Здравейте,
има следния проблем , който се опитвам да разреша сама.
Разведена съм от 2008г. като бившия ми съпруг беше задължен да плаща издръжка от 2007г. съответно не я плащаше, тогава имах пари и нямаше проблем, към настоящия момент нещата се промениха.
Детето ми навърши пълнолетие тази година , но догодина завършва, размера на издръжката е в размер на 80,00 лв.
Четох по форумите, че трябва да го осъдя за неплащане на издръжка, т.е то да подаде молба до РС и ако прокурора реши да заведе дело.
Въпроса ми е такъв ли е реда или мога директно да искам изпълнителен лист?
Бившия ми съпруг се мотае по чужбина и реално работи някъде там.
Има част от апартамент, защото четох за откази да се заведат дела на базата на липса на доходи и едно жилище.
Другия ми въпрос е дали като подам молбата да искам издръжката да се плати една година назад , защото знам , че детето има право на това?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неизплащана издръжка
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: неизплащана издръжка
sirena-elena написа:Здравейте,
има следния проблем , който се опитвам да разреша сама.
Разведена съм от 2008г. като бившия ми съпруг беше задължен да плаща издръжка от 2007г. съответно не я плащаше, тогава имах пари и нямаше проблем, към настоящия момент нещата се промениха.
Детето ми навърши пълнолетие тази година , но догодина завършва, размера на издръжката е в размер на 80,00 лв.
Четох по форумите, че трябва да го осъдя за неплащане на издръжка, т.е то да подаде молба до РС и ако прокурора реши да заведе дело.
Въпроса ми е такъв ли е реда или мога директно да искам изпълнителен лист?
Бившия ми съпруг се мотае по чужбина и реално работи някъде там.
Има част от апартамент, защото четох за откази да се заведат дела на базата на липса на доходи и едно жилище.
Другия ми въпрос е дали като подам молбата да искам издръжката да се плати една година назад , защото знам , че детето има право на това?
Защо една година назад, а не пет? Давността е пет години.
Извадете изп. лист и отделно може да го дадете на прокурор, който да му образува нак. дело и да го осъдят на пробация.
Може да му изкарате апартамента (дела му) за продан, дори да му е единствено жилище, тъй като е осъден за издръжка.
Разликата между тайфуна и бившата съпруга е, че последната взима всичко.
- ilian_todorov
- Активен потребител
т. е. на базата на съдебното решение само мога да заведа наказателно дело за неплащане на издръжката.... с давността е 5 годишна.... добре.....като подам искова молба до районния съд с необходимите документи.....така ли да разбирам нещата..?
а иначе като подадеш ръка и вземат ,че я налапат....... детето ще бъде абитуриент догодина и какво ще правя.....????????
по отношение на изпълнителното дело то е след евентуалното решение на съда така ли да разбирам?
а иначе като подадеш ръка и вземат ,че я налапат....... детето ще бъде абитуриент догодина и какво ще правя.....????????
по отношение на изпълнителното дело то е след евентуалното решение на съда така ли да разбирам?
- sirena-elena
- Нов потребител
sirena-elena написа:т. е. на базата на съдебното решение само мога да заведа наказателно дело за неплащане на издръжката.... с давността е 5 годишна.... добре.....като подам искова молба до районния съд с необходимите документи.....така ли да разбирам нещата..?
Не Вие, а Районна прокуратура може да заведе нак. дело след като напишете тъжба срещу бившия си мъж. Тъжбата се дава в деловодството на прокуратурата.
Вадите изпълнителен лист и отивате при ЧСИ да си съберете дължимата сума. Това обаче е съвсем друго производство.
- ilian_todorov
- Активен потребител
само да питам,
Последна промяна leto15 на 12 Авг 2015, 16:39, променена общо 1 път
- leto15
- Младши потребител
leto15 написа:само да питам, с кой документ се отива при чси, тоест с кой документ се вади изпълнителния лист за чси
Изпълнително дело се образува на базата на изпълнителен лист, издаден от съда, постановил решението за издръжката.
- ilian_todorov
- Активен потребител
sirena-elena,
спрете да четете тези небивалици, моля!
Вземете едни стотина лева, и ги инвестирайте с питане при адвокат.
За доброто на детето!
За доброто на детето!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Имайте предвид, че българските родители са патриархални, тежко преживяват моментите на самота с децата и обичат семейството.
Събитията следват естествен ход - обикновено самотният родител се поболява и изпитва някакво чувство към детето, колкото и да е странно за узурпиралият властта друг родител.
В повечето случаи се стига до вътрешен дисонанс и така нататък - но това е психологичен въпрос. Не трябва да форсирате много нещата. Ще останете още един път парясана. Щото имотите не заместват родителския глас.
Събитията следват естествен ход - обикновено самотният родител се поболява и изпитва някакво чувство към детето, колкото и да е странно за узурпиралият властта друг родител.
В повечето случаи се стига до вътрешен дисонанс и така нататък - но това е психологичен въпрос. Не трябва да форсирате много нещата. Ще останете още един път парясана. Щото имотите не заместват родителския глас.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Имайте предвид, че българските родители са патриархални, тежко преживяват моментите на самота с децата и обичат семейството.
Парясано ми е детето в този случай, защото и 18-я рожден ден не можа да си празнува..........и в случая аз съм за бой защото досега не му защитавах интересите ...........а не да се опитвам да хвана последния влак......със 650 лв заплата в момента малко трудно се гледаме двамата, а и то яде вече много.......)))))))))))) май не сте прочели началото..
- sirena-elena
- Нов потребител
doc03 написа:sirena-elena,
За доброто на детето!
Убеден съм, че това което съм написал по темата е вярно. Адвокатът наистина е неизбежен, но защо да не получи предварителна информация как стоят нещата?
- ilian_todorov
- Активен потребител
жената може и да няма тия "100-тина" лева за адвокат,
Последна промяна leto15 на 12 Авг 2015, 16:40, променена общо 1 път
- leto15
- Младши потребител
leto15 написа:жената може и да няма тия "100-тина" лева за адвокат, а и бъдете "човеци" преди всичко, успех госпожо,
Ха, а децата на юристите от въздух ли преживяват? Вие, очевидно, не си взимате месечната заплата и фотосинтезирате, защото сте.... отявлен алтруист. М-да, а един мармот завива шоколада...Глупости!
Не разбрам защо, всеки регистрирал се тук мисли, че самата регистрация му дава право да размахва малките си пръстчета?! Скрити под имагинерна съпричастност да измъкнете нещо, за което е писано, че писано тук ( е, нА- Тодоров от къде мислите се е просветлил) , ама голям зор да го намериш сам. Мързелив народ!
Не ми пука, какво ще ми напишете - да е ясно, не се вълнувам от мързеливите ви мисли.
Търсачката работи! Като се пусне "неплащане на издръжка", "издаване на изпълнителен лист", "чл. 183 НК" ще върне внушителен обем информация написана от ЧОВЕЦИ, а за тези които не могат да четат- има закон за правната помощ( и за това е писано многократно), ама не- всеки е специЯлен, латерни налЕ има.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:leto15 написа:жената може и да няма тия "100-тина" лева за адвокат, а и бъдете "човеци" преди всичко, успех госпожо,
, че писано тук ( е, нА- Тодоров от къде мислите се е просветлил) , ама .... .
Благодаря за добрите думи! Дано да съм ги заслужил.
П.П. И от теб съм научил доста.
- ilian_todorov
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|