начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Разваляне на договор със строител

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разваляне на договор със строител

Мнениеот gosho987 » 29 Дек 2021, 10:38

Здравейте, започнах преди време строителство на 3 броя вилни сгради. Намират се на язовир Батак (община Батак, област Пещера). Сключих договор за строителство със фирма ,която е регистрирана във Велинград (работата е приключена на 90 процента).Но не съм доволен от качеството на строителството и искам да прекратя договора със строителя. С разговори не става и мисля да заведа дело в съда за прекратяване на договора...Моята фирма е със седалище Пловдив. Въпроса ми е в кой съд (град) трябва да заведа делото?
gosho987
Нов потребител

Re: Разваляне на договор със строител

Мнениеот ykovachev » 29 Дек 2021, 11:43

Ако под "договор за строителство" имате предвид договор за изработка по смисъла на ЗЗД и нямате, да кажем, някакво прехвърляне на вещни права към строителя, развалянето не е по съдебен ред. Е, ако търсите някакви пари, там работата е друга, но в този случай първо разваляте договора, пък после се обръщате към съда за парите.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот gosho987 » 29 Дек 2021, 14:10

Да договора е по смисъла на ЗЗД, но няколко пъти пиша (звъня) на строителя да се срещнем и разберем, но без резултат... Има да довършва някой работи, който ги проточва повече от два месеца затова мисля, че трябва да мина през съда и да се маха, че ми писна :? .... Пари нямам да търся (спрял съм му последната вноска и ще му е платя когато си оправи забележките). По-скоро питането ми беше в кой съд (Пловдив, Пещера или Велинград) трябва да се заведе дело за да мога да се насоча към някой местен адвокат.. :)
gosho987
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 29 Дек 2021, 14:39

Ами пак ще кажа, че за самото разваляне съд не Ви трябва. Ако нямате достъп до имотите, работата е друга - компетентен е съответният съд по местонахождение на имота. Ама пак гадая каква Ви е болката и дали въобще това е съществуващ проблем. Вежте как ще сколасате да уведомите строителя за развалянето на договора и в този смисъл намерете си адвокат там, където сте, за да уточните тези неща, защото и изявлението за разваляне си има някои особености. Евентуално, ако се насочите към нотариална покана, ще трябва да си изберете нотариус с район на действие, включващ седалището на строителя.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Дек 2021, 17:47

Съда е във Велинград, ако има някакви вещни права - в Пещера, но нямате работа в съдилищата, както е написано по-горе. В договора вероятно имате написани ел.поща за връзка изпратете съобщение, че разваляте договора поради забава на строителя и толкова. Това за прекратяване на договора. Усложненията са после и се подгответе за бъдеш иск или възражение по иска на строителя - документи, свидетели и т.н.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 29 Дек 2021, 18:35

И в допълнение към написаното от г-н Иванов, с което съм съгласен, по повод иск на строителя (ако има такъв) - той може да се пробва да го пробута в местния си съд, но пък Вие можете да поискате да се спази местната подсъдност и делото да се развие в Пловдив поради това, че в общия случай (а Вие като че ли попадате там), местната подсъдност се определя от адреса/седалището на ответника, ама той трябва да изпищи в срок за това, ако ищецът забрави към кой съд точно трябва да се обърне. Пак ще ви трябва адвокат от Вашия вилает. Казахте, че не търсите пари или нещо такова - значи засега не Ви трябват подробности, но по отношение на местната подсъдност (когато не става дума за вещни права) важи казаното по-горе.
Що се отнася до връчването на "честитката" за разваляне - зависи от договора. Ако е написано в договора така, както казва г-н Иванов, ще е лесно. Ако не - преговорете нещата с някой, който е наясно.
ykovachev
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация