начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

т.нар Тъжни слова

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

т.нар Тъжни слова

Мнениеот miko_pk » 14 Дек 2014, 16:49

Колеги здраейте, имам едно питане към по-опитните от вас, касаещо някои реквизити на тъжбата. Деянието е клевета, а наклеветения ми роднина ме помоли да му напиша тъжбата. Та питам следното:

Адресат следва да е РС, кое е по-правилно според вас: ДО СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪН, Наказателна колегия или до Председателя на СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД( аргумент от 247 т.2 и 248 НПК)

последващото паспортната част обръщение: Уважаеми г-н/г-жо Председател или уважаеми Районен съдия

И най-вече искането ми: моля да предадете еди кое си лице на съд и да му наложите предвиденото в НК наказание/ или моля, да ни призовете на съд и като се убедите в правотата на твърденията ми да наложите на еди кой си наказание.

Съдебното удостоверене е по чл. 133( за адресна регисрация),а и най-важното: съществува ли възможност да се задължи трето неучастващо лице да представи намиращи се у него частни документи, до които частния тъжител няма достъп- трудов договор, трудово досие, работни графици и ред други.

Благодаря предварително!
miko_pk
Потребител

Re: т.нар Тъжни слова

Мнениеот kontrol » 15 Дек 2014, 07:05

Първите три пункта нямат никакво практическо значение - няма да ви върнат тъжбата, нито дори да ви се смеят :)
Предаването на съд и осъждането са различни стадии/етапи, първият е по-скоро помощен, вас ви интересува вторият, затова - чисто теоретично - би следвало да пишете до съда, да се обърнете към районния съдия (който в едноличния състав е и председател обаче), и може би някакъв микс от финалните думи.
Много по-важно е отделните клеветнически твърдения (и евентуално квалифициращи признаци) да са ясно посочени, да се спази 6-м срок от узнаването. И още по-добре - да се споразумеете с клеветника и да не се занимавате со съдебни баталии.

Адресната справка може да пробвате да я поискате от съда и да си го призове сам (има достъп- Н14; ако подс. не е Иван Иванов), алтернативно с удостоверение.
Документите без ограничение може да се искат по 159 НК, понякога и за това се дава удостоверение (ма е проблемно), принципно и по ЧХдела може да се извършва претърсване и изземване. Изборът е тактически; частният тъжител очевидно е в по-кофти положение от разследващите органи.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот miko_pk » 15 Дек 2014, 16:48

Благодаря за насоките! В кокретния случай клеветническите твърдения са вече изнесени веднъж под формата на докладна записка при Работодателя, така че доказването им не следва да е проблем. Поставя се обаче въпроса доколко е нужно в самата заключителна част на тъжбата( когато описвам деянието от обективна и субективна страна, същите да бъдат още веднъж цитирани с цел изчерпателност на заключението) Спомянм си сега, че бях чел няколко обвинителни акта и там всичко се повтаряше многократно, като израз на формирано вътрешно убеждение.
miko_pk
Потребител

Мнениеот kontrol » 17 Дек 2014, 01:00

Не е вредно.
Мисля, че не е необходимо да сочите об. и суб.стр., з-то поначало не сте длъжни да знаете кое е престъплението (а оттам и елементите му). Трябват само фактите. При ОбвА е друго, там квалификацията се дава от прокурора и делото се образува направо по него.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот miko_pk » 18 Дек 2014, 14:11

Имаш право, колега! Вчера, чух нещо, което ме втрещи- някъде в медийното пространство, някой заяви, че районните съдии в София гледат по приблизително 1000 дела на година( за средно 100 работни дни, в които се провеждат съдебни заседания). Едва ли на някой ще му се чете някаква дълга тъжба!
miko_pk
Потребител

Назад към Наказателно право