начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Изпълнително дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изпълнително дело

Мнениеот yyayya » 01 Мар 2019, 14:13

Зздравейте
имам една молба към юристи - въпроса ми е относно образуване на изпълиително дело, по режим за лични контакти с дете ...
Имам изпълнителен лист - питането ми е трябва ли оригиналът да бъде даден на съдия изпълнителя или е достатъчно да бъде подписан и заверен от мен като страна с подпис и "вярно с оригинала".
Не случайно питам защото доверието ми в съдебната ни система е загубено , но засега е това положението.
Разбира се не представлява проблем изпълнителният лист да бъде представен и в оригинал.

В ГПК никъде не се споменава, че трябва да бъде даден оригинала....затова предпочитам да се съхранява при мен , поради факта че изваждането на дубликат отнема време ....и въпреки че се вписвали в разни регистри нещо ми се губят всички съдебни актове по делото ...
Благодаря
yyayya
Младши потребител

Re: Изпълнително дело

Мнениеот kalahan2008 » 01 Мар 2019, 14:16

Дава се оригиналът, за да не може да се образуват няколко паралелни изпълнителни дела за едно и също нещо.
Ако се изгуби, се вади дубликат по реда на чл. 409 ГПК.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот yyayya » 01 Мар 2019, 16:19

kalahan2008 написа:Дава се оригиналът, за да не може да се образуват няколко паралелни изпълнителни дела за едно и също нещо.
Ако се изгуби, се вади дубликат по реда на чл. 409 ГПК.

ОК kalahan2008, благодаря за горното обяснение. Изчел съм ГПК и ми е ясно е как се вади дубликат и прочие ... но не мога да открия задължителното условие за подаване на оригинала в ГПК. Защото принципа с ИД е аналогичен както и с гражданско дело - в случай че има 2 еднаквии в ГПроизводство 2рото се прекратява при наличие на 1во или се обединява в него - така че следва тази логика да бъде прилагана и при изпълнитело производство .
yyayya
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Мар 2019, 16:46

Правото не е само това, което пише буквално в закона, но и това, което не го пише изрично, но се извлича от правните норми по тълкувателен път.
Ето едно решение на ВКС, в което е коментиран въпросът:
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... D500421219
Изпълнителният лист е съдебният акт, който удостоверява право за принудително изпълнение и разрешава то да бъде упражнено, като задължава и овластява изпълнителния орган да пристъпи по молба на кредитора към принудително изпълнение на притезанието, доказано с изпълнителното основание, въз основа на което е издаден изпълнителният лист и чието съдържание възпроизвежда. В хипотезата на чл. 399, ал. 2 ГПК /отм./, предвид недопустимостта на принудително осъществяване на гражданските притезания срещу държавни учреждения, общини и лечебни заведения, субсидирани от републиканския и/или общинските бюджети, изпълнителният лист удостоверява правото на изпълнение, разрешава то да бъде упражнено по специалния в посочената разпоредба ред и задължава финансовия орган на съответното учреждение да изплати сумата от предвидения за това кредит по бюджета, а ако няма кредит, висшестоящото учреждение е длъжно да направи потребното, за да се предвиди такъв в следващия бюджет, от който да се извърши плащане на сумата. Предявяването на изпълнителния лист на финансовия орган по реда на чл. 399, ал. 2, изр. 2 ГПК /отм./ се извършва чрез връчването на оригинала на изпълнителния лист на финансовия орган на длъжника, но не на препис от него, тъй като изпълнителният лист не е писмено доказателство по смисъла на чл. 142 и следващите ГПК /отм./, а съдебен акт, издаден с цел изпълнение на решението, който задължава и овластява финансовия орган на съответното държавно учреждение, община или лечебно заведение, субсидирано от републиканския и/или общинските бюджети да изпълни съдебното решение като заплати присъдената сума по предвидения в посочената разпоредба ред. 
Въз основа на изложените съображения отговорът на релевантните процесуалноправни въпроси е следният: Разпоредбата на чл. 399, ал. 2 ГПК /отм./ намира приложение по отношение на вземания срещу търговско дружество – многопрофилна болница за активно лечение, ако е субсидирано от републиканския и/или общинския бюджет. За да се извърши плащане на парично вземане срещу държавни учреждения, общини и лечебни заведения, субсидирани от републиканския и/или общинските бюджети по реда на чл. 399, ал. 2 ГПК /отм./, изпълнителният лист следва да бъде представен на финансовия орган в оригинал.

Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот yyayya » 01 Мар 2019, 20:23

kalahan2008 , благодаря за изчерпателния отговор.
yyayya
Младши потребител

Назад към Общи дискусии