начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Апартамент на АКТ 14 в сграда с АКТ16

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Апартамент на АКТ 14 в сграда с АКТ16

Мнениеот v3lk0 » 07 Авг 2024, 19:46

Здравейте,
по интересувах с от един апартамент и се оказва че апартамента на продавача е на етап акт14. Сградата е обитаема от много собственици и работещи магазини на партера, и е известно че има акт16. Възможен ли подобен казус (сградата да има акт 16 а отелни СОС - апартаменти да нямат) и каква е прецедурата за апартамента самостоятелно (ако е възможност да се издаде акт16)
v3lk0
Нов потребител

Re: Апартамент на АКТ 14 в сграда с АКТ16

Мнениеот ivanov_p » 07 Авг 2024, 22:06

Разрешението за ползване, акт 16, се издава на сградата, а не на отделните апартаменти.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 08 Авг 2024, 08:45

Здравейте господин ivanov_p
Само допълвам- това се отнася за всички актове, изброени в Наредба 3/31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството

Друг въпрос е, че сградата може да има РП, а конкретния СОС да е без довършителни работи - подови настилки, стенни покрития, ВиК арматура, осветителни тела и прочие. И да изглежда странно.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 08 Авг 2024, 11:54

А на какво основание си правите извода, че сградата има Акт 16, а апартамента - само Акт 14 ? Колегата правилно ви е посочил, че разрешението за ползване се издава на цялата сграда. Вида на апартамента и аргумента "така ми казаха" а несъотносими, установява се документи. Разрешението за ползване може и сам да си го намерите, ако не го представят, има регистър, публично достъпен в Интернет
dimist
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Авг 2024, 18:44

Основанието е, че апартамента е купен на акт 14, сградата е завършена и не знае какво трябва да се направи за да вземе окончателен НА. И аз не знам, трябва да говори със строителя, който е трябвало да свърши тази работа.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот miko_pk » 08 Авг 2024, 18:57

По нелеп въпрос, не бях чувал! Аман от пишман купувачи, пишман собственици, пишман брокери и пишман адвокати!
miko_pk
Потребител

Мнениеот guest1 » 08 Авг 2024, 19:36

ivanov_p написа:Основанието е, че апартамента е купен на акт 14, сградата е завършена и не знае какво трябва да се направи за да вземе окончателен НА. И аз не знам, трябва да говори със строителя, който е трябвало да свърши тази работа.

По новите правила - обекти в сграда с подписан Акт 14 (за приемане на конструкцията) могат да бъдат предмет на прехвърлителни сделки. Но промяната на собствеността не освобождава строителя от задължението да довърши строежа.
Преди акт 16/УВЕ/РП няма сграда, а строеж.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация