начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Кога се налага запор на заплата

Кога се налага запор на заплата

Мнениеот chrisk » 02 Сеп 2016, 21:28

Здравейте,
въпросът ми е кога се налага запор в/у работната заплата. Наясно съм с това каква част и при какъв доход е допустима за запор, но не ми е ясно при какво забавяне като единица сума или време се стига до тази стъпка. Имам забавен кредит с малко над 200 дни. Сега започнах отново работа и ще внасям отново редовно вноски, но старите натрупани на този етап няма как да погася на куп. И въпреки, че ще правя редовно плащания аз пак ще бъда в забавяне. В този случай дали мога да изпадна в запор?
chrisk
Нов потребител

Re: Кога се налага запор на заплата

Мнениеот bird_of_paradise » 03 Сеп 2016, 00:56

За запор се говори, когато имате кредитор с неудовлетворено вземане ( давате информация за такъв), на който съдът е издал документ( изпълнителен лист, но не казвате дали има издаден) за принудително събиране на сумите. После идва изпълнително дело, съдебен изпълнител, и едва след това запор. Общо взето, ако адресната ви регистрация е коректна, ще сте уведомена, че срещу вас е образувано дело, поне покана ще получите за доброволно плащане...

На този етап не давате данни дали кредита ви е обявен за предсрочно изискуем, респективно дали сте получавали съдебни книжа и прочее, че да се стигне до изпълнително дело и ... запор.

Прочетете си договора за кредит и посетете банкера, за да разберете истината.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Кога се налага запор на заплата

Мнениеот jhoro » 11 Сеп 2016, 16:08

chrisk написа:Имам забавен кредит с малко над 200 дни. Сега започнах отново работа и ще внасям отново редовно вноски, но старите натрупани на този етап няма как да погася на куп. И въпреки, че ще правя редовно плащания аз пак ще бъда в забавяне. В този случай дали мога да изпадна в запор?

Както много подробно ви го е обяснил
bird_of_paradise написа:За запор се говори, когато имате кредитор с неудовлетворено вземане ( давате информация за такъв), на който съдът е издал документ( изпълнителен лист, но не казвате дали има издаден) за принудително събиране на сумите. После идва изпълнително дело, съдебен изпълнител, и едва след това запор. Общо взето, ако адресната ви регистрация е коректна, ще сте уведомена, че срещу вас е образувано дело, поне покана ще получите за доброволно плащане...
На този етап не давате данни дали кредита ви е обявен за предсрочно изискуем, респективно дали сте получавали съдебни книжа и прочее, че да се стигне до изпълнително дело и ... запор.
Прочетете си договора за кредит и посетете банкера, за да разберете истината.

зависи основно от кредитора.
Намесвам се само за да споделя личен опит. Има 2 кредита с подобни просрочия. И двата кредитора прехвърлиха пропуснатите вноски след последната и нито се наложи в момента да ги плащам, нито предприеха някакви действия за принудително събиране. Единственото последствие беше, че сумата на кредита се увеличи в лихвите от тези вноски. Всичко се плаща.
jhoro
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство