начало

Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Как да проверя дали даден имот има запор или възбрана

Казуси за недвижими имоти

Как да проверя дали даден имот има запор или възбрана

Мнениеот novell_hp » 02 Авг 2016, 16:15

Здравейте. По какъв начин мога да проверя дали върху даден имот, който не е моя собственост, има наложена възбрана или запор?
novell_hp
Младши потребител

Re: Как да проверя дали даден имот има запор или възбрана

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Авг 2016, 17:33

Проверява се безплатно по интернет - оттам излиза че нещо е мръднало. После трябва да се отиде на място в Имотен регистър - те са по областни градове общо взето. Мръднало ли е нещо в интернет - значи трябва генерална справка. Нотариален акт се вади също така. Дава се пълномощно от адвокат и се вади препис. Сега - не знам - как е по места, но примерно в някои места става.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 02 Авг 2016, 17:39

иване, ако не бъркам не е безплатно. имотният регистър има сайт, там може човек да се регистрира, зарежда си кредити и си прави справки. инак - в агенцията по вписванията.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот novell_hp » 02 Авг 2016, 18:52

Аз също чух за възможна проверка по интернет. Мисля да направя точно това - да проверя първо в нета и ако там има нещо мътно, вече да ходя на място. Трябва да търся сайта на имотния регистър, така ли?
novell_hp
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Авг 2016, 19:58

Може абсолютно безплатно да се логне (да се впише) в сайта на агенцията.
Излизат едни неясни справки,но все пак е индикация.
Това ми е идеята - - логваш се - за да не ходиш като откачен до агенцията - не че няма да се наложи.
Просто да знаеш какво да питаш.
В София са много важни и такива работи. Аз си изкарвам справките веднага, не знам какво е иначе.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот novell_hp » 03 Авг 2016, 08:54

А ако аз живея в Кюстендил, а имотът се намира да речем в Пловдив, това означава ли че мога да проверя този имот в тази агенция в Кюстендил, или трябва да ходя до Пловдив?
novell_hp
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 05:05

novell_hp написа:А ако аз живея в Кюстендил, а имотът се намира да речем в Пловдив, това означава ли че мога да проверя този имот в тази агенция в Кюстендил, или трябва да ходя до Пловдив?

Имотният регистър е система от данни за недвижимите имоти на територията на Република България и се състои от партидите на отделните имоти. В него се вписват актовете, с които се признава, прехвърля, изменя или прекратява правото на собственост или друго вещно право върху недвижим имот. В имотния регистър се включват възбраните и ипотеките на НИ.
Регистърът показва състоянието на посочените обстоятелства след последното вписване и дава възможност да се проследят хронологично промените във вписаните обстоятелства, както и вписаните актове.
В Имотния регистър могат да се правят справки за собствеността на имотите, собствениците и вещните права и ограничения върху тях. Справки в регистъра могат да се правят на място в службите по вписвания в страната или чрез Интернет след заплащане на такса, определена в ценоразпис и регистрация на потребителя.

http://www.registryagency.bg/bg/service ... n-registr/
Тоест - справка може да направите във всяка служба в страната за всеки имот на територията на РБ.
jhoro
Активен потребител

Назад към Имотни казуси