начало

Съдът премахна такси за адвокати на Столичната община – препятстват правото на защита Съдът премахна такси за адвокати на Столичната община – препятстват правото на защита

Ако сте добър човек запознат с законите и с опит в правосъди

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Ако сте добър човек запознат с законите и с опит в право

Мнениеот Pаvlina » 19 Апр 2005, 09:12

Здравейте,
вероятно сте много умен човек щом се досетихте, че точно тези понятия изобщо не разбирах. Благодаря Ви много. С адвоката ни още не сме се ориентирали как точно да подходим. В момента чета на ден по един час НПК и се опитвам да му съдействам. Дори и да поискаме финансово обезщетение за всичко, което са ни причинили мислим, че съседите ми няма да го обезпечат и само ще се подиграят с нас. Търсим друго наказание. Попаправителен труд или условна но не по-къса от едногодишна присъда поне според мен биха сваршили работа. Адвоката ни е по-наясно с нещата и за мен е важно да разбера неговото мнение.
Благодаря Ви и за приятелския съвет. Най-важното в живота ми е семейството защото се състои от много мили същества. За това се въздържам да се задълбочаваме у дома в разговори за съседите ни. Коментирам само, че така до никъде няма да стигнат и да не им се обръща внимание, защото са рядък случай в обществото. На дъщеря ми и стига това, което е видяла. Тя е позитивно настроено към света дете и се надявам да я съхраня такава. Работата си я обичам, но не съм вманячена в нея. Дори и 24 часа в денонощието да посветя на борбата със сем. (съседи) мисля, че това няма да има по-добър ефект от това да видят как някой се труди и хората го уважават заради това. Защото съседите ми ходиха при работодателя ми, отправиха абсурдни обвинения и ако не бях такава каквато съм може би техните действия щаха да ми създадат проблеми, но за щастие това не се получи и те не повториха. Не на последно място в стратегията си срещу съседите разчитам на Прокуратура, защото ако аз съм наивна съм сигурна, че те не са и ако им съдействам ще стигнем до някакъв резултат. Ако и това не се получи ще продадем и ще си живеем нормално другаде.
Ще Ви пиша пак, защото освен с юристи, ми е неприятно да коментирам и гледам да не досаждам на други хора с проблемите си.
Приятен ден!
Pаvlina

Мнениеот Таралан Кольо » 19 Апр 2005, 09:25

Павлина, много съжалявам но правото в случая едва ли ще ти помогне, но....
Но екскурзията на Витоша в багажник продължава да бъде едно добро средство за възпитание. Има "добри момчета", които с удоволствие ще ти помогнат. Между другото те (момчетата) по някаква странна логика, с неодобрение се отнасят към подобни неща. Изживяват се като съдници, едва ли не, но това е в твоя полза.
Таралан Кольо

Мнениеот Pаvlina » 19 Апр 2005, 20:18

Здравейте,
Мисля, че ще използвам чл.329 ал.2. и 3. и чл.148 от НК.
Приятен ден!
Pаvlina

Мнениеот Pаvlina » 19 Апр 2005, 20:21

Знаете ли Вие сте поне 30-тия човек, който ми говори за тези "Добри момчета", но по-скоро мисля, че ще се преместя преди да използвам услугите им. Благодаря Ви все пак!
Pаvlina

Мнениеот Pаvlina » 19 Апр 2005, 20:26

Извинете ме имах в предвид чл. 325.
Pаvlina

Мнениеот Таралан Кольо » 20 Апр 2005, 09:53

Няма за какво да ми благодарите. Това, за съжаление, не е съвет, а единствения реалин изход от Вашата ситуация.
Таралан Кольо

Мнениеот Pаvlina » 05 Май 2005, 09:57

Здравейте, първо искам да споделя, че откакто Ви писах до днес се радвам на спокойствието в къщи и безкрайно и от все сърце искам да е така в бъдеще без да ходя в съда. Най-после чух мнението на адвоката ни. Беше ми безкрайно неприятно, че за пореден път трябваше да се сетя и да говоря за това, което точно ми се беше случило. Според адвоката ни на първото дело обвиненията не могат да се обединят с другите случаи. Можем да следваме само обвиненията на прокурора, а те сами по себе си няма да имат сериозни последици защото няма телесна повреда при този инцидент. Обясни ми също, че можем да искаме само парично овезщетение. Той не иска да ни предствая пред съда. Каза, че най-вероятно ще остана разочарована от резултата от първото дело, но за да може в бъдеще да действам по-адекватно на подобни ситуации трябва да участвам. При толкова много свидетели мисли, че каквото ще се реши ще се реши и без него (не бяхме говорили още за плащания така, че това му мнение не е свързано с плащания). Не мога да го разбера.
Написа три иска за по 1500 лв. Каза, че на първото дело трябва да предим исковете, че ако някой от разпитваните се опитва да лъже имаме право да му задамваме въпроси и че накрая трябва да кажем, че поддържаме иска. Аз исках той да свъши всичко това и аз да не се занимавам, но явно не бях обедителна в разговора ни. Каза също, че не иска да се ангажира като обвинител, а сами едва ли ще се справим. И така в това първо дело ще участваме като свидетели и ще се учим. От прокуратура има второ обвинение за друг случай. Това дело ще е през септември. Да се надяваме, че до тогава няма да има нови инциденти. Може пък най-после съседите ми да са осъзнали, че в тази държава има някаква правна защита.
Въпросът ми е: Първо-трябва да присъствам по време на показанията на обвиняемите нали и за целта е достатъчно да отида в деня на делото и да предявя иска?! Аз (тъй като ще съм без адвокат) ли трябва да помоля съда да бъдат разпитани пред мен. Ако някой от обвиняемите лъже в момента на разпита как, с какви думи например трябва да прекъсна разпита им или каква точно е процедурата ако искам и аз да задам въпрос във връзка с това, с което са излъгали? Ще се опитам да не влагам емоции и се надявам съседите ми да не ме притесняват в бъдеще виждайки, че имам намерения да се защитавам.

Ако някой, който има опит с подобни хора прочете това, ще се радвам ако ми пише дали при такава самозащита не е по-добре изобщо да не участвам, а да изчакам след действията на прокуратура просто съседите ми да се уморят и да се укротят. Но моля Ви добре обмислете съвета си преди да ми пишете.

Приятен ден:
Павлина
Pаvlina

Мнениеот Pаvlina » 05 Май 2005, 10:13

Сигурно въпросите ми са безкрайно тревиални, но искам да съм на ясно какво точно ще правя когато отида в съда.
Отново ще си напиша въпроса защото съм го формулирала ужасно:

Делото е основно за нанесени обиди и заплахи и за това, че единият от обвиняемите се нахвърли да бие съпругът ми, но не успя защото един съсед се включи и попречи.

За да присъствам по време на показанията на обвиняемите е достатъчно да отида в деня на делото и да предявя иска си, нали?!

Аз (тъй като ще съм без адвокат) ли трябва да помоля съда за това свидетелите и обвиняемите да бъдат разпитани пред мен и ако да по кое време.

Аз ли ще водя разпита или прокурора.

Ако прокурора води разпита и някой от обвиняемите лъже в момента на разпита как, с какви думи например трябва да прекъсна разпита им или каква точно е процедурата ако искам и аз да задам въпрос във връзка с това, с което са излъгали?

Накратко какъв е хода на едно такова първо заседание и има ли нещо, което е най-важно да се направи в това заседание и не може да се направи при някое следващо заседание по делото?

Наистина ли щом прокурарът не е повдигнал обвинение е безсмислено по време на заседанието да говоря, че е имало и други случай когато обвиняемите са се даржали по подобен и по-жесток начин?

Приятна работа:
Павлина
Pаvlina

Мнениеот Галина » 05 Май 2005, 16:41

Павлина,това което питате е доста сериозно и не може да ви бъде обяснено така,че да не направите грешка.Това е работа на адвокат.Все си мисля,че във вашия град не е само този адвокат,потърсете друг.От самото начало ви казах,че според това което питате,вашият адвокат/съжалявам че го казвам/ ,но не е в час.Може да е много добър човек,но..........................слаб професионалист.Това,че е бил дознател не значи че знае законите и адекватно ги прилага.Съвети във форума се получават,но как да мине едно дело и какво да правите никой няма да ви каже.Не защото не желае,а просто във всяко дело се прилагат различни механизми. Това как да реагираш,как да постъпиш,какво да кажеш или да не кажеш зависи от всеки конкретен случай.Вие сте интелигентна жена,така че не разчитайте само он-лайн на помощ.Успех!
Галина

Мнениеот Pаvlina » 09 Май 2005, 19:21

Здравейте,
няколко дни нямах интернет, та сега искам да Ви благодаря за отговора. Може би ако има нов инцидент ще отида при друг адвокат, но самият факт, че ще трябва да му разкажа всичко отначало ме кара да не бързам. Ще се опитаме със съпруга ми да се оправим сами. Разчитам основно на това, че на съседите ми никога не сме им причинавали нещо по-лошо от това да вдигахме шум и то в позволените часове за ремонт и е крайно време те е да се осъзнаят и да не сме обект на яростта им. В процеса на делото реално не искам повече от това да се укротят съседите ми, а те като че ли имат такива намерения. Другото едва ли ще го забрая, но поне се опитвам.
Искренно Ви желая щастие и дано да има мир и в нашата къща.
Pаvlina

Предишна

Назад към Общи дискусии