжни да заплатите уговорената комисионна при покупка на жилище, което ви е показано от агенцията. Ако избегнете агенцията и закупите това жилище без нейното посредничество, след като вече сте сключили договора за оглед на конкретното жилище, също дължите комисионна. Нещо повече - вероятно в договора има клауза, според която при такъв случай дължите и обезщетение, тъй като такава е практиката. Аз обслужвам такава агенция и при нея в договора за оглед съществува клауза, че при такъв случай некоректния клиент дължи комисионната в двоен размер като обезщетение. Така че проверете какъв точно договор сте подписали, и по-добре си платете. Не е вярно това, че агенцията няма да се занимава с вас, ако разбере - никой не обича да губи пари, но вашата отговорност в този случай няма дабъде наказателна, а гражданска, и ще се осъществи по реда на ГПК, т.е. с гражданско дело. Лошото в случая е, че при такова дело вие ще платите не само комисионната (понякога в двоенр размер), но и таксите и възнагпраждението на адвоката на агенцията, и вероятно ще ви излезе доста по-скъпо, отколкото самата комисионна. Помислете и преценете риска :-)
Слави Котаров

Мнениеот boba » 06 Апр 2004, 17:07

Решението е изцяло Ваше - да платите или не. Наказателна отговорност категорично не може да Ви се търси. Тъй като преди време обслужвах агенции за недвижими имоти, мога да ви уверя, че те си следят офертите и собствениците постоянно, най-малкото защото дават луди пари за реклама и телефони /не толкова за да следят такива клиенти като Вас/. Аз лично, а и други колеги адвокати, съм водила дела срещу неизрядни клиенти, включително и на основание устен договор, и съм спечелила две. Неприятно е и за двете страни. По-добре потърсете споразумение с агенцията и платете определена сума. Вярвам, че можете да изтъкнете редица доводи в своя полза, може и договорът Ви да има клаузи, предвиждащи такива ситуации. Друг път просто решете предварително - дали ще си търсите имот с посредничеството на агенция или ще действате сама.
boba

Мнениеот Омега » 07 Апр 2004, 17:18

Солидарна съм с крайната фраза в мнението на Боба, т.е. преди да купи или продаде имот всеки възпитан гражданин на Републиката трябва да е наясно как ще действа-като такъв или като "ошашкан".Най-сполучливи сделки стават с изрядни хора, документи и позиции.А агенциите са едно необходимо и полезно зло.Глупаво е да действаш по всички възможни начини и да не си подготвен за подобна реакция от другите към тебе-очаквай да си потърсят полагащото им се възнаграждение за реално свършена работа.
Омега

Мнениеот sori » 24 Май 2004, 10:28

Етиката изисква да се заплати труда на агенцията и нейните разходи за реклама.
sori

Назад към Имотни казуси