начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Бъдещо наследство

Казуси за недвижими имоти

Бъдещо наследство

Мнениеот lichno » 09 Юни 2014, 14:07

Баща ми има втора съпруга от повече от 15 години. Има единствено жилище, което е закупено преди брака с нея. Скоро разбрах че преди години той й е дарил 1/2 от това жилище. Може ли да ми кажете какви са правата ми и какво наследавам в този случай.
lichno
Нов потребител

Re: Бъдещо наследство

Мнениеот zmeyan » 09 Юни 2014, 15:53

Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.

(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.

(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

Следва да имате предвид, че апартаментът, ако е закупен по време на брака, е бил СИО (грубо по 1/2 за съпрузите и при наследяване се наследява само 1/2 от жилището (частта на починалия майка/баща).

Необходими са още данни, за да се отговори еднозначно - майка ви е жива или разведена и въобще имало ли е брак? Жилището по време на брак с майка ви ли е придобито и по какъв начин (наследство, покупка - с какви средства). Имате ли братя/сестри. Баща ви има ли други деца?
Отговорите се намират е Закона за наследството и евентуално Семейния кодекс.
zmeyan
Потребител

Мнениеот lichno » 09 Юни 2014, 16:34

Благодаря за информацията. По това което сте писали разбирам че имам запазена част 1/3. Майка ми няма нищо общо с това жилище. То е купено след развода й с баща ми и преди втория му брак. Но втората съпруга на баща ми се опитва да се докопа до всичко и искам да знам до колко ме защитава закона в такъв случай.
lichno
Нов потребител

Мнениеот zmeyan » 11 Юни 2014, 11:50

Ако сте единственото дете на баща ви .. да!
Имате 1/3 запазена част, както и 1/3 запазена част се пада на втората му жена.
Разполагаемата част (тази с която баща Ви може да се разпорежда (прехвърля) е също 1/3. Т.е. той не може да дари повече от 1/3 от имуществото си. Забележете, че става въпрос за цялото имущество, а не само за жилището, т.е. включват се и други вещи и права.
zmeyan
Потребител

Назад към Имотни казуси