начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Въпрос относно регистрация в Бюрото по труда, документ за..

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно регистрация в Бюрото по труда, документ за..

Мнениеот ontario » 25 Апр 2020, 16:36

Здравейте,

синът ми работеше в бранш, който пострада от кризата с вируса и ще трябва да се регисрира в бюро по труда в София. Да, но личните ни карти са от друг областен град.

В този сайт прочетох, кои са нужните документи за регистрация:
----------- , не зная до колко е актуална информацията, но в крайна сметка трябва ли да си вади Удостоверение да Настоящ адрес в София, щом до сега него е направил?
Ще е възможно ли да се регистрира в Бюрото по труда само с личната си карта, по постоянен адрес посочен в нея?
Проблема е, че ако задължително ще му трябва такова удостоверение за Настоящ адрес, трябва с хазаите да се ходи до общината да се вади,а не ми се ще в тази обстановка да ги притеснявам понеже са с малки деца и т.н.

Мерси :? :?:
Последна промяна admin на 30 Апр 2020, 12:54, променена общо 1 път
Причина: комерсиален линк
ontario
Нов потребител

Re: Въпрос относно регистрация в Бюрото по труда, документ з

Мнениеот jhoro » 25 Апр 2020, 18:21

Ще се регистрира в БТ по постоянен или настоящ адрес към момента, без значение къде е работил.
Най-актуална информация може да намерите на тези страници - Парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване и Информация за регистрация на търсещо работа лице
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ontario » 25 Апр 2020, 20:10

jhoro написа:Ще се регистрира в БТ по постоянен или настоящ адрес към момента, без значение къде е работил.
Най-актуална информация може да намерите на тези страници - Парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване и Информация за регистрация на търсещо работа лице

Въпроста е дали с несофиийска лична карта може да се регистрира в София в Бюро по труда или трябва да вадим Удостоверение за настоящ адрес в София на адреса, на който живеем?
Това ме интересува всъщност.
Мерси!
ontario
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 26 Апр 2020, 14:18

ontario написа:Въпроста е дали с несофиийска лична карта може да се регистрира в София в Бюро по труда или трябва да вадим Удостоверение за настоящ адрес в София на адреса, на който живеем?
Това ме интересува всъщност.
Мерси!

Не, не може!!!

Първия път Ви отговорих кратко и конкретно. Всъщност поста не беше толкова лаконичен, защото съм поставил препратки към страниците на НОИ и АЗ, където всичко е обяснено подробно. Не виждах смисъл, да цитирам.
Не може да се регистрира в София, защото синът Ви не фигурира в регистъра на населението на София! А не фигурира, защото (вероятно) не е спазено изискването
Чл. 99. (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
Закон за гражданската регистрация

За да се издаде „Удостоверение за настоящ адрес“ - първо е трябвало същия да се промени!
Чл. 93. (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
Чл. 94. (1) Настоящ адрес е адресът, на който лицето живее.
(2) Всяко лице има само един настоящ адрес.

Много често на разговорен език се казва „работя в София“. Това може да означава:
- работодателя ми е фирма, регистрирана в София;
- самата фирма е ситуирана в София;
- постоянното ми работно място е в София - не съм командирован;
- жилището, което обитавам (собствено или под наем) е в София;
- адресната ми регистрация (по постоянен или настоящ адрес) е в София.

Ето един пример:
Работя в плевенския офис, на русенския филиал, на фирма регистрирана в София. Аз съм от Пловдив. След дългосрочна командировка във Варна съм съкратен. В кое „Бюро по труда“ трябва да се регистрирам?
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Апр 2020, 15:28

Какво става с едноличните търговци, те имат ли право на обезщетение за безработни, ако са били на трудов договор, а ЕТ няма дейност?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 26 Апр 2020, 17:44

ivanov_p написа:Какво става с едноличните търговци, те имат ли право на обезщетение за безработни, ако са били на трудов договор, а ЕТ няма дейност?

Това въпрос ли е или ...

Само насоки:
Правете разлика между ФЛ (физическо лице) Иван Иванов, с идентификатор ЕГН и юридическите лица - ЮЛ „Иван Иванов“ ЕТ, с идентификатор по БУЛСТАТ и управител ФЛ Иван Иванов и СОЛ „Иван Иванов“ с идентификатор ЕГН на ФЛ Иван Иванов!
ЕТ нямат право на обезщетение за безработица. Защото - няма осигурителни вноски във фонд „Безработица“.
Обаче - ако ФЛ е работило на трудов договор, с осигурителни вноски във фонд „Безработица“ - ще има право на обезщетение!
jhoro
Активен потребител

Назад към Общи дискусии