начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Договор за съквартиранти

Казуси за недвижими имоти

Договор за съквартиранти

Мнениеот mariyay » 17 Фев 2014, 21:47

Здравейте, в момента съквартирантката ми напуска наетото от нас място, за което само аз съм подписала договор за наем. Въпросът ми е дали може към моя договор да се направи допълнение за съквартирант или трябва да се направи допълнителен договор. Т.е. като намеря нов човек, да подпиша договор с него за това да заплаща половината от наема, за който имам вече подписан договор от мен с хазяина ми. И понеже трайността на моя договор е още 4 месеца, предполагам трябва да преподпиша договора с хазяина ми за да бъдат с еднакво времетраене или това не е проблем. Или това всъщност не е възможно понеже не съм собственик на самият имот и не мога да подписвам договори за чужда собственост?
И ако това е така, предполагам, единственото решение е да се преподпише договора с хазяина ми, така че да бъде с 2ма длъжници?
mariyay
Нов потребител

Re: Договор за съквартиранти

Мнениеот borovinka » 18 Фев 2014, 00:14

Освен ако изрично във вашия договор за наем с хазяина ви не пише, че нямате право да пренаемате апартамента (т.е да приемате съквартиранти и да вземате част от наема си от тях), няма проблем да си намерите съквартирант и с него да си направите договор, съгласно който този нов съквартирант ще ви заплаща дадена сума, за да живее с вас.

Проблем би било, ако хазяинът ви се възпротиви и каже, че е отдал жилището само на вас (има доверие на вас, че ще го пазите и т.н.). На практика той може да иска и от втория си наемател (вашия съквартирант) подписване на нов договор за наем, може да ви вдигне и наемната цена на целия апартамент.
Това колко време остава до края на вашия договор не е проблем - обкновено ако продължите да наемате апартамента и след срока на договора и собственикът му не изрази изрично желание да прекратите договора си, същият се продължава със срок от 1 година.

При всички положения ако хазяинът ви има навика да ви посещава и ще разбере, че си имате съквартирант, по-добре е да го уведомите за намеренията си и той да си прецени какъв договор да подпише(те) с новия човек.
Успех.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mariyay » 18 Фев 2014, 11:31

За жалост в договора ми е написано, че не мога да предлагам апартамента под наем
"Не се допуска преотдаване на имота под наем както и преотстъпването му на други лица."
Въпреки че хазяина ми много добре знае за случващото се и няма нищо против да си намеря друг човек, с който да споделяме наема. А за моя сигурност ми се иска да имам договор с този нов човек, на доверие трудно приемам хора в дома си.
Та ако имам клауза в новият договор, че се пренебрегва тази точка от договора със съгласието на хазяина, ще бъде ли легално или не? И самият договор е открит и той присъства като трета страна в него?
mariyay
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 18 Фев 2014, 13:06

Направо си направете нов договор с хазяина, когато си намерите свъквартирант. Стария, който е само с вас, прекратете по взаимно съгласие с 1-месечно предизвестие и пренаемете имота (вие и съквартиранта) за нов срок.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Фев 2014, 17:01

Ако ти е по-лесно, подписвай си договор направо с другия, ако се притесняваш и с хазяина. И в двата случая може да възникнат проблеми, но те не са от хазяина, а от другия нвартирант.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Имотни казуси