Здравейте,
Пиша Ви с молба за помощ.
Майка ми купила подарък в Ebay ( Ибей ) - сувенирна запалка.Платила електронно чрез Пейпал ( Системата за електронни плащания ). Продавача се оказа българин от Варна, нищо лошо в крайна сметка.Но майка ми поискала проследяващ номер от продавача и той отговорил, че е свършил наличностите и че ще разтрогне сделката.
В тази ситуация практиката е да се върнат парите / обезщети купувача и да се разтрогне сделката ( да се изтрие транзакцията - cancel the transaction и да се анулира своеобразният договор в Ибей между продавач и купувач ). В полицата на Ибей се казва, че би трябвало продавача да обезщети купувача и като разтрогват сделката ( транзакцията ) да са изчистили сметките си.
И принципно след като купувача е обезщетен се попълва нещо като електронeн диспут / дело (case), в което продавача иска от купувача да изтрие транзакцията, анулирайки договора им, като с големи букви, ОКОЛО БУТОНА ЗА "ПРИЕМАНЕ", пише “ ДА НЕ СЕ ПРИЕМА ОТ КУПУВАЧА, АКО НЕ Е ОБЕЗЩЕТЕН”. Но в сайта за електронно разплащане си стои като история, но при нередности, не може да им поискаме съдействие от тях.
Да, но продавача, не обезщетил, не върнал парите и отворил направо дело ( case, в което пише ДА НЕ СЕ ПРИЕМА ОТ КУПУВАЧА, АКО НЕ Е ОБЕЗЩЕТЕН. ) писал на майка ми любезно с молба да отговори, казвайки, че разтрогва сделката, тя не дочела и като за първи път в интернет търговията приела условията и натиснала бутона “приемам”
И когато майка ми поиска обезщетението, продавачът отговори, че няма средства и не е в състояние да върне парите.
Моля Ви, помогнете ми !
1. Продавачът извършва ли криминално престъпление, искайки направо да се разтрогне сделката и задържайки парите, пропускайки обезщетяването на майка ми. ( това не е ли е своеобразна кражба на чужди пари и донякъде подвеждане в заблуда, измама )
Ако извършва криминално престъпление, бих ли могъл да се обърна към полицията за помощ.
или
2.Това деяние (задържането на парите и пропускайки обезщетението, искайки направо закриване) е по-скоро със граждански / частен характер и трябва да се заведе дело за да търси майка ми правата и парите си в съда ? В САЩ е с частен характер.
Но въпреки всичко има банкови и пейпал регистри показващи потока на пари в едната посока, изтриване на транзакцията в Ибей от майка ми и липсата на поток на пари в другата посока от продавача. Парите не изчезват, остават си в сметката на продавача. А ясно се вижда в разплащателната система, че липсва обезщетение,
3. Ако е със частен характер, къде трябва да заведа иск ? - По адрес на продавача ( Варна )
- По адрес на купувача ( София )
- По адреса на указионния сайт Ибей ( САЩ )
Предварително Ви благодаря много за помощта !
- Дата и час: 26 Ное 2024, 06:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изигра ни продавач в интернет. Моля Ви помогнете ми с информ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изигра ни продавач в интернет. Моля Ви помогнете ми с ин
Този казус за висше учебно заведение ли е, или ?
Де юре, има признание за плащане от страна на "пострадалата", но фактическо плащане не е имало. Правилно ли разбрах ?
А, да, и нещо важно - каква е сумата ?
Вярно е, че в една дирекция на МВР, (дето сега ще я махат), има хора, които се занимават такива неща, но само ако са престъпления Щото и съдията не разписва СРС-та за неуредени нещица по договори между граждани
Де юре, има признание за плащане от страна на "пострадалата", но фактическо плащане не е имало. Правилно ли разбрах ?
А, да, и нещо важно - каква е сумата ?
Вярно е, че в една дирекция на МВР, (дето сега ще я махат), има хора, които се занимават такива неща, но само ако са престъпления Щото и съдията не разписва СРС-та за неуредени нещица по договори между граждани
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
тя не дочела и като за първи път в интернет търговията приела условията и натиснала бутона “приемам”
И търсите юридическа помощ? Моя съвет е да потърсите офталмолог за майка ви, не адвокат.
Надявам се разбирате намека ми.... нищо лично.
П.С. и един стар виц в подкрепа на тезата ми:
В руска атомна подводница един матрос в ракетното отделение заспива и без да иска натиска с глава бутона за изстрелване на ядрените ракети. След минути капитана идва цял попотен, закопчава си копчетата, слага си фуражката и пита:
-Какво става, алармите пищят?
Матроса отговаря сънено:
-Ами натиснах тука едно копче...
-А! Айде сега вземи гумичката и изтрий Белгия от картата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Няма престъпление (от това което вие разказвате) според мен. Има по-подготвени пеналисти от мен, а и ще пиша наизуст и няма да се впускам в дълги обяснения, но на кратко - не е кражба защото, за да имаме състава на кражбата предметът на престъплението (парите) трябва да са били физически отнети от владението на майка Ви, а в този случай тя сама се е разпоредила с тях (при това по електронен път) (това най-малко). Не мисля че има измама - лицето би могло да въведе евентуално в заблуждение майка Ви или да поддържа заблуждението ако самият вие не бяхте посочил ГОЛЕМИЯ ТЕКСТ който и указва кога не бива да се съгласява да прекрати въпросния (case), който според мен е недвусмислен - ако не си си получил парите не прекратявай случая. Онзи от Варна носи гражданска отговорност. Трябва да върне даденото без основание (парите в случая). А относно подсъдността на гражданския иск - предполагам районен съд варна (по местожителство на ответника). Надали става впрос цена на иска като за окръжен съд. Ако съм допуснал нейде грешка чувствайте се спокойни да ме оплюете. А за потърпевшия - надявам се сумата да не е голяма а това ще е една добра обеца на ухото на майка ви - интернет не винаги е дружелюбно място. Оставете (ако има как) някакъв гневен коментар или дайте ниска оценка за потребителя от варна.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|