начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Некоректен наемодател

Казуси за недвижими имоти

Некоректен наемодател

Мнениеот ssslavena » 11 Ное 2013, 12:52

Здравейте,

проблемът ми е следният :
На 01.10.2013год. подписах договор с наемодателя ми, за отдаване под наем на стая от жилището му, като предварително трябваше да платя наема + депозит в размер на един наем. Поправихме договора по взаимно съгласие, че договорът може да се прекрати по всяко време с едномесечно предизвестие.
Вчера ( 10.11.2013год.) потърсих договорът си и с изненада установих, че клаузата, за прекратяването на договора е преправена без мое знание в моя екземпляр от договора, тоест наемодателя ми е влизал в стаята, която съм наела, ровил е из нещата ми и едностранно е преправил договора и не ме е уведомил.
Поправката е следната :
Договорът се прекратява след изтичане на 3 месеца от сключването с предизвестие от един месец, иначе дължи неустойка от един наем.

Очевидно е, че не е законно едностранно да променя договора без да ме уведомява и с цел да не ми върне депозита, който съм оставила при подписване.
Другото безумно нещо, е че наемодателя саморъчно е написал, че договорът се прекратява след 3 месеца, така че за какво едномесечно предизвестие говорим ?
Какво мога да направя в случая? В договора ясно си личи, че е поправян не еднократно, но подписът ми е там.
ssslavena
Нов потребител

Re: Некоректен наемодател

Мнениеот Melly » 12 Ное 2013, 08:23

ssslavena написа:Здравейте,

проблемът ми е следният :
На 01.10.2013год. подписах договор с наемодателя ми, за отдаване под наем на стая от жилището му, като предварително трябваше да платя наема + депозит в размер на един наем. Поправихме договора по взаимно съгласие, че договорът може да се прекрати по всяко време с едномесечно предизвестие.
Вчера ( 10.11.2013год.) потърсих договорът си и с изненада установих, че клаузата, за прекратяването на договора е преправена без мое знание в моя екземпляр от договора, тоест наемодателя ми е влизал в стаята, която съм наела, ровил е из нещата ми и едностранно е преправил договора и не ме е уведомил.
Поправката е следната :
Договорът се прекратява след изтичане на 3 месеца от сключването с предизвестие от един месец, иначе дължи неустойка от един наем.

Очевидно е, че не е законно едностранно да променя договора без да ме уведомява и с цел да не ми върне депозита, който съм оставила при подписване.
Другото безумно нещо, е че наемодателя саморъчно е написал, че договорът се прекратява след 3 месеца, така че за какво едномесечно предизвестие говорим ?
Какво мога да направя в случая? В договора ясно си личи, че е поправян не еднократно, но подписът ми е там.

Всяка поправка (добавка) в съдържание на вече сключен договор трябва да бъде приподписана от двете страни по него. Текстът може да е добавен след положените подписи, но може и да е подправено съдържанието в съответната клауза. За валидността на изменението на договора в тази му част е задължително наличие на двата подписа, които обективират съгласието на страните с така посоченото ново в нея.
Това е принципът. При възникване на спор, тези обстоятелства се доказват в съда.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Некоректен наемодател

Мнениеот elin22 » 21 Ное 2013, 14:22

Извинявам се, че нахлувам в чужда тема, но сега се регистрирам и незная дали имам право да пускам отделна тема. Имам сключен договор за наем, но не сме обърнали внимание, че е написана една и съща дата за сключване на договора и за прекратяване. Договорът е сключен преди месеци, а сега искаме да го прекратим. Въпросът ми е тази грешка в датата има ли значение за валидноста на договора?
elin22
Нов потребител

Назад към Имотни казуси