начало

Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup

давност по чл.131, ал.1, т.12

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

давност по чл.131, ал.1, т.12

Мнениеот basko63 » 22 Сеп 2013, 16:13

Здравейте, имам въпрос. Първо малко факти.
През месец май 2009 лицето С.Г. подава редица жалби до различни инстанции и институции. В тях описва доста напоително как е бил пребит от мен, представя и медицинско за „причинена болка и страдание”. На базата на неговите твърдения и доста противоречивите показания на един свидетел той получава два отрицателни отговора от прокуратурата за образуване на наказателно производство срещу мен. Отговорът го видях след време – ако има нещо такова, то е от частен характер. По това време въобще нямах представа, че има нещо такова в прокуратурата срещу мен. В крайна сметка, както винаги става в България, чрез „връзки”, се домогва до зам. гл. прокурор и той собственоръчно пише на жалбата „да се повдигне обвинение”. В следствие на това машината се завърта. Появяват се и двама нови свидетели през април 2010г. Тогава свидетелите и аз сме призовани при следовател. Разпити, показания, протоколи ..., в крайна сметка повдигнато обвинение. Делото влиза в съда, за първо заседание, през ноември 2010г. Започва да се води по чл. 131, ал.1, т.12. Има и граждански иск за 10000лв. Въпреки чистото ми съдебно минало съдията първоначално отказва да го преобразува /води – не знам точните термини/ по чл.78а. На първите заседания идва един от свидетелите, първият. На по-късен етап делото е преобразувано по чл.78а и е отхвърлен гражданския иск. Тогава другите двама „свидетели” губят интерес и вече три заседания ги няма. Единият един път е редовно призоваван. Не искам да говоря за фарса с първия „свидетел” пред съда. Едно е да говориш пред добронамерен следовател, който ти диктува какво да кажеш и друго в съдебната зала пред съдия. Няма значение, аз искам делото да се реши в съд! Не съм правист, но покрай тази простотия четох доста. Наближава следващото дело. Предполагам, че двамата свидетели пак няма да дойдат. Няма 10000лв – няма интерес?! Както и да е.
Та въпросът ми е – има ли давност за евентуалното престъпление и каква е?
basko63
Нов потребител

Re: давност по чл.131, ал.1, т.12

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Сеп 2013, 16:28

Има давност - формулата е в кодекса. В общите правила. Прибавя се аритметично 1/2 към срока на предполагаемото наказание.
Не може да се отговаря на лични съобщения, без да активирате своите лични съобщения.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Сеп 2013, 16:38

Ако леката телесна повреда се изразява само в болка и страдание , без увреждане на здравето, наказанието е до 1 година ЛОС или пробация.Следователно давността е 3 години-чл.80 ал.1 т.5 НК.При вас давността е прекъсната няколко пъти , следователно важима е абсолютната давност , защото тя ще изтече по-рано.
Тя съгласно чл.81 ал.3 е 4 години и 5 месеца.Тоест някъде Октомври ще е изтекла и делото ще бъде прекратено служебно от съда , освен ако изрично не поискате да се гледа, въпреки давността.
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот basko63 » 22 Сеп 2013, 19:19

Благодаря за отговорите. В медицинското пише: "болка и страдание", нищо друго. Делото е ноември, 5 дни преди да са изминали 4 години и 6 месеца от предполагаемото престъпление. Ще се гледа по реда си. Това е добре. Но ако не се реши ноември и съдът реши /постанови/ да го прекрати по давност какви ще са евентуалните последствия за мен? Какво ще пише по разните масиви? Съден? Недосъден? :lol: Направо ми писна 4 години и половина да се занимавам с простотиите на някакъв .....! Може да е тъп въпросът, но се интересувам.
basko63
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Сеп 2013, 19:36

basko63 написа:Благодаря за отговорите. В медицинското пише: "болка и страдание", нищо друго. Делото е ноември, 5 дни преди да са изминали 4 години и 6 месеца от предполагаемото престъпление. Ще се гледа по реда си. Това е добре. Но ако не се реши ноември и съдът реши /постанови/ да го прекрати по давност какви ще са евентуалните последствия за мен? Какво ще пише по разните масиви? Съден? Недосъден? :lol: Направо ми писна 4 години и половина да се занимавам с простотиите на някакъв .....! Може да е тъп въпросът, но се интересувам.

В свидетелството за съдимост ще пише неосъждан.
Ако Ви е направена криминална регистрация имате право да поискате да бъде заличена.
Най-вероятно ще останете да фигурирате в "масивите", въпреки че няма да е официално.
Отговорността ви за обезщетение за нанесените вреди не е погасена и пострадалия все още може да търси обезщетение като предяви иск пред гражданския съд.
Разбира се най-точно на всичките Ви въпроси ще отговори защитника Ви.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Окт 2013, 15:10

REVOLUTION написа:Ако леката телесна повреда се изразява само в болка и страдание , без увреждане на здравето, наказанието е до 1 година ЛОС или пробация.Следователно давността е 3 години-чл.80 ал.1 т.5 НК.При вас давността е прекъсната няколко пъти , следователно важима е абсолютната давност , защото тя ще изтече по-рано.
Тя съгласно чл.81 ал.3 е 4 години и 5 месеца.Тоест някъде Октомври ще е изтекла и делото ще бъде прекратено служебно от съда , освен ако изрично не поискате да се гледа, въпреки давността.
Успех!

Престъплението което цитираш е извършено преди 2010 г. , а тогава давността беше две години, а абсолютната три години. Следователно ако го съдят по този член, делото трябва вече да е прекратено? Не е ли така? Интересен ми е казусът. Вероятно става въпрос за телесна повреда с по-тежко наказание.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Окт 2013, 15:32

basko63 написа:Благодаря за отговорите. В медицинското пише: "болка и страдание", нищо друго. Делото е ноември, 5 дни преди да са изминали 4 години и 6 месеца от предполагаемото престъпление. Ще се гледа по реда си. Това е добре. Но ако не се реши ноември и съдът реши /постанови/ да го прекрати по давност какви ще са евентуалните последствия за мен? Какво ще пише по разните масиви? Съден? Недосъден? :lol: Направо ми писна 4 години и половина да се занимавам с простотиите на някакъв .....! Може да е тъп въпросът, но се интересувам.

Ако го прекрати по давност естествено, че ще бъдеш неосъждан. Най-лесно е с един болничен да отложиш делото. ;)
Законът ти дава право да поискаш съда да се произнесе с решение дали си виновен или не (чл.289 от НПК) и ако реши, че си виновен, трябва да приложи правилата по давност и да не те осъди, а само признае за виновен. Пак ще се водиш за неосъждан, но пострадалият може да се ползва от това решение и да бъдеш осъден да му платиш обезщетение за "болката и страданието". Ако обаче съдът те признае за невинен, ще може да искаш по реда на ГПК от прокуратурата да ти плати за вредите, които ти е причинила по ЗОДОВ. При всички положения (независимо как свърши делото, дори да те вкарат в затвора, пепел ми на устата) имаш право на обезщетение, тъй като делото е продължило повече от разумния срок. Само трябва да напишеш заявление до министъра на правосъдието придружено с декларация. Няма нужда от дело.
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право