начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Мнениеот jakeb13 » 07 Май 2019, 11:13

В последните 5 години имам приходи от около 15 хиляди лева от продажба на криптовалути, теглил съм ги тези пари в този период(не наведнъж, а постепенно), но не съм ги декларирал. Разбира се, имам и приходи и над тези 5 години, но там вече им губя следата, но със сигурност може да се добавят малко повече. Причини каквито и да дам защо е било така, НАП вероятно не ги интересува това.

Сега ми се налага да отварям фирма и едва наскоро се сетих за този казус. Какво правя тук? В закона изрично упоменати ли е декларирането на сделки от криптовалути или все още е в някаква сива зона? Има някакви становища на НАП, но не съм достатъчно запознат да сдъвча информацията.

В случай, че се установи, че не съм ги плащал, какво следва? Плащам ги сега, или има глоби или друго?
jakeb13
Нов потребител

Re: Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Мнениеот miko_pk » 07 Май 2019, 13:52

Не си интересен ти. Още не са стигали до крипто валутите. Сега са на тема танцови и хороводни самодейни състави и български пощи. Връткай си гъ*ето и ставай бизнесмен.
miko_pk
Потребител

Re: Недекларирани доходи + отваряне на фирма.

Мнениеот kalahan2008 » 13 Май 2019, 23:04

В чл. 13, ал. 1, т. 2, б. "в' от ЗДДФЛ е предвидено, че доходите от продажба на чуждестранна валута са облагаеми.
Естествено, криптовалутите не са "чуждестранни валути", но общо правило е, че се облагат всички доходи, с изключение на тези, които изрично са изключени от облагане.
Ако лице е закупило виртуална валута преди години, стойността й е нараснала с времето, и тогава с нея директно е закупен актив, то разликата между цената на покупка и стойността на актива не се облага, не се и декларира. НАП приема, че това е нарастване на покупателната способност на криптовалутата, както например, ако се закупят долари и те поскъпнат. Това обаче се приема само ако се случва еднократно и е за лични нужди. Ако се установи, че с във времето сделките се правят с търговска цел, то реализираните печалби ще се декларират и обложат.
Доказването на търговията с криптовалути от чуждестранни платформи е трудно, макар и да не е невъзможно.
Ако се установи, че данъкът е дължим, но не е деклариран и внесен, ще бъде съставен ревизионен акт и ще бъде начислена законна лихва.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Данъчно право