Съгласно ТР на ВКС от 26.06.2015г., сумите в размер до МРЗ, както и пропорционално определената са несеквестируеми. Моят работодател продължава и този месец да ми удържа по големи суми като нарушава горепосоченото ТР и отказва да се съобрази с него, като заявява че трябва ЧСИ да прати писмо и да коригира сумите за удържане.
От кой трябва да си поискам неправомерно удържаните и преведени на ЧСИ суми. Става въпрос за около 90лева на месец. Нетното ми възнаграждение е в размер на 420лв, от тях 380лв са несеквестеруеми. Остават 40лв от които трябва да ми бъде удържана 1/5 според ГПК. На мен ми удържат по 100лв.
Кой е отговорен?
Касиера го е страх от глоба от ЧСИ, а ЧСИ не прави нищо за да се коригират сумите.
Кой трябва да ми върне парите?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неправилно удържани суми от работодател за ЧСИ
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неправилно удържани суми от работодател за ЧСИ
А какво Ви пречи да отидете при ЧСИ и да поискате корекция на размера върху запора на трудово възнаграждение?
- gkamenov
- Потребител
ЧСИто било в отпуск до 01.09 и нямало кой
- jambo04
- Младши потребител
Правилно са ви насочили да се обърнете към ЧСИ за корекция. Само едно малко уточнение - неправилно тълкувате т.3 от ТР по ТД 2/2013 на ОСГТК на ВКС. Според вашите разбирания трябва да ви се удържат 1/5 (предполагам имате деца) от остатъка над 420лв (в случая 40лв.), т.е месечно според вас ЧСИ трябва да ви удържа 8лв. Това не е точно така. В случая се взима предвид в коя хипотеза на чл.446 попадате, като под доход се разбира нетния такъв, след удържане на осигуровките и ДОД - във вашия случай 420лв. и попадате във хипотезата на чл.446, ал.1, т.2 от ГПК, а не както вие смятате от чистият ви доход да се извади несеквестируемия минимум и само върху остатъка ЧСИ да пресмята съгласно ГПК.
В крайна сметка ЧСИ има право да запорира 1/4 от нетните ви 420 лв., което е 105лв и ви остават 315лв.. Съгласно ТР на ВКС обаче сумата от 380лв. е несеквестируема за всички, поради което ЧСИ ще намали сумата, която ви удържа така че да ви остават 380лв., а не 315, т.е. секвесттируемата част ще е 40лв., а не 9лв. както смятате вие.
В крайна сметка ЧСИ има право да запорира 1/4 от нетните ви 420 лв., което е 105лв и ви остават 315лв.. Съгласно ТР на ВКС обаче сумата от 380лв. е несеквестируема за всички, поради което ЧСИ ще намали сумата, която ви удържа така че да ви остават 380лв., а не 315, т.е. секвесттируемата част ще е 40лв., а не 9лв. както смятате вие.
- hariman
- Потребител
А на мен ДСИ с който разговарях ми тълкува ТР на ВКС и каза че трябва да се удържа 1/5 от горницата над МРЗ. Друг ЧСИ го потвърди, а трети пък каза че се изчислява от цялото нето. Ето пак има различни тълкувания на ТР. От ЧСИ ли трябва да поискам да ми възстанови неправилно удържаната сума?
- jambo04
- Младши потребител
Май трябва да се пусне отделна тема за това, всеки го тълкува различно, а къде е истината?
- jambo04
- Младши потребител
То май трябва тълкувателно решение на тълкувателното ..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Никъде в ТР не пише,че трябва да се удържа 1/3(съответно 1/4) върху разликата!Удържа се върху цялото нетно възнаграждение като минималната работна заплата е гарантиран минимум.В народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на ГПК,като в него вече е упомената,че удръжките ще се правят върху разликата,но докато го приемат....
- declarator88
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|